Американци купиха 10% от “Лев Инс”

31 Юли 2007 г.,zastrahovatel.com

Едно от най-големите американски дружества, управляващи активи – Джулиус Баер Инвестмент Мениджмънт, влезе с два от фондовете си в ЛевИнс (9.99%) с посредничеството на Балканска Консултантска Компания ИП ЕАД (БКК ИП ЕАД) и при посредничество за продавача на Фактори ИП. Инвестиционният фонд Julius Baer специализира в международно инвестиции в дялови участия и стратегии с фиксиран доход. Той управлява активи в развиващи се и развити пазари на много от американските пенсионни фондове, и е използван от тях може би повече отколкото който и да е друг управляващ активи за инвестиции в източно-европейски акции.

В България например фондове управлявани от Julius Baer Investment Management LLC инвестираха наскоро чрез Балканска Консултантска Компания Инвестиционен Посредник и в други български компании. Освен като управител на активи в САЩ, Julius Baer е позната и като една от най-големите частни банки в Швейцария, а също управлява много големи активи в Германия, Австрия, Люксембург, Кайманите, т.нат. Според извадени в пресата детайли, швейцарската финансова група „Джулиъс Беър” е сред най-големите асет мениджъри в света, като работи както в сферата на частното банкиране, така и в управлението на активи. Групата включва в себе си банката Bank Julius Baer и управлява близо 360 млрд. Швейцарски франка към края на 2006 г. Към края на март 2007 г. Julius Baer International Equity Fund има основни инестиции в унгарската ОТП, чешката Комерчни Банка, „Водафон”, „Нестле”, „ГлаксоСмитКлайн”, белгийската финансова група KBC (която у нас притежава ДЗИ Застрахователна Компания), германските „Фрапорт” и Комерцбанк и швейцарската „Новартис”. За първото тримесечие на 2007 година развиващите се пазари заемаха 24% от портфолиото на фонда. Julius Baer управлява много фондове като Julius Baer International Equity Fund, както и Eugenia II Investment Holdings Fund. 13.50% от нетните активи на първият от тях са вложения в  OTP Bank, Vodafone Group, Komercni Banka, Total SA, Nestle SA, State Bank of India, KBC Group, Commerzbank AG, Glaxosmithkline Plc, Lafarge SA.

Предположението, че Джулиус Беър избра ЛевИнс заради динамика на резултатите, растеж, партнъорство и интерес към нови пазари, се потвърждават и от излезлите резултати за първото шестмесечие на 2007 година, които станаха известни след сделката предната седмица. Реализираните приходи от компанията бележат ръст с 81,76% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличава се и пазарния дял на дружеството като той вече надхвърля 8%. Освен че затвърди водещите си позиции в автомобилното застраховане ЗПК “Лев Инс” АД се превърна и в абсолютен лидер при застраховането на финансови рискове.

С данни от първото тримесечие на 2007 год, нетната стойност на компанията е оценено на 355 491 хиляди (70.3% от цената, която KBC плати за ДЗИ). С резултатите от първото тримесечие за 2007г. - възвръщаемост на собствения капитал (ROE) с над 50%, възвръщаемост на активите (ROA) с почти 19% и коефициент нетна печалба/нетни премии от презастраховане с над 27%, Лев Инс е възможно да бъде една от най – печелившите компании листвани в България (според финасовите показатели за 2007г.).

След излизането на борсата Лев Инс би могла да бъде една от най-печелившите компании на Българската Фондова Борса базирайки се на финансовите показатели: Възвръщаемост на собствения капитал (50.8% за първото тримесечие на 2007), ROA – Възвръщаемост на активите (19% за първото тримесечие на 2007г.) и коефициент печалба/нетни приходи от премии от презастраховане (27.6% за първото тримесечие за 2007). За първото тримесечие на 2007г. на годишна база , компанията е утроила пазарния си дял според показателя приходи от премии на 8.20% и спрямо края на 2006г. увеличениято е с 1.88% (от 6.32%). Компанията е пазарен лидер в застраховането на финансови загуби (36%) в България и е втора по застраховане на кредити (25%). Очаква се увеличение на банковия сектор с около 28% за 2007г. и компанията може да се възползва повече от своите лидерски позиции в застарховане на финансовите загуби и застраховане на кредити (Лев Инс има договори с почти всички големи търговски банки в България).Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,