С „Каско+” на ДЗИ клиентът сам избира оптималното покритие

26 Август 2009 г.,zastrahovatel.com
Дияна Стойнова,директор "Аквизиция, Развитие продукти Автомобилно застраховане, Финансови рискове и отговорности" в „ДЗИ-Общо застраховане” АД  

- Г-жо Стойнова, какви тенденции се наблюдават на пазара на застраховките Автокаско в момента?

- Развитието на пазара е такова, че налага компаниите да търсят различни решения, с които да привличат (или запазват) клиенти. Някои залагат на нови покрития, други - на ценови оферти и бонуси. На практика конкуренцията между застрахователите е доста силна по отношение на този продукт, а това влияе и на рентабилността й, защото в повечето случаи се занижават тарифите, а същевременно цените на услугите в автосервизите, както и на авточастите, се увеличават. Пазарът се развива динамично, за първото тримесечие на годината се наблюдава ръст от 4% при тази застраховка. Естествено, трябва да се отбележи, че пазарът на „Автокаско”се движи и в съответствие с броя на внесените автомобили, независимо дали са нови или стари.

- Какво е новото при застраховката „Автокаско” на ДЗИ?

Ако погледнем статистиката за застраховка "Автокаско", цифрите сочат, че от общо записани близо 204 млн. лева премии за първите четири месеца на годината най-висок резултат отчита именно ДЗИ - с близо 34 900 000 лева.

Тъй като ние винаги сме се стремили да отговорим по оптимален начин на нуждите на нашите клиенти, решихме да актуализираме застраховката Автокаско, да разширим покритията, като я направим максимално гъвкава и адаптирана към конкретните нужди на клиента. От 15 юли ДЗИ пуска на пазара своя нов продукт - „Каско+”. Тук ще изброя някои от възможностите, които той предлага: така например полицата е валидна за РБългария, страните от Европейския съюз и от споразумението „Зелена карта”. Тя осигурява безплатно териториално покритие за страните от ЕС, безплатен автоасистанс за чужбина за леки и лекотоварни автомобили. Включили сме клауза „СУПЕР” и „ПЪЛНО КАСКО” със самоучастие на по-ниска тарифа, предвидели сме атрактивни отстъпки - за нови клиенти на „ДЗИ-Общо застраховане” АД, възможност за договаряне на допълнителни условия при ликвидация на щети и др. Освен това нашите клиенти могат да договорят право на ползване на официален сервиз и ремонт в чужбина.


- Какъв е профилът на клиента на тази застраховка, към кого е насочена тя?

- Както казах, ние сме се постарали да предложим широк кръг от възможни покрития и клаузи, за да се съобразим с нуждите дори и на коренно различни като профил клиенти. За онези, които не желаят да поемат никакъв риск за своя сметка, съществува вариантът “Пълно каско”. При него, както подсказва и името, се заплаща цената за пълно застраховане и в повечето случаи става дума за клиенти, които управляват нови и по-скъпи, луксозни автомобили.

От друга страна, сме предвидили и т.нар. клауза „Тотална загуба”, при която клиентът може да бъде застрахован единствено от риска от тотална загуба на своя автомобил. Този вариант е удачен за клиенти, които управляват предимно по-стари автомобили, чиито части не са скъпи и обикновено собствениците на превозното средство могат да осигурят по-евтин ремонт. Тази клауза на „Каско+” е една добра възможност и за онези собственици, които рядко употребяват своя автомобил.

Естествено, не сме забравили и изрядните шофьори - тези, които имат добра история на щетимост, ще могат да се възползват от нашите специални клаузи и отстъпки.


Какви са ползите за клиента, когато сключва „Каско”? Защо е добре да сключи такава застраховка? Оправдан ли е подобен разход?

Както знаете, Автокаско, за разлика от „Гражданска отговорност”, не е задължителна застраховка. Същевременно тя е много важна, защото осигурява обезщетение на собственика при нанесени щети на автомобила.

Предимствата за притежателите на „Каско+” не са никак малки, както вече казах - безплатно покритие за територията на ЕС, безплатен автоасистанс за чужбина, нови клаузи и др.

Искам да подчертая, че тук цената като абсолютна стойност не е определящ фактор, тъй като клиентът може сам да избере оптималните за неговите нужди клаузи и съответно да повлияе върху финалната цена на полицата, която сключва. Разработили сме продукт, който е максимално достъпен и същевременно гарантиращ защита на клиента.


- Цената на застраховката „Автокаско” не е за пренебрегване - какво трябва да има предвид един клиент, когато реши да сключи подобна полица?

- Моят съвет към клиентите е да не гледат само ценовото изражение на продукта. Наистина има застрахователи, които залагат на ценова политика, намаляват тарифи, но това се отразява върху редица покрития и дори върху плащането на щети. В повечето случаи клиентът не си дава сметка, че може да плати за продукт, чиито покрития не са оптимално съобразени с неговите нужди. Ние се стремим да сме максимално прозрачни при нашето предложение - различните клаузи и възможни комбинации се предлагат на клиента, така че той може сам да избере най-удачното за него съотношение цена - осигурена защита.


- Какво е важно да запомни клиентът, когато тръгва на път и е сключил Каско+?

- Когато е на път и е застрахован, клиентът вече е помислил за своя комфорт и сигурност. В чисто практически план е добре да се знае, че при евентуално настъпило застрахователно събитие в чужбина Асистанс услугите се извършват единствено чрез специализирана асистанс компания (в нашия случай - ИПА). Т.е. клиентът трябва да се свърже с тази компания, щетата му да бъде регистрирана и след това се пристъпва към извършване на услугата.


- Защо в настоящата ви кампания мотото е “ДЗИ ви пази дори и от слънцето”?

- Защото това е така в буквалния смисъл на думата! За всички наши клиенти - нови и настоящи, които сключат „Каско+”, сме подготвили специален подарък - сенник за автомобил. На практика ДЗИ наистина ги предпазва от слънцето!


Визитка


Дияна Стойнова е директор "Аквизиция, Развитие продукти Автомобилно застраховане, Финансови рискове и отговорности" вДЗИ-Общо застрахованеАД. Тя заема поста от 1 май 2009 г., влизането й в длъжност съвпада с подготовката и пускането на пазара на новата застраховка на ДЗИКаско+”.

Д. Стойнова работи в ДЗИ от 2004 г. като началник отдел "Финансови рискове и отговорности". Завършила е магистратури специалността "Застраховане" към Стопанска академия в гр. Свищов и "Компютърни системи и управление" към Техническия университет в гр. София. От 15 години работи в областта на застраховането. Заемала е позиции на директор "Общо застраховане" и директор "Регионални структури" в застрахователни компании.

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки