ЗАВРЪЩАНЕТО НА Generali В БЪЛГАРИЯ: ГОРДОСТТА НА ИТАЛИЯ ЩЕ БЪДЕ СЕРИОЗЕН ПРЕТЕНДЕНТ ЗА ПЪРВИТЕ МЕСТА НА ПАЗАРА НИ

29 Юли 2006 г.,zastrahovatel.com

Историята пази фактите за едно от първите чуждестранни застрахователни дружества в България Assicurazione Generali Triest, което влиза на пазара на застраховки още през 1904 г. и работи успешно до 1946 г., когато настъпва национализация на този сектор. Нещо повече, дълги години след установяване на монопола на ДЗИ държавата води преговори за ликвидиране на стари сметки с дружеството, защото тогава са останали в сила маса презастрахователни договори с чуждата държава, които не са били денонсирани изведнъж.

Днес, 60- години по-късно с придобиване на 51 % от “Орел-Г-Холдинг” АД, Generali HoldingVienna АG отново се завръща в България и отсега нататък ще упражнява контрол върху дружествата от холдинга - “Застрахователна компания Орел” АД, “Застрахователна компания Орел Живот” АД, “Българска здравноосигурителна компания Закрила” АД и “Медико-стоматологичен Център Закрила” ЕООД.

Освен сантимента у днешните италиански мениджъри е запалена искрата на състезателен хъс да бъдат първи на родния ни пазар, като съчетаят добрите резултати на българския холдинг с тяхното ноу-хау, българските застрахователни продукти, обогатени с широка гама от нови западноевропейски застраховки. Бъдещето ще покаже.

Всичко това стана ясно на организираната на 10 юли публична пресконференция, на която бе извършено официалното подписване на договора за прехвърляне на дела на Добромир Гущеров, досегашния мажоритарен собственик на холдинга, и главния изпълнителен директор на Generali г-н Серджо Балбинот.

На пресконференцията Даниела Конова, изпълнителен директор на “Орел-Г- Холдинг”, представи присъстващите Серджо Балбинот, главен изпълнителен директор на Assicurazione Generali Triest; Карл Щос, главен изпълнителен директор на Generali HoldingVienna АД (Австрия),

Вернер Мйортер, изпълнитлен директор и мениджър на Generali Holding Vienna AД, и Добромир Гущеров, мажоритарен собственик на “Орел-Г-Холдинг”.)

В най-скоро време Generali HoldingVienna възнамерява да създаде животозастрахователен холдинг, в който ще бъдат включени страни от цяла Централна и Източна Европа, включително и България, научи в. “Застраховател прес” от Карл Щос, главен изпълнителен директор на Generali Holding Vienna АД (Австрия).Според него потенциалът в областта на застраховането у нас е огромен, тъй като все още пазарът ни не е разработен достатъчно.


Както вече писа zastrahovatel.com,според информация на чужди информационни агенции, неотдавна генералният директор на Generali Group Серджо Балбинот е представил пред западни инвеститори новата амбициозна стратегия за развитие на застрахователното направление на групата. Той е обявил, че в близките 3 години ще се усили присъствието им

в Централна и Източна Европа, като според него едно от най-переспективните направления трабва да стане застраховането на живота, което в тези страни в момента е незначително.

Г-н Болбинот отбелязва, че в близко време компанията ще създаде нов животозастрахователен холдинг, в който ще влязат четири страни - Русия, Украйна, България и Сърбия, тъй като очакваният ръст на пазара в Източна Европа до 2008 г. е до 20 процента.

По този начин Generali ще се опита да стане най-силната застрахователна група в Сърбия, Русия, България и Украйна – твърди г-н Балбинот, пояснява, че създаването на холдинга е свързано с удобството да се управляват по-добре компаниите в страните от Източна Европа. Той отбелязва , че в момента Generali търси възможност да направи изгодна покупка на животозастрахователна компания в Русия.


Навлизането на пазара в България , сподели на пресконференцията в София Серджо Балбинот, е част от стратегията на групата за разтеж в международен план, като само за няколко месеца значително засили своето присъствие на бившия източен пазар, като вече оперира в 10 страни с около 4 милиона клиенти. В Унгария групата навлиза през 1989 г.; в Чехия и Румъния – 1993 г.; в Словения – 1996 г.; в Словакия – 1997 г.; в Полша – 1999 г.; в Хърватска – 2002 г.; в Сърбия Delta Group (50% + 1 акция) от компания Delta Osiguranje, третата по големина, специализирана в животозастраховане, здравно застраховане, имуществено и отговорности; в украинската застрахователна компания "Гарант-АВТО" , която е в десятката от лидери на украинския застрахователен пазар, е подписана сделка на 06.06.2006; в България в “Орел-Г-Холдинг” на 10.07.2006 г.

 

Добромир Гущеров

За мен е вълнуващ моментът днес след 17 години работа в сферата на частния бизнес, период, който съм отглеждал, образно казано, тази моя рожба “Орел-Г-Холдинг”, да я предам . Това мое “дете” бе създадено в условия на абсурд, във време, когато беше трудно човек да си представи, че застахователният пазар може да бъде демонополизиран и да се родят частни компании.

Щастлив съм днес, когато мога да предам успешна и печеливша компания в ръцете на един от световните финансови лидери като Generali Grup и придобиването на мажоритарния пакет акции от страна на дъщерното дружество в лицето на Assicurazione Generali – Триест, и Generali Vienna.

Generali е от онези компании, които са били на нашия пазар в зората на новата българска държава и респективно на българското застраховане. Това е една от първите чуждестранни компании, стъпили на нашия пазар в началото на миналиа век. Според мен влизането на такъв професионалист на нашия пазар днес е признание както за мен и за “Орел-Г-Холдинг”, а и за страната ни, която вече е една функционираща пазарна икономика. Горд съм, че тази моя рожба днес влиза в световното семейство на Generali Grup, с други думи, в семейството на модерното застраховане.

 

 

Серджо Балбинот, главен изпълнителен директор на Assicurazione Generali Triest

За нас това е един много специален ден, защото след 60 години се завръщаме в България. Още по-щастливи сме, че играем много важна роля, като сме една от най-важните компании тук и мога да ви гарантирам, че ще положим всички усилия, за да бъдем водещ играч на този пазар.

Източна Европа играе много важна роля в нашата стратегия на развитие и затова е нужно да установим ролата на този регион и

трябваше отново да преосмислим нашата визия относно влизането.Навлизането на пазара в България чрез аквизицията в „Орел-Г-Холдинг” е част от стратегията на групата Generali за разтеж в международен план, като само за няколко месеца засили значително своето присъствие в някои световни пазари с висок потенциал на растеж. Разширяването на нашата дейност в страни като Индия, Сърбия, Украйна, както и укрепването на нашите позиции в Хърватска са най-новите стъпки в този процес.

Трябваше да установим ролята си в региона и ние навлязохме в Сърбия и Украйна, а сега навлизаме и в България. България е важен пазар.

Вашият брутен национален продукт е нарастнал с около 7 процента, така че аз виждам всички предпоставки и за развитието на застраховането.

Ние идваме и се сливаме с компания, ключов играч на този пазар. Искаме да предадем нашия добър опит по отношение на продуктите и да стане тази компания доста по-добра, отколкото е била до сега.

Убеден съм, че “Орел-Г-Холдинг” благодарение на своя диференциран портфейл, обхващащ животозастраховането, общото застраховане и здравното осигуряване, освен широкото присъствие в страната, ще бъде идеална предпоставка за осъществяването на нашия план за растеж в един изключително динамичен сектор какъвто е българският застрахователен и здравноосигурителен пазар.

Карл Щос, главен изпълнителен директор на Generali HoldingVienna АД (Австрия)

За нас е голяма чест да бъдем в София. Бихме могли да превърнем в действителност нашата мечта отново да бъдем на българския пазар след 60 години.

Generali е част от групата Generali Triest и навлиза в Южноевропейския пазар. Ние отговаряме за 11 пазара с над 11 000 служители, като имаме силна позиция в Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Сърбия,Унгария, Хърватска, Румъния, Украйна, а сега вече и в България. Това е първа стъпка в една успешна стратегия. Ние ще станем мощен партньор в българската икономика. Ще работим в екип с българския мениджмънт, който е успешен, и се надяваме, че ще можем да развием стратегията си с нашия нов екип.

Австрия ще подкрепя българското правителство за присъединяването на България в ЕС.

Резултатите на "Орел-Г-Холдинг” в цифри

Холдингът приключи 2005 г. с финансов резултат от над 8,8 млн. лева, три пъти по-висок от реализирания през 2004-а. Групата има собствен капитал в размер на повече от 31 млн. лева и управлява активи за над 53 млн. лева. Общият размер на спечелените премии през миналата година се увеличи с 22 на сто, като показателят отбеляза ръст във всички направления – общо застраховане, животозастраховане, а здравното осигуряване с близо 45 процента.

ЗК "Орел" АД

е създадена в края на 1991 година. Компанията предлага широка гама от съвременни застрахователни продукти: имуществени застраховки, автомобилни застраховки, транспортни застраховки, различни отговорности, застраховки на земеделски култури и животни, застраховки за чужбина, туристически застраховки и др. “Орел” е първата лицензирана застрахователна компания в България с решение №1 на Националния съвет по застраховане от март 1998 г. Дружеството стана и първото у нас, което прелицензира /в края на юни тази година/ автомобилния си бизнес съобразно изискванията на Кодекса за застраховане. С премиен приход от 30,3 млн. лева компанията се нареди на 10-о място за 2005 г. с пазарен дял от 3,3 на сто. В началото на 2006 година, ЗК „Орел“ отбеляза премиен приход от 16.976 млн. лв., а реализираната за първите три месеца печалба възлезе на 520 хил. лева.

ЗК "Орел Живот" АД

е първата частна застрахователна компания у нас с предмет на дейност животозастраховане. Дружеството съществува на пазара от 1992 година. За 2005 г. ЗК „Орел Живот“ АД постигна премиен приход от над 14,5 млн. лв. и се нареди на четвърто място по този показател с пазарен дял от близо 10 на сто. Увеличението на премийния приход е близо 30% спрямо постигнатите резултати през 2004 г. 4.232 млн. лв. пък е премийният приход на „Орел Живот“.

Здравноосигурителната компания - БЗОК „Закрила“ АД

е учредена и регистрирана през 1999 г. Осигурителят се утвърди като безспорен лидер на пазара на доброволното здравно осигуряване. Общият приход от здравноосигурителни премии, реализиран през 2005 г., надмина 10,5 млн. лева.

„Закрила“ отбеляза приход в размер на 8.741 млн. лв. и печалба от почти един милион лева.

 

Групата Generali по света – застраховател без граници със 175 години традиция

Assicurazione Generali Austro-Italiche Triest e създадена през 1831 г.,а

Generali Vienna Group е основана през 1832 г. и влиза в състава на концерна Generali Holding Vienna AG – един от най-големите в Европа.

През 2005 г. групата Generali се нарежда на четвърто място сред международните групи в Централна и Източна Европа и приключва годината с премиен приход от 936.8 млн. евро, което е 22% ръст в сравнение с предходната година. Тя влиза в тройката на най-големите застрахователни концерни в Европа. Групата е с централен офис в Триест (Италия) и включва 107 застрахователни компании;119 финансови компании и компании за управление на недвижими имоти – с общ брутен премиен приход 62.8 млрд. евро; инвестиции от 307.4 млрд. евро и персонал 60 000 души.

В състава на концерна Generali Holding Vienna AG влизат над 40 предприятия - застрахователни, акционерни, финансови и инвестиционни компании, лизингови фирми, банки и пенсионни каси.

Generali Vienna Group представлява част от Generali Group, осъществяваща дейност по целия свят.

В списъка на 500-те световни корпорации, обнародван в италианския вестник “Fortune” Generali е поставена на 29-о място. Това е така, защото днес на

Generali се падат 20%-22% от италианския застрахователен пазар. И ако през

2003 г. обемът на постъпленията от застраховането във всички страни, в които групата присъства, представлява 49.6 млрд.евро, 2/3 от тази сума се пада на животозастраховането.През същата година чистата печалба на компанията е 1 млрд.евро.

Съдейки по географското разпределение на премиите,

Generali е повече международна, отколкото италианска компания. През 2005 г. на Италия се падат 22.7% от всички застрахователни вноски.Generali държат 18.6% от израелският пазар; 15.9% от унгарския 13.2% от австрийския; 8.1% от немския; 7.4% от френския; 4.5% от испанския; 4.1% от пазара на Швейцария.

В североамериканския бизнес италианската компания е вложила не по-малко от 200 млн. щ. д., което е позволило създаването на компания по презастраховане на живота — Generali USA Life Reinsurance Co с висок рейтинг. Последната поема рискове в САЩ на други компании- членки на транснационалната група Generali. В Южна Америка групата държи 6% от пазара на Аржентина и 3.7% от пазара на Мексико.

Илеана Стоянова

 


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки