12 години застрахователни компании"Български имоти" - Правим бизнес, който дава на нашите клиенти услуги по европейски стандарти

29 Април 2006 г.,zastrahovatel.com
Aнгел Крайчев, председател на УС и главен изпълнителен директор ЗК и ЖЗК “Български имоти - Винер Щетише”

На 6 април 2006 г. в просторната зала “Рубин” на столичния хотел „Принцес” застрахователната компания „Български имоти – Винер Щетише” (ЗК “Български имоти” и ЖЗК „Български имоти“) отпразнува своя 12 рожден ден. На празненството присъстваха многобройни гости – депутати, представители на Комисията за финансов надзор, партньори, ръководители на застрахователни компании, представители на Асоциацията на българските застрахователи, на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, на Гаранционния фонд, водещи брокери, журналисти.

Това бе поводът да разговаряме с г-н Ангел Крайчев – председател на УС и главен изпълнителен директор на застрахователните компании “Български имоти”.

- Г-н Крайчев, преди две години отбелязахте много тържествено и стилно 10-годишнината на ЗК “Български имоти”. В кръга на шегата бих казал, че тържество като сегашното би било подходящо за следващ юбилей – за петнайсетгодишнината например…

- Ние много ценим и уважаваме 6 април като рождена дата на компанията. Затова я отбелязваме ежегодно с разбирането, че това е нашият празник. Началото на пролетта ни дава нови сили, а осмислянето на отминалата година ни дава увереност за по-добра следваща. Изпълнени с енергия и ентусиазъм, ние сме радостни да поканим своите гости и да ги посрещнем добре. Събираме се в един, бих казал, ясен състав – мениджмънтът на застрахователните компании, управителите на нашите офиси в страната; каним най-добрите си партньори - Банка “Биохим” (не само като обслужваща банка), OMV, “Практикер”, с които имаме добро сътрудничество по отношение на продажбата на застрахователни продукти; каним най-значимите лицензирани брокери, с които си сътрудничим; каним най-значимите ни клиенти, изразявайки по този начин традиционното си уважение към тях. Разбира се, каним депутати и представители на КФН, на Асоциацията на българските застрахователи и на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, чиито членове сме, на Гаранционния фонд, на медиите… Списъкът става дълъг. Но това са нашите важни гости и за нас е истинско удоволствие да ги посрещнем.

-По щастливо стечение на обстоятелствата рожденият ден ви позволява да направите бизнес оценка на отминалата година и да празнувате с “чиста съвест”. Каква бе за “Български имоти” 2005 година?

- Отговаряйки на този въпрос, искам да уточня, че имам предвид и двете компании “Български имоти” – общо- и животозастраховтелната, въпреки че по ред на основаването общозастрахователната е първа, а малко по-късно възникна и животозастрахователната. Наистина разполагаме с окончателните резултати от дейността си през 2005 г., подали сме финансовите си отчети, заверени от нашите одитори. Към този момент е минало и първото тримесечие на 2006 г., а това ни дава възможност да се ориентираме за темпото, с което се движим през настоящата година.

Миналата година бе силна за “Български имоти”. Постигнахме 48 на сто ръст, с бруто премиен приход от почти 20 млн. и 400 хил. лева. 2005 година бе и година на разрастването на компаниите ни. Това бе година на много стабилен застрахователен бизнес.

- Какви постижения стоят зад такава оценка?

-Споменах вече сухите цифри за ръста и премийния приход. Зад тях стоят първокласни застрахователни продукти. Ние претърпяхме сериозна еволюция още от момента на идването на “Винер Щетише” като основен акционер. Продуктите ни се изпълниха с новаторско съдържание. С колегите от Виена осъществихме сериозна развойна дейност и взехме изключително полезни неща от европейския опит. Тази стандартизация е в доста напреднала фаза. Продуктите ни са вече качествено по-добри в сравнение с това, което предлага пазарът у нас. Причината е, че се инвестира твърде много - в ноу-хау, в унификация с европейските стандарти, в обучение, в поемане на рискове, дефинирани по стандартите на ЕС. Вече три години вървим по този път на развитие и това ни извежда по-напред от другите.

Същевременно разполагаме с превъзходно презастраховане, с финансовата мощ на “Винер Щетише” и с многократно повишения капитал на “Български имоти” (понастоящем той е 15 и половина милиона лева). Тези факти стоят зад определението “изключително стабилен и качествен за клиентите бизнес”. Клиентите ни трябва да бъдат напълно спокойни за надеждността, с която “Български имоти” носят техния риск. Става дума за бизнес, който се прави в услуга на клиентите по европейски начин. Това ни дава самочувствието да си гледаме работата с високо вдигната глава и да предлагаме застраховане по удовлетворителен за нас самите начин.

- С това ваше заключение можем логично да преминем към следващия въпрос: как ще се вместят “Български имоти” в европейското икономическо пространство след приемането на България в ЕС и какво очаквате в тази ситуация за българския застрахователен пазар?

- Всички сме свидетели на голямата динамика в бранша. Протече процес на преструктуриране на капиталите. Водещите световни и европейски застрахователи играят ръководна роля на българския пазар, “дирижират” стандартите в застраховането, което в условията на свободна конкуренция между значими застрахователни сили би могло само да издигне качеството и да даде най-доброто на българския потребител. Явно е, че ще станем свидетели и на още сделки, на навлизане на още чужди капитали. Ще последват преструктурирания, сливания, продажби и т. н. В момента и като държава се стремим да отговорим на европейските стандарти; така стоят нещата и в застраховането. Няма съмнение, че това трябва да се случи, тъй като времето е кратко. Очаквам процесите да протекат сравнително динамично и тази и следващата година да бъдат решаващи за преструктурирането в застрахователния сектор.

Що се отнася до “Български имоти”, ние, както вече казах, от три години сме в процес на стандартизация във всяко едно отношение. Това е сложна, трудна, многоаспектна дейност. Направени са големи инвестиции. Добрите ни специалисти получиха допълнителна подготовка в страната и чужбина. Във “Винер Щетише” и нейните дъщерни компании в Централна и Източна Европа има изградена стройна система за оценка на работата, съществува корпоративен професионализъм с ясни показатели, нивото е много високо, изискванията са изключително сериозни.

По-горе споменах за инвестирането в капитала и в обучението на кадрите. Но има и още инвестиции – разполагаме с нова бизнес сграда в центъра на София, заменяме съществуващите помещения с нови, много по-представителни и на по-добри места, работим върху по-добрата визуализация на фирмата с цел да бъдем по-близо до клиента и да му предложим повече удобства.

Неимоверно се разви материалната ни база: офис техника, автомобилен парк, съвременни информационни системи и технологии… Информационното обезпечаване е изключително значим процес, неговото развитие е важна стратегическа цел. Ресурсното обезпечаване подкрепя нашата дейност, подкрепя качеството на продажбите и съответно – обслужването на клиентите.

В ликвидацията на щетите също предприехме сериозни стъпки. Извърши се обособяване на направлението и сега то е независимо от продажбите. Като резултат постигнахме сериозно повишаване на ефективността и съкращаване на сроковете. Използват се високи технологии, прецизността е изключителна – оценката трябва да бъде напълно справедлива: съобразно клаузите на договора, методиките и нормативите. Реакцията трябва да бъде много бърза. Тази точност и бързина са видимата проява на стабилност, мощ, авторитет.

- Ще настъпят ли някакви промени след голямата сделка – закупуването от “Винер Щетише” на 40 на сто от TBIH?

- Сделката е потвърдена с факта на получаването на всички разрешения, тя е финализирана. Това е радостно, защото представлява разширяване на дейността на нашия основен акционер на българския пазар. “Винер Щетише” е мощен европейски застраховател със сериозна експанзия в Централна и Източна Европа и в много страни е мажоритарен собственик на повече от една компания – така е в Румъния, Словакия, Полша и другаде. Това е стилът на “Винер Щетише” – да инвестира, да придобива пазарни дялове и да играе значима роля на застрахователните пазари в страните от Централна и Източна Европа.

- По такъв начин в някаква степен компанията играе “европеизираща роля” в тези държави?

- Да, така е – “Винер Щетише” налага стандарти, развива, укрепва. Просто е носител на новото, модерното, европейското.

Разговора води

Славимир ГенчевИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки