Япония: Биткойни борси вече предлагат застраховки срещу неуспешни транзакции

12.12.2017
Япония: Биткойни борси вече предлагат застраховки срещу неуспешни транзакции


 

Застраховането навлиза все по-уверено в криптовалутния сектор. Ръстът на търсенето и интересът към виртуалните валути убеждават застрахователите да разработват специални полици, свързани с този бизнес. Две японски биткойн борси започнаха предлагането на застрахователни продукти, предназначени за застраховане на загуби, свързани с неуспешни  транзакции. Японският застраховател Mitsui Suitomo, дъщерно дружество на MS&AD Insurance Holdings Group, разработи съвместен продукт с биткойн борсата bitFlyer. Полицата покрива щети на ритейлъри, които приемат Bitcoin, в случай че дадена сделка с клиент не се осъществи поради технически проблеми. "Надеждата е, че по този начин – ако имат застраховка – повече магазини ще приемат Bitcoin като начин на плащане", пише изданието Nikkei. Подобна застраховка пусна на пазара и Coincheck, друга местна биткойн борса в сътрудничество с Tokio Marine and Nichido Fire Insurance. От компаниите твърдят, че застраховките целят да укрепят доверието в сделките с криптовалута.

Припомняме, през февруари тази година японският парламент прие закон за валутната регулация, с който реши криптовалутата, включително биткойнът да получи статут на платежно средство в страната. Мярката влезе в сила от април. Очаква се към края на годината  японският Съвет по одиторските стандарти да подготви правила, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута. Според изследователския институт Fuji Chimera през 2015 г. обемът на използваните криптовалути в Япония е възлизал на 185 млрд. йени ($1,67 млрд.). Очаква се до 2020 г. показателят да нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Венчърният фонд, принадлежащ на Mitsui Sumitomo, е един от инвеститорите, вложили средства през август 2015 год. в борсата bitFlyer. Към края на миналата година обемът на ежемесечните сделки на най-голямата биткойн борса в Япония bitFlyer превиши 100 млрд. йени ($885,1 млн). 

В края на миналата година Mitsui Sumitomо пусна продукт, разработен за защита на криптовалутните активи от хакерски атаки. Обезщетенията варират от 10 млн. йени до 1 млрд. йени (от $88,5 хил. до $8,85 млн.). Застраховката покрива щети и загуби, настъпили от несанкциониран достъп, други кибернападения, както и човешки фактор, включително и грешки на персонала. Продуктът е достъпен за компании, които работят с биткойни. Застраховката покрива също и разходи, понесени от застрахования при работа по международни съдебни дела. Премията се изчислява на базата на борсовите доходи от комисиони и варира от няколко хиляди до няколко милиона йени. Подобни продукти вече се продават и в други страни, но за Япония този продукт беше първият.
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012