Разрешено ли е да се кара автомобил с чехли?

04 Август 2016 г.,zastrahovatel.com

Разрешено ли е да се кара автомобил с чехли? Това не е изрично забранено, но въпреки това специалистите съветват при шофиране да се използват стабилни обувки. Който през лятото въпреки рекордните температури е на път с автомобил, би искал да може да си осигури малко прохлада в колата и често стига до въпроса „Разрешено ли е да се кара автомобил с чехли?“. Както показва една анкета, мнозина вярват,  че шофирането с чехли в Германия е забранено, но те се лъжат. Използването на лежерни обувки може да има различни последици, включително и свързани със застраховането, и затова не е препоръчително. В представително проучване на Forsa 56 на сто от запитаните смятат твърдението „Който по време на шофиране носи чехли, действа противозаконно“ за вярно. Следователно повече от всеки втори участник вярва, че чехлите са забранени зад волана. 48 на сто от участниците в анкетата смятат също така, че и шофирането без обувки не е разрешено. Около една трета от запитаните (34 процента) дори смятат, че високите токчета също са недопустими по време на шофиране. По отношение на обувките зад волана няма законови предписания, съответно ограничения. Дори шофирането без обувки е позволено. Следователно на въпроса  „Разрешено ли е да се кара автомобил с чехли?“ може съвсем ясно да се отговори с „Да“.


Това, че законодателят не забранява чехлите зад волана, обаче не означава, че летните обувки могат да бъдат безогледно носени в автомобила. Защото едно решение на съда в Бамберг гласи: „Който управлява автомобила си без обувки или с неподходящи обувки при определени обстоятелства, нарушава общото задължение за полагане на грижа при управление на автомобил“  (AZ2 Ss OWI 577/06). Специалистите по улично движение също отговарят на този въпрос с „Не“ от съображения за безопасност. Те препоръчват на шофьорите задължително носене на стабилни обувки при шофиране. Нестабилни обувки, като обувки с високи токчета, чехли, джапанки и други отворени модели, могат да повлияят отрицателно на способността за реакция. Шофирането с чехли може да повлияе и на застрахователната защита. Ако шофьор предизвика инцидент и по време на пътуването носи чехли или други подобни обувки, това може да доведе до частично отпадане на застрахователната защита. За да се случи това обаче, е необходимо да бъде доказано, че инцидентът е предизвикан от обувките с лоша подметка, например когато шофьорът си е заклещил обувката в педалите. Доказването на този факт обаче често става много трудно. Ако все пак безспорно се докаже, че неподходящите обувки са причина за инцидента, трябва да се очакват сериозни последици: Ако при инцидента има и щети на лица, виновният шофьор може да бъде наказан дори със забрана за шофиране. Шофирането без обувки също крие опасности. Това, което важи за шофирането с чехли от гледна точка на застрахователя и от гледна точка на закона, се отнася също и за шофирането без обувки. Опасността да се оплетеш в педалите така или иначе тук не съществува, но без стабилни обувки е твърде вероятно да не може да се натиснат достатъчно силно и навреме педалите, и най-вече спирачката.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,