ЗД "Бул инс" запазва четвъртата си позиция, своята стабилност и остава лидер по автомобилно застраховане

30 Април 2006 г.,zastrahovatel.com
Йордан Кифов, изпълнителен директор на ЗД „Бул инс” АД

Значителен е напредъкът на дружеството в сравнение с 2004 година

За 2005 година реализираните брутни премийни приходи са в размер на 114 326,0 хил. лева. В сравнение с 2004 година нарастването на брутните премийни приходи е с 13 604,0 хил. лева, което е увеличение с 13,51%.

По реализирани брутни премийни приходи ЗД „Бул инс” АД затвърди своето четвърто място на застрахователния пазар след „ДЗИ АД, ЗПАД „Булстрад” и ЗПАД „Алианц България”.

През 2005 г. ЗД „Бул инс” АД утвърди водещата си позиция на застрахователния пазар по застраховка на МПС, без релсови превозни средства, с отчетени брутни премийни приходи по тази основна на пазара застраховка в размер на 96 808,3 хил. лева. В сравнение с 2004 година нарастването на брутните премийни приходи е с 8 593,9 хил. лева, което е увеличение с 9,74%.

Изплатените обезщетения по настъпили застрахователни събития през 2005 г. възлизат общо на 50 861,0 хил.лева, което е с 9 134,0 лева повече в сравнение с 2004 г.

През 2005 г. дружеството задели пренос премиен резерв и резерв за предстоящи плащания в размер на 60 248,0 хил.лева, като е реализирано увеличение спрямо предходната година с 14 233,0 хил.лева.

За 2005 г. ЗД „Бул инс” АД внесе в бюджета на страната данък върху печалбата на дружеството в размер на 836,0 хил.лева.

През 2005 г. основният капитал на дружеството бе увеличен от 11 000,0 хил.лева на 13 000,0 хил.лева.

Резултатът за отчетната 2005 година е положителен, като реализираната печалба на дружеството е в размер на 4 480,0 хил.лева.


Резултатите от дейността на ЗД „Бул инс” АД през последните години показват възходящо развитие:

Брутни премийни приходи Резерви Изплатени обезщетения

в хил.лв.

2001 г. 46 317,0 17 501,0 24 645,0

2002 г. 57 746,0 20 094,0 27 907,0

2003 г. 84 757,0 36 255,0 30 456,0

2004 г. 100 722,0 46 041,0 41 727,0

2005 г. 100 325,0 60 248,0 50 861,0

 

Успешното развитие на застрахователната дейност на ЗД „Бул инс” АД през 2005 г. ни дава увереност да прогнозираме, че и през 2006 г. дружеството ще бъде един от водещите застрахователи на българския пазар.


Йордан Кифов: За мен е важно не какво сме постигнали през 2005, а през последните няколко години

(Интервю на Петър Андасаров)

- Доволен ли стe от това, което отчетохте днес пред акционерите на дружеството ви, г-н Кифов?

- Общо взето не съм напълно удовлетворен, защото застрахователният пазар ни поднесе страшно много изненади и не стана това, което аз лично очаквах.

- Това са обаче обстоятелства извън ЗД” Бул инс” АД.

- Да, но аз не ги бях предвидил. И в този смисъл не съм напълно доволен.

- Тогава ще ви задам по-иначе въпроса си – какви са резултатите от основните ви показатели и какво говорят те на читателите на вестника? И на вашите клиенти, разбира се?

- За мен е важно не това какво сме постигнали през 2005 година, а какво постигаме през последните няколко години. С една дума, това е характерната за нас стабилност, която показва сериозното ни присъствие на пазара; и лидерство в областта на автомобилното застраховане. А когато фактите говорят мисля, че и изпълнителните директори трябва да мълчат!

- Вие сте открит човек и ще ми позволите да ви задам този въпрос – до миналата година не говорехте така разпалено, или поне не обръщахте сериозно внимание на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, както и на рекламната си дейност. Вие лично сте заявявали нееднократно пред мен, че нямате нужда от нея. А сега се забелязва явно оживление и по сключването на тази застраховка, и особено в рекламирането й. На нея и на други видове застраховки, каквито са имуществените например. На какво се дължи това. И защо предприехте нова стратегия в това отношение?

- Всичко това е резултат от заявената от мен промяна на курса в политиката и на стратегията на дружеството. Вече казваме открито и категорично, че желаем да присъстваме на този пазар и за в бъдеще ще работим изключително активно по застраховката „Гражданска отговорност”. За съжаление допреди няколко години всички си спомняме, че тя беше куцо скроена, бе, олицетворение на отговорност на някакъв неодушевен предмет. А вие знаете, че съм от инициаторите за промените в тази област. И мога вече смело да кажа, че в работната група към Асоциацията на българските застрахователи успяхме да довършим работата по толкова чаканата методика. Това според мен е доста голям успех за всички колеги от групата. Важно е, че вече имаме тази методика, а тя ще бъде допълвана и усъвършенствана съобразно новите моменти и предизвикателствата в застраховането. Започнахме въвеждането на критерии по задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, които засега само някои прилагат, но това е правилната посока.

- Вие говорите от позицията си на председател на Комисията по автомобилно застраховане, нали?

- Да, като председател на комисията. Искам да отбележа, че всеки от нас има тези критерии в полиците си и те лека-полека ще започнат да влизат в действие; ще започнат да се предлагат допълнителни услуги и екстри, просто пазарът ще ги наложи, защото това е верният път!

 

- Да се върнем към предишния въпрос – значи ли, че новите елементи, които вие лично сте предложили, ще променят политиката и стратегията в дейността на дружествата?

- Всички постепенно ще започнем тези промени, няма начин! Но аз очаквам това да стане след 2007 година, след реалното ни присъединяване към Европейския съюз.

- А конкретно да ни кажете за „Бул инс” – ще бъдат ли нанесени нови черти върху образа му, казано метафорично?

- Ние ще се опитаме да направим този преход по-плавно.

- Да ви дообясня какво имам предвид. Доскоро се говореше, че вашето дружество е застраховател на автомобили, поради което е и лидер по автомобилното застраховане на пазара. Нещо, което и вие сами изобщо признавате. А както стана дума – вече заявявате сериозно присъствие на пазара на застраховката „Гражданска отговорност”, обръщате внимание и на имущественото застраховане.

- Искам да ви кажа, че ние винаги сме обръщали внимание и на този вид застраховане, но пазарът въобще не се развиваше нормално. А реалният пазар е автомобилният пазар, тъй като хората закупуват все повече и повече нови автомобили. В миналия брой и вие публикувахте такава информация. И изискванията на ЕС ще ги принуждава да предпочитат новите пред старите автомобили. Да вземем примера със съседна Гърция, която само за четири години си поднови изцяло автомобилния парк. Това очаква и България. Виждате, че броят на новите автомобили става все по-голям, лизинговите компании – все по-агресивни, а цените – все по-ниски, значи по-достъпни.

- Ако вземете предвид неуредиците на пазара, които влияят на всяко дружество, какво ви притеснява?

- Ами именно неуредиците ме притесняват. Аз бих искал този пазар да е регулиран, да имаме лоялни колегиални взаимоотношения, да не се беше стигнало до сваляне на цените по „Гражданска отговорност”.

- Какво още си казахте днес по време на общото събрание?

- Че ни предстоят трудни времена и трябва да сме готови за всичко.

- И какво ще очаквате?

-Максимална мобилизация на кадровия състав на дружеството и да се представим още по-успешно на застрахователния пазар.

- Новината от това общо събрание?

- Че вдигнахме капитала от 13 на 16 милиона лева.

- Значи днес, като седнахте акционерите и вие, управляващите дружеството, се чувствахте в добра атмосфера, така ли?

- Нямаме причини да се чувстваме в тревожна атмосфера. Единственото, което ме обезпокоява, е посоката, в която се развива пазарът.

- Непрекъснато повтаряте това, кога най-после тази посока ще стане най-вярната?

- Предполагам, че догодина по това време. Би трябвало тогава да се утаят основните тежки фракции.

Интервю на Петър Андасаров

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки