Акциите на NN Group поскъпнаха след обявената по-добра капиталова позиция

31 Август 2016 г.,zastrahovatel.com

Цената на акциите на втория най-голям застраховател в Холандия NN Group отчете най-големия си ръст от юли 2014 г. насам, след като компанията обяви по-добра капиталова позиция, съобщава Bloomberg.


Паричните нива са се увеличили до 2,3 млрд. евро от 2,1 млрд. евро в края на първото тримесечие, заяви базираната в Хага компания в четвъртък. Коефициентът на платежоспособност на компанията (Solvency II) – показател за капиталовите буфери, е нараснал до 252% в края на второто тримесечие от 241% през март.


"Органичното генериране на капитал достигна 300 млн. евро. Това е доста повече от потенциалните 130 млн. евро за тримесечието, което прогнозира преди главният финансов директор", казва Матиас де Вит, анализатор в KBC Securities в Брюксел, в съобщение до клиентите си. "Затова днешният отчет значително ще подобри апетита към акциите".


Резултатите надминават оценките на KBC за печалбата, капитала, паричните потоци и коефициента Solvency II. Акциите на NN Group поскъпнаха с 7,5% след новината и се търгуват за 26 евро на акция към 9:39 местно време в Амстердам.


NN Group, отделена от ING Group чрез първично публично предлагане преди две години, се опитва да намали разходите, след като ниските лихвени проценти затрудняват компанията да генерира печалба от собствеността ѝ. Инвестиционната печалба се е понижила с 27,5% до 32 млн. евро, каза компанията.


Бизнесът е „повлиян от пазарните условия и ниските лихвени проценти, намалявайки инвестиционната печалба на застрахователните ни бизнеси“, заяви главният изпълнителен директор Лард Фризе. „Средата за управление на активи остава трудна заради продължаващите сътресения на пазара, което води до по-малко поемане на риск от клиентите и натиск върху таксите“.


Печалбата от животозастрахователното и неживотозастрахователото подразделения в Холандия се е понижила съответно с 42% и 58%, заяви компанията.


Оперативната печалба от подразделението за управление на активи на NN пък е намаляла до 33 млн. евро през второто тримесечие от 38 млн. евро през миналата година. Най-големият холандски конкурент на NN е Aegon.


Акциите на NN Group са поевтинели с около 25% на борсата в Амстердам тази година, докато индексът STOXX Europe 600 е изгубил само 7%.


Източник:Investor.bg
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,