„Сезонна полица” по „Гражданска отговорност” – „за” или „против”

09 Май 2016 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова


 

С рок протест пред парламента мотористи поискаха сезонна „Гражданска отговорност”

76% от рокерите са без застраховки в началото на мотосезона, обявиха официално от АБЗ

 


 

Темата за сезонна полица по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите продължава да нажежава страстите. На 13 април тази година мотористи от 32 мотоклуба в цялата страна спазиха обещанието си и се събраха на протест пред парламента. Под звуците на популярни рок хитове те поискаха въвеждането на сезонна „Гражданска отговорност”.

Ако застрахователите направят сезонна „Гражданска отговорност” за мотоциклетистите, застрахователният обхват ще се увеличи, около това мнение се обединиха протестиращите и подчертаха, че нямат претенции към цената на застраховката, а само към нейната сезонност. Според рокерите това, че полицата е целогодишна, демотивира притежателите на мотоциклети да плащат застраховка.

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи излязоха с официално становище по случая. От браншовата асоциация категорично възразиха срещу предложенията за въвеждане на сезонна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и обявиха, че 76% от рокерите са без застраховки в началото на мотосезона.

Застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите има важна обществена функция в качеството й на механизъм, който защитава интересите на пострадалите лица при пътнотранспортни произшествия. Няма как отговорност за причиняване на пътнотранспортно произшествие да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с моторното превозно средство целогодишно и може да го използва във всеки един момент, се посочва в съобщението на Асоциацията на българските застрахователи.

Мотоциклетите и мотопедите, както леките автомобили, могат да се използват през цялата година освен при тежки метеорологични условия, чийто интензитет и продължителност няма как да бъдат предвидени, уточняват от там. От АБЗ информират, че всъщност щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период, представляват значителна част от всички такива щети, като се позовават на статистиката. През есенно-зимния период на 2013 г. делът на щетите, причинени от мотоциклетисти, е 25,58% от всички щети, за същия период на 2014 г. цифрата е 30,91%, а за 2015 г. - 26,09%.

От Асоциацията на българските застрахователи предоставиха на общественото внимание и статистика по отношение на застраховането на мотоциклети и мотопеди към 05.04.2016 г. Броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди към тази дата е 76%! А на 30.06.2015 г., във върховата точка на сезона, незастрахованите мотоциклети и мотопеди са били 63%!

Въпреки притежаването на скъпоструващи мотори и екипировка собствениците на този вид моторни превозни средства не отделят средства, за да изпълнят обществения си дълг, свързан със застраховането на отговорността им при причиняването на пътнотранспортно произшествие, се казва още в официалното становище на АБЗ. Последствията се поемат от Гаранционния фонд, в който внасят вноски гражданите, потребителите на застрахователни услуги, уточняват от браншовата асоциация. Последните промени в Кодекса по застраховане, които предвиждат дерегистрация на незастраховано МПС, ще принудят нарушителите да сключат застраховка „Гражданска отговорност” и именно това е причината традиционно незастраховащите притежатели на мотоциклети и мотопеди да протестират в момента, заявяват от Асоциация на българските застрахователи.

От средите на любителите на високите скорости се чу и предложение да има различни по продължителност застраховки, дори и за 1 месец. Те мотивираха искането с това, че някои от моторите могат да бъдат карани само при топло и сухо време.

Заедно с протестиращите бе и депутатът Делян Добрев, който посочи, че първоначалните емоции на мотористите са били свързани с новия текст от Кодекса за застраховането за дерегистрацията на МПС, които са без застраховка. След като е станало ясно, че автоматичната дерегистрация няма да стартира, защото няма готовност системата да бъде пусната, мотористите са коментирали въпроса за срочността на застраховката. „Гражданска отговорност” е била годишна в последните 25 години. Благодарение на добрия диалог се появи идея дали не може за сезонните моторни превозни средства да има срочна застраховка. За мен това предложение звучи логично. Аз лично съм готов да го подкрепя. Не мога обаче да кажа какво ще бъде крайното решение на парламента, защото в пленарната зала гласуват 240 народни представители”, заяви Добрев.

 „С това, че сме се събрали от цяла България тук, ние показваме, че сме непоколебими в нашето искане и че няма да отстъпим. Нашето искане е напълно изпълнимо и ако става въпрос само за някакъв софтуер, то нека този софтуер го направят и ние да имаме това, което искаме”, каза един от ораторите на протеста. Той допълни, че депутатите са поели ангажимент до два-три месеца въпросът да се обсъди в парламента. Ако исканията на мотористите не бъдат изпъленни, ще има нови протести, увериха те.

Малко след края на протеста пред журналисти в парламента председателят на Комисията по транспорт Настимир Ананиев от „Движение България на гражданите” (ДБГ) заяви, че Реформаторският блок е внесъл предложение за промяна в законодателството, касаещо задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. С него се въвежда по-гъвкав модел за водачите на т.нар. сезонни моторни превозни средства.

„Подкрепям идеята и мотивите на Реформаторския блок водачите на такива МПС да плащат по-малка „Гражданска отговорност” поради по-малкото време, в което ги ползват”, заяви Ананиев. Не би трябвало да има проблем с приемането от парламента на това предложение, тъй като то не отменя изискването за задължителната застраховка, а осигурява повече гъвкавост, добави той. По думите му депутатите от ДБГ и РБ ще подкрепят предложените текстове, очаква подкрепа и от останалите парламентарни групи в Народното събрание.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки