Стартира кампанията “Всичко за вас и вашия автомобил” на ЗПАД “Алианц България” и ТБ “Алианц България”

28 Юли 2006 г.,zastrahovatel.com

На 5 юли т. г. ръководството на ЗПАД “Алианц България” даде пресконференция, с която стартира кампанията “Всичко за вас и вашия автомобил”. Пред журналистите бяха представени новите инициативи на дружеството в областта на автомобилното застраховане. В пресконференцията взеха участие първият изпълнителен вицепрезидент на “Алианц България Холдинг” Максим Сираков, изпълнителният директор на ЗПАД “Алианц България” Теменуга Ненова, главният изпълнителен директор на ТБ “Алианц България” Светослав Гаврийски и изпълнителният директор на банката Галя Димитрова.

След презентацията, направена от г-жа Ненова и г-н Гаврийски, присъстващите журналисти имаха възможност да се запознаят на място и да видят отблизо как се извършват огледите. Заместник-директорите на Управление “Автомобилно застраховане” Димитър Джеков и Димитър Дилов подробно разясниха какви са механизмите на завеждането и ликвидацията на щетите. За в. “Застраховател прес” те поясниха, че през летния сезон средно на ден в офиса се обработват по 90 автомобила, а през зимните – по 100-120.

С началото на летния сезон ЗПАД “Алианц България” обяви нови условия по автомобилните застраховки. Целта е в най-пълна степен да се отговори на изискванията и потребностите на клиентите от приемлива цена, европейски стандарт на обслужване и ускорени срокове за изплащане на обезщетения. Това е характерно за

една клиентски ориентирана компания,

която държи сметка за повишените изисквания на своите клиенти и тяхната нарастваща прецизност, изтъкна г-жа Ненова по време на презентацията.

От началото на юли ЗПАД “Алианц България” предлага с 15% по-ниски цени на застраховка “Каско”. Застраховката осигурява застрахователно покритие срещу рисковете пътно-транспортно произшествие, пожар, природни бедствия, кражба или грабеж на цялото моторно превозно средство. Рисковете са групирани в четири различни клаузи, като застрахованият избира клауза съобразно индивидуалните си предпочитания.

При сключване на “Каско” клиентите получават безплатна застраховка “Помощ при пътуване – автоасистанс” за територията на страната. Тя покрива разходите за осигуряване на техническа помощ и транспортиране на МПС до автосервиз, разходите за хотел, за неотложна медицинска помощ на пострадалите лица и за транспортиране на водача и пътниците до лечебно заведение и/или до домовете им, включително резервиране на билети за обществен транспорт.

За удобство на своите клиенти ЗПАД “Алианц България” предоставя възможност за разсрочено плащане на годишната застрахователна премия.

Дружеството предлага и допълнителни отстъпки при комбинирано застраховане.

В случаите на щети ЗПАД “Алианц България” предоставя възможност за извършване на ремонтно-възстановителни работи в над 250 обслужващи сервиза в цялата страна.

При подновяване на застраховката, когато няма щети през предходната година, клиентът ползва отстъпка от дължимата застрахователна премия.

Новите условия по застраховка “Зелена карта”

включват отстъпка от 12% от цената и възможности за разсрочено плащане на годишната премия. Застраховката покрива гражданската отговорност на автомобилистите в чужбина.

Със застраховка “Зелена карта” на ЗПАД “Алианц България” клиентите имат подкрепата на всички офиси на “Алианц Груп” в Европа. Чрез подписаните двустранни споразумения застрахованите могат да разчитат на съдействие в случай на ПТП, а при необходимост и на изготвяне на безплатни огледи и експертизи в страната при настъпване на събитието.

Минималният срок, за който може да бъде сключена застраховката, е 15 дни, а максималният – една година.

При сключване на застраховка “Зелена карта” клиентите на ЗПАД “Алианц България” получават специален “Пътеводител – Зелена карта”, съдържащ информация и полезни съвети при пътуване в чужбина, както и пътна карта за България и чужбина.

Дружеството предоставя и друга преференция за своите клиенти - при покупка на застраховка “Зелена карта” безплатно се разширява териториалният обхват по застраховка “Каско”.

ЗПАД “Алианц България” разполага със собствен Асистанс център, който е на разположение на клиентите в случай на застрахователно събитие 24 часа в денонощието.

Клиентите на Управление “Автомобилно застраховане” ползват преференциални условия и от

Търговска банка “Алианц България” -

при настъпване на застрахователно събитие те ще получат сумата на обезщетението по дебитна карта VISA Electron с чип, издадена от банката. Картата се издава безплатно, няма такси за поддръжка на сметката, безплатни са и плащанията чрез ПОС терминали от търговски обекти в страната и чужбина. ТБ “Алианц България” премахна и таксата за теглене от банкомат до края на годината за клиентите на “Автомобилно застраховане” в ЗПАД “Алианц България”. По такъв начин освен най-сигурната дебитна карта в страната, те ще получат и най-изгодните условия за използване на карта VISA Electron. ТБ “Алианц България” обяви промоционални лихви по автомобилните си кредити – от 6,95% до 7,95%, в зависимост от срока, и намали таксата за управление на кредита. Новите условия по автомобилния кредит са валидни до 30.09.2006 г.

На въпрос на в. “Застраховател прес” относно изискването за прелицензиране на дружествата, които предлагат застраховка за всяка отговорност на сухопътни моторни превозни средства, г-жа Ненова каза следното: “Управление “Застрахователен надзор” смяташе, че първо трябва да бъдат прелицензирани онези дружества, които продават вътрешна застраховка “Гражданска отговорност”, но още не са членове на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Няма пречка всяко дружество, което смята, че следва да се прелицензира, да си подаде документите в надзорната институция. Те трябва да бъдат съобразени с изискванията на кодекса: изискуем капитал, презастрахователна програма по “Гражданска отговорност”, програма за следващите три години, разчети за тарифи, актюерска обосновка на тарифите. Това са нещата, които до месец септември всеки застраховател трябва да изпълни.

ЗПАД “Алианц България” спази срока за изготвяне на правила на компанията за регистрация на претенции и ликвидация на щети. Управление “Автомобилно застраховане” работи по такива правила от началото на февруари т. г. Управителният съвет утвърди общите правила за дружеството в края на юни и те вече са депозирани в надзора. Освен това правилата са на разположение във всеки офис на компанията в цялата страна и всеки клиент, независимо по каква застраховка в областта на общото застраховане, може да запознае с процедурите и правилата.”

Славимир Генчев

 

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li