„Булстрад” инициира нова великолепна идея

25 Май 2008 г.,zastrahovatel.com
э  

А идеята е два пъти в годината ръководството да организира и да провежда работни срещи /„Кафе Матине”/ с представители на медиите, които разработват най-задълбочено и мащабно проблемите на застраховането и осигуряването. Първата среща на 4 юли 2008 г.бе толкова изненадваща, че предизвика не само голям интерес у присъстващите, но им достави истинско удоволствие и удовлетворение. Удоволствие от изключителната артистична, творческа и приятна атмосфера. Удовлетворение, и то пълно, от дадената им възможност да дискутират свободно и професионално по всички въпроси и проблеми на състоянието не само в развитието на структурите на „Виена Иншурънс Груп”, но и на застрахователния и осигурителния пазар в България. На сегашния етап и в бъдеще време. Така колеги изпълниха своите бележници и записващи устройства с толкова много информация, с такива факти и цифри, с думи за намерения и прогнози, каквито може би не са получавали в срещите си поотделно с редица ръководители на застрахователни и осигурителни дружества. При това те бяха запознати за първи път с устройството и характера, с дейността и големите завоевания, с днешните и утрешни позиции на „Виена Иншурънс Груп”, чиято цел е да е водеща и с представителствата си в различните страни на Източна и Централна Европа. И не съвсем накрая – журналистите се сдобиха с новини, които те първи предлагат на своите читатели.

Темата на срещата бе „Застраховането в медиите, за които тя е приоритет”. А честта да я открие бе на г-жа Анюта Денкова, директор „Координация, контрол и връзки с обществеността” на ЗПАД „Булстрад”. В уютната и изпълнена с настроение кокетна зала в Гранд хотел „София” тя представя домакините: Франц Фукс, член на Борда на директорите на концерна „Виена Иншурънс”, зам.-председател на Надзорния съвет на ЗПАД „Булстрад” и изпълнителен директор на „Виена Иншурънс Груп”, Румен Янчев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗПАД „Булстрад”, Клаус Мюледер, член на УС и изпълнителен директор на ЗПАД „Булстрад”, и Светла Несторова, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Живот” и председател на Съвета на директорите на „Булстрад Здраве”.

След като представи гостите, и каза, че за домакините е удоволствие да ги посрещнат на тази първа по рода си сутрешна среща, г-жа Денкова даде думата на Румен Янчев, който откри официално забележителната работна среща:

Приятно ми е, че успяхме да се съберем толкова рано заедно на тази много приятна маса. Поводът не е само това, че е модерно да се провеждат подобни срещи, а че в такава обстановка те наистина са най-приятни и ползотворни. Искам все пак да ви обясня съвсем накратко защо сме заедно тази сутрин именно тук. Както знаете „Виена Иншурънс Груп” присъства на българския застрахователен пазар повече от пет години, по-мащабно от миналата година. Но тъй като и концернът, и фирмите, които са част от него, са публични компании, повече от естествено е подобни срещи да се провеждат, за да ви се даде възможност, ако имате въпроси или незадоволено любопитство, да ви отговорим очи в очи, дето се казва. И в този смисъл сега инициираме тази наша вътрешна идея, по силата на която бихме искали два пъти в годината да се виждаме в подобна обстановка. Честно казано, за тази първа наша работна среща нямахме много време да се подготвим, но се радваме, че в края на краищата ето ни тук готови да побеседваме заедно. Срещата е и наложителна, тъй като темата застраховане присъства в някои медии от време на време, а в други постоянно. И както виждате между нас няма представители на всички медии. Наистина е наложителна тази наша работна среща с разговора ни по темата застраховане, тъй като част от нейните проблеми са наболели, други са обществено значими, а трети са свързани с много лични интереси. Ние от ръководството на дружеството, което заема водещо място на българския застрахователен пазар, се вълнуваме от тези въпроси и проблеми, търсим добрите им отговори, както и добрите практики. И ще се радваме ако водим с вас един актуален, ползотворен диалог в медиите, които представлявате. Това е нашият формат на такива срещи, а другите са познати на всички – ние да сме на една официална маса, а вие да седите под нас, ние да ви говорим, а вие да ни слушате и да записвате. Нашето желание беше и е - една такава среща да протече в по-приятелска атмосфера и всички да сме на една и съща маса. Тогава ще сме по-свободни и по-искрени.

Присъствието и на г-н Фукс ви дава добра възможност да научите повече за една от големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, която в момента в тази част на Европа и на света, е не само най-динамично развиващата се, но и завоюва много сериозни позиции. А за тях е най-добре да чуете самият г-н Франк Фукс:

Целта на нашата група е да бъде сред водачите на пазара в Централна и Източна Европа. Ние сме лидерът на българския застрахователен пазар, заемаме 27% от пазара на Чехия и 30% от словашкия застрахователен пазар. Номер едно сме в Румъния с повече от 30 процента, а в Хърватия сме номер 4 със 7% от пазара на страната. Аз отговарям за Полша, където сме на трето място в класирането на пазара с повече от 9 процента, а преди 5 години имахме само процент и половина от пазара. „Виена Иншурънс Груп” е преди такива колоси като „Алианц”, който утре може и да ни задмине, което е съвсем естествено. Важното е, че само „Алианц”, „Дженерали” и ние сме на предни позиции, а всички останали компании имат много малки дялове от пазара. В момента растем бързо в Централна и Източна Европа, поради което няма смисъл да купуваме малки компании, ако тук, в България растежът ни е с повече от 30 процента. Нашата цел сега е да се развиваме бързо, солидно и да запазим своите позиции. Ние можем да завършим с 8,9 и дори с 10 милиарда евро премиен приход. Инвестираме в недвижими имоти – в Белград направихме това с 40 милиона евро за нова офис сграда. Искаме да направим същото и в България и търсим подходящи възможности. Надявам се, че мениджмънтът на „Булстрад” скоро ще има подходящ проект, който да ни представи. Доволен съм от стратегията на „Булстрад”, аз самият работя в страни от Централна и Източна Европа от 1994 година, мога да кажа, че имам доста богат опит като главен изпълнителен директор и се радвам, че участвам в работата за по-далечното развитие на групата тук в България.

Близо два часа и половина продължи работната среща, като след встъпленията на домакините последваха редица въпроси от страна на журналистите, на които получиха любезно задълбочени и както се казва в такива случаи, изчерпателни отговори. По-важното, най-важното е, че те съдържаха информация, изводи и новини, които присъстващите представители на медии не можеха да получат от никъде другаде. Ето някои от тях:


* Няма да се реализира първоначалната идея ЗК „Български имоти-Винер Щетише” да се влее в ЗПАД „Булстрад”. Двете дружества ще се развиват като самостоятелни структури и ще се налагат на пазара като отделни търговски марки. ЗПАД „Булстрад” и ЗК” Български имоти-Винер Щетише” АД ще имат обаче обща маркетингова, IT, актюерска, счетоводна и ликвидационна политика, но ще имат различни застрахователни продукти и канали за техните продажби. И тъй като „Български имоти- Винер Щетише” АД е съсредоточила дейността си в автомобилното застраховане, тя ще продължи да е профилирана в този вид застраховане. И като стане добър автомобилен застраховател, ще насочи усилията и дейността си за специализирано предлагане на други продукти и постепенно да падне процентът на автомобилните застраховки в нейния продуктов портфейл. И, което е също важна новина, ЗК „Български имоти-Винер Щетише” АД ще смени името си, а не е изключено и своята офис сграда на ул. „Балша”, блок № 8, която ще бъде дадена под наем или продадена. Може би преди или след предвижданото закупуване или строителство на нова обща сграда.

  • След няколко само месеца се очаква да стане и покупката на дела на „Виена Иншурънс Груп” в ЗК „Български имоти-Винер Щетише” АД от ЗПАД „Булстрад”, което бе обявено след взето решение още в началото на 2008 година.

  • От известно време имат драстично увеличаване – с 30%, кражбите на автомобили, и то на всички видове – нови и стари. Докато по-рано се крадяха или най-и по-скъпите, които се изнасяха извън България, или по-старите, по-евтините, които бързо се разфасоваха за резервни части.

  • Застрахователи се оплакват от разсроченото плащане на застраховката „Гражданска отговорност”. Затова и се върви към еднократното плащане на премията. Средната сума сега е 120-130 лв. и ако тя не се изплати в срока, полицата трябва да се прекратява. Но разсроченото плащане е въпрос на вътрешната организация на отделното дружество. Проблемът е, че застраховките се правят от брокери и агенти. Разсроченото плащане обаче е проблем на дружествата, а не на целия застрахователен пазар.

  • ЗАД „Булстрад Живот” сезира Комисията по животозастраховане на АБЗ по тревожни въпроси, свързани с Обезпечителния фонд. Един от тях е, че регистрираните клонове на чужди майки-компании не са задължени да дават вноски за обезпечаване на плащанията. /Писмото на Светла Несторова поместваме на стр. 17 в този брой на в. „Застраховател прес”./

  • В животозастраховането най-голяма трябва да е грижата към активите и резервите!

  • Не премийният приход и ръстът а резервите са фундаментът на всяко затрахователно дружество.

  • В България има около 2 милиона фирми, а в селата живеят близо 1 милион и 600 хиляди души с 500-600 хиляди семейства с имущество, животни, птици и земеделие, което значи, че потенциалът за застрахователния пазар е голям.

В заключение – г-н Франц Фукс каза с чувство на достойнство:

Ние от „Виена Иншурънс Груп” сме като акулите – движим се много бързо и си позволяваме конкуренция с различни продукти и начини на техните продажби. Всички сме едно семейство, със здрава конкуренция вътре между отделните му членове, а резултатите ни са общи. Затова те са значителни и ни носят заслужено самочувствие.”

Тъй като публикуваме специалната таблица с резултатите от основните показатели на ЗПАД „Булстрад” през първото тримесечие на 2008 година, ще ви запознаем само с допълнителната информация на г-н Румен Янчев.

На въпроса защо ЗПАД „Булстрад” има увеличение с около 50% на разходите по обезщетенията той отговори, че основната причина е нарастването броя на застрахователните събития, увеличението на честотата им с около 75%. Друга причина е присъствието по пътищата на много недобросъвестни водачи – клиенти, между които са и най-опасните – с по 4-5 застрахователни събития. Затова той сподели, че ще търсят и прилагат индивидуален подход към отделните клиенти. Има и ред други причини, като поскъпването на боите и резервните части, на услугите в сервизите, за плащането на труда в тях, което е стигнало цифрите 35, а някъде и 100 лева на час. Както и бързо разрастващият се и налагащ все по-високи цени автопарк. Като стана дума за индивидуалния подход към клиентите, да поясня, че той се отнася до ценообразуването на каско-застраховките, имайки предвид конкретно колко е добросъвестно дадено лице, извършва ли често ПТП, опитен, коректен водач ли е и други.

По отношение на застраховките „Отговорности”, „Морско застраховане” дотук годината е хубава за „Булстрад”.

За 2008 г. е заложена цифрата 16% премиен приход, което означава 210-215 милиона лева.


Работната среща отрази

Петър АндасаровИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001