Ярослава Кръстева представя "Финансов продукт на годината 2008"

19 Март 2009 г.,zastrahovatel.com
 Ярослава Кръстева, изпълнителен директор на ЗЕАД "ЦКБ Живот" , представя застраховка "Интерес +",отличена с наградата "Финансов продукт на годината 2008" в категория  Животозастраховане от международното изложение „Банки инвестиции пари” (4-6 март 2009г.) 


 • Какво означава „Интерес +”?

„Интерес +” е групов дългосрочен финансово-осигурителен продукт, предоставящ на работодателите възможност за оптимизиране на корпоративните финанси и в същото време осигуряващ допълнителни социални придобивки и активна застрахователна защита за служителите.


 • Как възникна идеята за  създаването на продукта и какво е иновативното в него?

През 2008 год. продуктовата стратегия на ЗЕАД „ЦКБ Живот” включваше приоритетно развитие на рискови застраховки „Живот”, предназначени за корпоративни клиенти.

През последните години животът в България много се промени. Голяма част от фирмите наистина разбраха, че успехът на всеки бизнес зависи в много голяма степен от способността на съответния работодател да привлече, мотивира и задържи повече висококвалифицирани специалисти. Този процес неминуемо е свързан с предоставянето на редица допълнителни социални придобивки като например допълнително здравно осигуряване и застраховки „Живот”.

Идеята за продукта възникна по задание от наши партньори, чиято цел беше да предоставят допълнителни стимули на своите дългогодишни служители като в същото време се възползват от възможностите за данъчни облекчения.


 • За кого е предназначен финансово-застрахователният продукт „Интерес +”?

Продуктът е приложим за фирми от всички сфери на икономиката без никакви браншови ограничения.


 • Какви рискове покрива застраховката?

  1. Доживяване срока на застраховката

  1. Смърт от заболяване

  1. Смърт от злополука

  1. Трайна загуба на работоспособност вследствие злополука

  2. Временна загуба на работоспособност вследствие злополука над 20 дни

  1. Временна загуба на работосопособност вследствие заболяване

 • Как се определя застрахователната сума, респ. застрахователната премия и кои фактори оказват влияние върху определянето на размера им?

Продуктът е разработен в три варианта с различни комбинации от покрити рискове и застрахователна сума при еднаква месечна премия за срок от 1 до 5 години.

Обикновено застрахователната премия е в рамките на максимално признатите по чл. 208 от ЗКПО разходи, т.е. до 60 лв. месечно а едно застраховане лице. Различните варианти на застраховката предлагат различни комбинации между рискова и спестовна част на застрахователната премия и съответно различни лимити на застрахователно покритие.


 • Какви са шансовете на новия застрахователен продукт „Интерес +” в условията на глобална финансова криза?

Тъй като продуктът беше разработен през втората половина на 2008 год., когато финансовата криза вече беше факт, той предлага възможност за оптимизиране на фирмените ресурси именно в условията на икономическа турболенция.

На практика ние виждаме сериозен потенциал за реализация на този продукт в условията на криза.


 • Каква е Вашата прогноза за развитието на животозастрахователния пазар у нас?

През 2009 г. животозастрахователният пазар ще продължи развитието си, но вероятно с малко по-ниски темпове, поради спада в продажбата на животозастраховки с инвестиционен характер.

В същото време ние от ЗЕАД „ЦКБ Живот” смятаме, че в условията на криза класическите животозастрахователни продукти и особено дългосрочните застраховки „Живот” са един от най-сигурните начини за защита на доходите и стандарта на живот.


 • Какво да очакваме от ЗЕАД „ЦКБ Живот” през 2009 г.?

2008 година беше първата година за нас като дружество. Въпреки многобройните трудности, които съпътстваха нашите първи крачки, в това число разбира се и глобалната икономическа криза, ние струва ми се, успяхме да намерим верния път и да положим едно успешно начало на нашата дейност. В стратегията ни за 2008 год. основният акцент бяха разработването и реализацията на корпоративни продукти. За наша огромна радост един от тези продукти ни донесе и наградата Финонсов продукт на годината в раздел Животозастраховане.

През 2009 год. „ЦКБ Живот” стартира продажбите на дългосрочни спестовни застраховки, предназначени за индивидуални клиенти. Много ми се иска да вярвам, че през настоящата година ще направим индивидуален продукт, който да бъде добре възприет от клиентите и да намери своята пазарна реализация. А защо не и догодина да ни донесе награда.

Искрено Ви желаем успех,г-жо Кръстева!

Въпросите зададе Мариета Фиркова


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки