Извиват ни ръцете с еврозоната да приемем правила, каквито няма в други страни

31.01.2023

Депутати от три партии предлагат промени, които да защитят интересите на гражданите

Европейски органи изнудват България да приеме правила, които ще доведат да поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. С кандидатурата ни за еврозоната ни извиват ръцете да приемем правила, които не се прилагат в другите страни от ЕС. Това стана ясно от случилото се по време на заседание на икономическата комисия към парламента.

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), със седалище във Франкфурт, е поискало от България да бъдат направени законодателни промени, които да уредят правилата за плащане от страна на Националното бюро “Зелена карта”. За да отговорят на тези изисквания, от Министерството на финансите са предложили промени в Кодекса за застраховането, които в понеделник трябваше да бъдат разгледани от икономическата комисия към парламента на второ четене.

От Асоциацията на българските застрахователи предлагат текст, който предвижда българското Национално бюро “Зелена карта” да плаща предявените към него претенции от други бюра при спазване на условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, и когато е представено банково извлечение за плащане на увреденото лице или на негови наследници. От EIOPA обаче казват, че тези текстове не съответстват на вътрешните правила на Съвета на бюрата. От EIOPA искат да отпадне изискването за предоставяне на банково извлечение за направено плащане. Ако не бъдат приети текстовете, поискани от EIOPA, това ще бъде пречка за влизането ни в еврозоната, каза министърът на финансите Росица Велкова.

Истината обаче е, че такива тестове няма в останалите членки на ЕС, включително и в членките на еврозоната. Ако българското Национално бюро “Зелена карта” бъде принудено да плаща без да има доказателства за изплатени суми на пострадали при катастрофи в чужбина, в които са участвали български автомобили, ще има възможности за огромни измами.

Повишеният риск и по-големите плащания заради измами ще бъдат включени в цената на застраховката “Гражданска отговорност”. Цената на застраховката може да стане 600 лв., каза Ирина Абаджиева, адвокат на Съюза за стопанска инициатива. Засегнати ще бъдат над 3 млн. собственици на автомобили.

От три партии са внесли предложение за промени в Кодекса за застраховането, което отговаря на исканията на Асоциацията на българските застрахователи и защитава интереса на българските граждани. Това са партиите ГЕРБ-СДС, “Български възход” и “Възраждане”. Представители на работодателите обаче коментираха, че за тях по-важно е влизането в еврозоната, а цената на “Гражданска отговорност” е второстепенен въпрос.

На заседанието на комисията стана ясно, че задълженията на други Национални бюра “Зелена карта” са 49,3 млн. евро и през последните четири години са нараснали 6 пъти, а задълженията на нашето бюро са намалели 8 пъти. Явно от EIOPA използват кандидатурата ни за еврозоната, за да искат неща, които другите страни от ЕС не изпълняват. На заседанието на комисията обаче нямаше кворум и нещо не беше гласувано.

Източник: Trud.bg
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000