Министрите без застраховка, ако падне самолетът

15 Март 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к 24 Часа

Министрите и държавните служители, които пътуват в командировка, нямат право на застраховки, ако самолетът, с който летят, падне. Причината е, че държавата не плаща веднага за билети при покупката им, а до 6 месеца след като е извършен полетът.

"Правилата са, че ако билетът не е платен от крайния клиент, застраховката не важи, независимо дали агенцията е превела пари на авиокомпанията", обясни шефката на Асоциацията на българските туристически агенции Ирена Георгиева. Така при катастрофа семействата на министри и чиновници няма да получат обезщетения, обясни тя.

Отложеното плащане причинявало проблеми и на агенциите, които продават самолетни билети, защото на всеки 15 дни те трябва да превеждат парите на международната организация ИАТА.

Ако те забавят плащания два пъти, им се назначава одит и следва отнемане на акредитацията за продажба на билети, обясни Георгиева. През миналата година две български агенции вече били останали без разрешителното.

33% от продадените в страната билети са закупени на отложено плащане от държавната администрация. Заради проблемите с авиокомпаниите, асоциацията на туристическите агенции започва преговори с правителството да се прекрати практиката на отложено плащане. Обсъждано било и дали да не се направи бойкот на търговете за доставчик на самолетни билети за администрацията, но засега такъв протест нямало да се организира.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,