ЗАД “Булстрад Живот” застрахова звездите на „М-Тел Мастърс”

19 Май 2006 г.,zastrahovatel.com

Шестте топзвезди на световния шах, които участваха в международния турнир «М-Тел Мастърс», бяха застраховани от ЗАД «Булстрад Живот». Супертурнирът стартира на 10 май т. г. в столичния «Гранд хотел София» и се проведе под патронажа на българския президент Георги Първанов.

Турнирът се провежда за втори път и се радва на изключителен интерес в цял свят. В надпреварата тази година се включиха трима световни шампиони – настоящият Веселин Топалов и бившите първенци на планетата Вишванатан Ананд и Руслан Пономарьов.

“М-Тел Мастърс” е най-силният турнир в света, каза на специалната пресконференция по повод откриването на състезанието Силвио Данаилов – директор на турнира. Средното ЕЛО на участниците е 2747, а състезанието е от категория 20 на ФИДЕ.

Генерален спонсор на проявата бе “Мобилтел” - най-големият български мобилен оператор. Подкрепа на шахматната надпревара даде и Минерална вода “Хисар от извор №7”.

За времето на турнира ЗАД «Булстрад Живот» осигури специални застрахователни покрития на световния шампион Веселин Топалов, бившите първенци на планетата Руслан Пономарьов и Вишванатан Ананд, Гата Камски, Етиен Бакро и Петер Свидлер.

Дружеството, което стана официален застраховател на «М-Тел Мастърс», е сред първите пет животозастрахователни компании на пазара и предлага най-атрактивните и гъвкави застрахователни програми на българския пазар – комбинация от застрахователна защита, спестовност и възможност за натрупване на допълнителен капитал. Според г-н Марио Костов – председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД «Булстрад Живот», подобни международни инициативи трябва да бъдат подкрепяни, защото българските успехи в спорта и по-специално в шахмата безспорно доказват, че е напълно възможно да постигнем целите, които си поставяме, във всяка сфера на живота.

Застраховката бе валидна за периода на турнира и покриваше всички рискове (освен риска загуба), свързани с телесната цялост на състезателите. Застрахователните параметри бяха еднакви за всички участници, а в случай на злополука шахматистите щяха да получат доста солидно застрахователно обезщетение. Турнирът “М-Тел Мастърс” наистина е много сериозна изява за целия ни спорт, за България. Тя доказва, че имаме място сред великите спортни държави, изтъкна г-н Костов. Затова с удоволствие подкрепяме всяка подобна инициатива. Хубаво е, че турнирът е традиционен и като дружество ние се радваме да бъдем сред спонсорите му.

Досега не сме издавали полица на шахматист, но по принцип сме застраховали много от най-добрите български спортисти, така че имаме опита и необходимите покрития да осигурим огромни капацитети, допълни г-н Костов.

След връчването на полиците световният шампион Веселин Топалов се разходи в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”, където, както е известно, е Меката на градинския шахмат в София. Световният шампион изрази задоволство, че шахматът е популярна игра сред българите, но и съжаление, че не вижда много деца да са запалени от великата игра.

Специално за в. “Застраховател прес” г-н Топалов каза, че въпреки че шахматът е “мирен” спорт, все пак на шахматистите им е много по-спокойно, когато знаят, че животът им е застрахован. При всички положения компанията “Булстрад Живот” направи много добра акция, включвайки се в турнира като подспонсор, защото за нашата страна като модел на комерсиален турнир и като равнище “М-Тел Мастърс” е може би най-сериозното спортно събитие през годината, заключи шахматист №1 в света. На въпроса дали се застрахова по принцип, г-н Топалов заяви, че шахматистите много пътуват и застраховането им е неизбежен спътник, но застраховките се отнасят само за времето на турнирите.

Шахматният „Оскар” беше връчен на Топалов

На 10 май т. г . вечерта президентът Георги Първанов откри официално второто издание на супертурнира по шах „М-Тел Мастърс”. Искам да ви честитя празника, защото за всички любители на шаха у нас и по света вторият „М-Тел Мастърс” наистина е голям празник. Турнирът вече е запазена марка в световния шах и съм сигурен, че ще има и своята силна традиция, обяви президентът на церемонията.

На откриването на турнира световният шампион Веселин Топалов получи наградата „Оскар” за 2005 г. Призът му беше връчен от главния редактор на сп. „64-шахматное обозрение” Александър Рошал и вицепрезидента на ФИДЕ Георгиос Макарополус.

Тази награда е едно голямо признание, защото в шахматната история тя е печелена от велики шахматисти. За мен е допълнително удоволствие да я получа точно в България на турнира, организиран от моя спонсор, заяви Веселин Топалов при получаването на наградата.

Българският гросмайстор е първи в допитването на руското списание «64-шахматное обозрение» c 4376 т. За него гласуваха 293-ма от анкетираните 361 журналисти от 68 страни, пишещи за древната игра. След него са индиецът Вишванатан Ананд с 3445 т. (31 първи места) и арменецът Левон Аронян с 2721 т. (10 първи места).

През миналата година Топалов спечели световното първенство в Сан Луис, Аржентина, и супертурнира «М-Тел Мастърс» в София. В Линарес той раздели първото място с Гари Каспаров, а във Вайк ан Зее завърши трети.

Анкетата за най-добър шахматист на годината се провежда от Международната асоциация на шахматната преса от 1968 г. Първият носител на «Оскар» е руският гросмайстор Борис Спаски. От 1995 г. допитването се организира от списанието «64-шахматное обозрение». Най-много «Оскар»-и досега са печелили Гари Каспаров (11) и Анатолий Карпов (9).

Второто издание на „М-Тел Мастърс” предизвика огромен медиен интерес в България и по света. Близо 100 репортери, фотографи и оператори от България получиха акредитации от пресцентъра на състезанието в „Гранд хотел София”. Над 20 чуждестранни журналисти от 10 държави дойдоха в София, за да отразяват голямото спортно събитие.

Световноизвестният бразилски писател Паулу Коелю, който бе на посещение в нашата страна, за да се срещне с българските си почитатели, уважи събитието и дори направи първия ход на първата турнирна партия. Коелю избра хода е2-е4 за начало на партията, в която Петер Свидлер бе с белите фигури срещу Веселин Топалов.

За турнира

„М-Тел Мастърс” 2006 стартира от 11 май, а победителят в него стана известен на 21 май. В престижното състезание участваха Веселин Топалов (България, ЕЛО 2804; бел. ред: след победата в турнира ЕЛО на българския шахматист стана 2813), Вишванатан Ананд (Индия, ЕЛО 2803), Петер Свидлер (Русия, ЕЛО 2743), Руслан Пономарьов (Украйна, ЕЛО 2738), Етиен Бакро (Франция, ЕЛО 2708) и Гата Камски (САЩ, ЕЛО 2671).

Главен съдия на турнира бе Жоакин Еспехо (Испания), а негови помощници - Борис Постовски (САЩ) и Панайотис Николопулос (Гърция).

Системата, по която се проведе турнирът, бе кръгова – т. е. всеки игра срещу всеки по 2 партии с разменени цветове на фигурите. Контролата на игра бе 2 ч за 40 хода, 1 ч за следващите 20 хода и 30 минути до края. Класирането бе съобразно набраните точки. По време на партиите състезателите нямаха право да общуват помежду си, включително да предлагат реми на съперника си. Тази новост в шаха е на път да си пробие път и в други турнири, като вече ги наричат Софийски правила, споделиха организаторите. (Според тези правила предложения за реми могат да се правят само посредством главния съдия в три случая: при трикратно повторение на позицията, вечен шах и теоретично реми позиция. В крайна сметка само главният съдия може да фиксира резултата от партията.)

По време на турнира мениджърът на световния шампион по шах Веселин Топалов – Силвио Данаилов, и министърът на спорта на Азербейджан Азад Рагимов се договориха за провеждането на мач за световната титла между Топалов и азера Таймур Раджабов (ЕЛО 2720). Всички условия на световния шампион са били приети и двете страни са подписали меморандум. Рахимов бе специален гост на състезанието и бе в София по покана на Организационния комитет на турнира, за да договори провеждането на мач между световния шампион Веселин Топалов и Таймур Раджабов в Баку.

Мачът между двамата вероятно ще се играе през април 2007 г. в Баку. Наградният фонд на срещата ще бъде 1,5 млн. долара, от които 1 млн. са за Топалов. Според правилата на ФИДЕ всеки шахматист с ЕЛО над 2700 може да предизвика световния шампион в мач за титлата. Раджабов, който е тринадесети в ранглистата на ФИДЕ, ще бъде следващият претендент за нея, ако Топалов я защити в мача срещу Крамник през септември т. г. в столицата на Калмикия – Елиста.

Славимир ГенчевИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки