Fitch: Застрахователните претенции от наводнението в Германия се оценяват на 1 млрд. евро

15 Юли 2016 г.,zastrahovatel.com

Според Fitch застрахователните компании ще се изправят пред по-високи от очакваните претенции, свързани с наводненията в Германия, което ще бъде още един удар по индустрията, притисната в момента от ниски лихвени проценти и намаляващи цени на застрахователните полици.


Претенциите, свързани с проливните дъждове, гръмотевични бури и наводнения,  засегнали южната част на Германия в края на май, могат да достигнат 1 млрд. евро, съобщава Fitch в доклад. Компанията за кредитен рейтинг казва, че застрахователите от публичния сектор могат да бъдат най-силно засегнати от последиците, причинени от бедствията, включително и Versicherungskammer Bayern и SV SparkassenVersicherung Holding AG, които са собственост на германски регионални спестовни банки.


Икономическите загуби могат да бъдат значително по-високи, като се отчете фактът, че  само една трета от имуществените застраховки в Германия включват покритие „природни бедствия“. Германският съюз на застрахователите (GDV) е изчислил претенции от около  450 млн. евро, причинени от урагана „Елвира”, който засегна основно Югозападна Германия в края на май.


Fitch повиши прогнозата си за комбинирания коефициент на немските имуществени застрахователи от 93% на 95%, което показва нарастващия размер на претенциите и разходите за тях, съпоставени със застрахователните премии.


Застрахователните компании, които инвестират голяма част от парите си в активи с фиксиран доход, са подложени на натиск от рекордно ниски или отрицателни лихвени проценти и по-строги капиталови правила. Редките природни бедствия като цяло също    дават своето отражение в намаляване на премиите по застрахователните полици „имущество“.


Базираната в Щутгарт компания SparkassenVersicherung заявява, че ще се изправи  пред искове от десетки милиони. Мюнхенската Versicherungskammer Bayern обяви, че очаква около 60 млн. евро застрахователни претенции от урагана „Елвира” и „Фредерик”, които удариха Германия през последните дни. Provinzial Rheinland, застраховател в публичния сектор със седалище в Дюселдорф, заяви, че въз основа на първоначалните оценки  претенциите от двата урагана ще възлязат на 20 млн. евро.


С близо 3 млрд. евро претенции за щети, причинени от наводнения, 2002 г. е била най-скъпо струващата досега за застрахователната индустрия на Германия.  Непрекъснатите проливни дъждове, повече от седмица, предизвикаха излизането от коритата им на реки като Елба, Дунав и др., наводнявайки Източна Германия и съседните страни. Наводнения в същия район през 2013 г. струваха на застрахователите  над 2.6 млрд. евро.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки