Лев Инс АД излиза на борсата

02 Май 2007 г.,zastrahovatel.com

На проведеното Общо събрание на акционерите на ЗПК “Лев Инс” АД на 1 май 2007 г., компанията отчете печалба в размер на 10 милиона лева. Взето е решение за увеличение на капитала от 13 млн. лева на 23 млн. лева, съобщават от компанията.

 В отговор на заявения инвеститорски интерес към ЗПК “Лев Инс” АД, Общото събрание реши да стартира процедура за публично предлагане на акциии на Българската фондова борса, с което ще се осигури необходимата прозрачност за гарантиране сигурността на клиентите си, както и възможността за участие в капитала на дружеството.

 Общото събрание взе решение за създаване на фонд “Превенция” с първоначален капитал от 1 млн. лева, с който ресурсно ще бъде осигурена превантивната програма на компанията за следващия отчетен период.

 За нов член на Надзорния съвет беше избран израелският гражданин Ели Викелман – доказан специалист по управление на риска и презастраховане. Освен, че ще споделя опита от работата си с най-големите презастрахователи в света, лично ще отговаря за структурирането на здравно-медицинските и животозастрахователните продукти в дъщерните дружества на компанията.

 ЗПК “Лев Инс” е водеща по продуктите, обезпечаващи финансовите рискове. С отчетения премиен приход компанията остава лидер и в автомобилните застраховки, като запазва един от най-високите пазарни дялове при гражданската отговорност.

По данни на Комисията за финансов надзор, Лев Инс има премиен приход от 34,2 млн. лв. към края на септември 2006 година. За сравнение, останалите три публични застрахователни компании Евроинс, ДЗИ и Булстрад имат брутни премийни приходи съответно от 29,88 млн. лв., 127,04 млн. лв. и 113,98 млн. лв. за деветте месеца.

Пазарният дял на Лев Инс към 30 септември е 4,77% спрямо 6% към края на 2005 година. Този на Евроинс намалява от 4,39% на 4,16% за деветмесечието на 2006 година, а при ДЗИ се наблюдава спад на пазарния дял от 20,26% към 31 декември 2005 г. на 17,7% към 30 септември 2006 г. Пазарният дял на Булстрад възлиза на 15,88% към края на деветмесечието на 2006 г. спрямо 15,21% в началото на годината.

През ноември 2006 г. Комисията за финансов надзор издаде одобрение на ЗК Лев Инс АД да придобие пряко 83,75 на сто от гласовете в Общото събрание на ИП Фактори АД, гр. София. Наскоро ИП Фактори АД, получи пълен лиценз от Комисията за финансов надзор.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li