Уника равнис по лидерите

08 Юли 2008 г.,zastrahovatel.com
 

УНИКА” се цели в третото място на българския застрахователен пазар

Консултантите на компанията ще предлагат не просто полици, а риск мениджмънт на клиентитеКогато човек вярва в себе си и във възможностите си, работи неуморно и целенасочено и знае, че ще преуспее, няма начин да не го направи. Защото тогава вселената впряга целия си арсенал от „щастливи случайности” и „неочаквани шансове”, за да го подкрепи. Наричат такива хора лидери независимо с какво се занимават и каква социална позиция заемат. Така е и в света на бизнеса. Компаниите, които имат ясна цел, знаят пътя до нея и вървят по него ден след ден, неизменно стигат до върха, който са си избрали. И дори да са тръгнали от нулата, един ден се оказват сред най-силните играчи в своята област. /Едва ли някой ще се учуди, ако разбере, че такива дружества обикновено се ръководят от истински лидери, които имат не само ясна визия за бъдещето, но и волята да я превърнат в действителност. Само това обаче не е достатъчно. За


да се развива бързо и стабилно


една компания, в нея е добре да работят много лидери, на различни позиции в професионалната йерархия. При това да работят в екип, като добре смазан и балансиран механизъм. Така общата цел за бъдещето на дружеството се постига много по-бързо благодарение на съвместните им усилия.

Такъв пример у нас са застрахователните компании ЗК „УНИКА” АД и ЗК „УНИКА Живот” АД. Австрийската група „УНИКА” – една от водещите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, стъпи на българския пазар през 2005 г. и от тогава досега


финансовите резултати


на двете й дружества не спират да растат. През 2007 г. групата „УНИКА” се отличи като една от най-бързо развиващите се на нашия застрахователен пазар. Общозастрахователната ЗК „УНИКА”АД се нареди на седмото място по пазарен дял в своя сегмент, а ЗК „УНИКА Живот” се включи в първата тройка на животозастрахователния пазар у нас. Брутният премиен приход на двете дружества се повиши с 44% в сравнение с 2006 г. и в края на 2007 г. беше 118 млн. лева.

Само три месеца по-късно – към 31 март 2008 г., групата „УНИКА” вече се е придвижила с


едно място по-нагоре в класацията


по пазарен дял. ЗК „УНИКА” АД е шеста сред общозастрахователните компании у нас, а ЗК „УНИКА Живот” АД е втора сред животозастрахователните. Така групата се нарежда на четвърто място по пазарен дял сред всички застрахователи в България.

За периода януари – април 2008 г. премийният приход на ЗК „УНИКА” АД е 27 млн. лв., а ръстът спрямо същия период на 2007 г. – 19,6 на сто. Пазарният дял на компанията се е увеличил със 7,4%. Още по-стремително е развитието на ЗК „УНИКА Живот”. За първите четири месеца на тази година дружеството има 13 млн. лв. премиен приход, което е с 54% повече в сравнение със същия период на 2007 г. Така пазарният дял на компанията се е увеличил с 19,7 на сто.

Тези данни бяха съобщени от Паул Мориц – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗК „УНИКА” АД, по време на пресконференция по повод официалното откриване на новата сграда на групата в София.

В края на 2007 г. си поставихме


три основни цели


за 2008 г. – да станем номер 3 в общото застраховане, номер 1 в животозастраховането и да открием новата си централа, съобщи още Мориц. Третата цел вече е изпълнена, а финансовите резултати ни приближават към постигането и на другите две, коментира мениджърът. Той обясни тайната на тези зашеметяващи успехи на „УНИКА” с развитието на човешките ресурси на групата. През 2006 г. в ЗК „УНИКА” АД и ЗК „УНИКА Живот” АД са работили общо 250 души, през 2007 г. – над 400, а до средата на тази година се очаква персоналът им да надмине 450 човека. Групата постоянно увеличава броя на офисите си в цялата страна, като особено бързо се повишават точките за продажба в София. И това е повече от логично, като се има предвид, че „УНИКА” слага ударение върху


индивидуалните клиенти и малките и средни български фирми.


Именно те са надеждната част на икономиката, а не чуждестранните компании, които бяха дошли тук заради евтината работна ръка и много от тях вече се изнасят към други пазари, обясни Мориц. Той прогнозира, че към 2020 г. именно индивидуалните клиенти и малките и средни български фирми ще бъдат основни клиенти на „УНИКА” в България. За тази цел обаче трябва да бъде повишена значително застрахователната култура на хората у нас, която в момента все още е много ниска. За целта групата „УНИКА” ще прави специални обучения на своите консултанти. Идеята е те да се научат


да предлагат риск мениджмънт


на клиентите, а не просто да продават полици. Така на всеки консултиран ще бъде предлаган специфичен пакет от застрахователни услуги, който най-точно отговаря на неговите потребности. Новото поколение застрахователни консултанти ще представят всички плюсове и минуси на продуктите, ще обясняват ползите от тях, а няма да говорят само за минимална цена, подчерта Мориц. Това е съвсем нов вид застраховане - застраховането на новото поколение, каквото е и мотото на „УНИКА”, обяви Алфред Лугщайн – член на УС и изпълнителен директор „Продажби”. Мениджърите на групата прогнозираха сериозен ръст не само при имущественото, но и при спестовното и рисковото застраховане. Ако целият пазар се развива така, както го прави „УНИКА”, след три години животозастраховането в България ще достигне общото застраховане по премиен приход, заяви Паул Мориц. И обясни, че животозастраховането бележи ръст, когато хората осъзнаят, че


не могат да разчитат само на държавата.


Преди години в Австрия гражданите са разбрали, че само с парите от пенсионните фондове няма да могат да поддържат стандарта си на живот след пенсионирането си. Именно тогава животозастраховането е дръпнало чувствително напред. В момента и в България е така – има огромна пропаст и ние сме тук, за да я запълним, подчерта Мориц.

И в момента у нас пазарът на животозастраховането, пенсионното и здравното осигуряване общо е по-голям от общозастрахователния пазар, уточни Георги Георгиев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗК „УНИКА Живот” АД. И подчерта, че


типичният български потребител


на животозастрахователни услуги е по-беден от западноевропейския, тъй като масовите застрахователни суми у нас са по-ниски, но е и по-разглезен, защото ползва повече покрити рискове.

През последните пет години хората у нас започнаха да се връщат към животозастраховането, обясни Георгиев. И допълни, че ЗК „УНИКА Живот” АД има 380 000 клиенти по различни продукти, повечето от които – по краткосрочни застраховки. Напоследък се наблюдава увеличаване на броя на детските застраховки, които се сключват от млади родители с цел да спестят пари за обучението на детето си.

Средният срок на застраховките в ЗК „УНИКА Живот” АД е 15-16 години, а избираната от масовия потребител застрахователна сума варира от 10 до 20 хиляди лева. През последните няколко години обаче се увеличава броят на младите бизнесмени, които сключват полици за суми над 500 000 лева, допълни Георгиев. Той обясни, че става дума за т. нар.


застраховка на ключови фигури,


която в момента е много модерна сред предприемачите. Тези млади хора знаят какво искат и го постигат, те не се различават от клиентите в Западна Европа, подчерта Надежда Вънтова – член на УС и изпълнителен директор на ЗК „УНИКА Живот” АД. Тя уточни, че застраховката на ключови фигури (в дадена фирма) е рискова и за сключването й са необходими медицински изследвания, които са за сметка на „УНИКА” и се правят в определен от компанията медицински център.

Лидерите излизат победители от всяка ситуация, защото се учат от грешките си, поправят ги и продължават напред. Така правят и в ЗК „УНИКА Живот” АД. След като сравнително новата им застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, е отбелязала спад на продажбите си от началото на тази година заради колапса на фондовите пазари, сега тя е в процес на преработване и скоро отново ще бъде пусната на пазара. Създават се и гарантирани фондове към този продукт, с които да се предотврати страхът на хората от спадове на фондовите борси, обясни Георги Георгиев. А Надежда Вънтова допълни, че тъй като „УНИКА” е много гъвкава, вече си е взела поука от грешката си, поправя я и очаква бъдещите резултати при тази застраховка да бъдат още по-добри от първоначалния „бум” в продажбите й.
Семейството на „УНИКА”


Австрийската група „УНИКА” е учредена през 1860 г. В момента е представена чрез дъщерни компании на 20 от пазарите в Европа, където има над 17 500 служители и 19 000 агенти, и обслужва над 5,7 милиона клиенти и 13 млн. полици. Общият обем на активите, които групата управлява, възлиза на 21,6 млрд. евро към 31 март 2008 г. Холдинговата компания на групата – австрийската UNIQA Versicherungen AG, e листвана на Виенската фондова борса. Групата „УНИКА” има рейтинг „А” със стабилна перспектива, присъден й от международната рейтингова компания Standard & Poor's. Един от основните акционери на „Уника” e австрийската банкова група Raiffeisen. Двете групи имат подписано споразумение за стратегическо партньорство не само в Австрия, но и в Източна и Югоизточна Европа.
Групата „УНИКА”:

Премиен приход в млн. лв. за 2007 г.

(ръст спрямо 2006 г.)Австрия

6 877

(+ 3.3 %)

Германия

780

(+2.8%)

Италия

951

(-16.1%)

Швейцария

73

(-2.6%)

Лихтенщайн

23

(-23%)

Общо ЦЗЕ

1 827

(-8.8%)
Полша

449

(+16.3 %)

Унгария

518

(+29.8 %)

Чехия

266

(+22.7%)

Словакия

143

(+29 %)

Хърватска

37

(+26.2%)

Босна и Херцеговина

27

(+25.9 %)

Общо ЦИЕ

1 440

(+23.8 %)
Румъния

193

(+18.8 %)

България

118

(+44.1 %)

Сърбия и Черна Гора

40

(+56.9 %)

Украйна

73

(+28.4%)

Албания, Mакедония и Косово

46

(+21.2%)

Общо ЮИЕ

470

(+28.4 %)

Йоанна Стефанова


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003