32,6 % от брутния премиен приход от застраховане за първото шестмесечие е реализиран от застрахователните брокери

15 Септември 2008 г.,zastrahovatel.com

Според публикуваните данни от Комисията за финансов надзор, премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи със седалище в Република България, за първото шестмесечие на 2008 г. е в размер на 277.498 млн. лв. или 32,6 % от брутния премиен приход от застраховане.  От тях 252.785 млн. лв. са реализирани в общото застраховане (34,9 % от брутния премиен приход в общото застраховане) и 24.713 млн. лв. в животозастраховането (19,1 % от брутния премиен приход в животозастраховането).
Премийният приход, реализиран чрез български застрахователни брокери, в полза на застрахователи от други държави членки и застрахователи от трети държави, е в размер на 4.454 млн. лв.
В структурата на реализирания премиен приход по общо застраховане чрез застрахователни брокери, най-голям дял заемат автомобилните застраховки – „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (59 %) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (18 %), следвани от „Пожар и природни бедствия” (7 %) и „Щети на имущество” (6 %). При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента (95,6 %).
Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на 67.673 млн. лв. или 24 % от реализирания чрез тях премиен приход. От тях 62 388 млн. лв. са приходи от комисиони в общото застраховане и 5 285 млн. лв. - в животозастраховането. Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход, са 24,7 % в общото застраховане и 21,4 % в животозастраховането.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006