Самоуправляващите се автомобили – дългосрочно предизвикателство пред застрахователите

04 Май 2016 г.,zastrahovatel.com

Функциите за избягване на злополуки в превозните средства, като например автоматично спиране, адаптивен круиз контрол и предотвратяване напускането на пътната лента, стават все по-разпространени и ще доведат до по-ниска честота на пътните инциденти през следващите пет до десет години, което е от полза за застрахователите. В дългосрочен план ще доведе до значително по-ниски премии и по-ниски печалби за застрахователите, тъй като броят на произшествията ще спада драматично.
Нов доклад на Moody’s  (международна рейтингова агенция ) отбелязва, че самоуправляващите се автомобили вероятно ще принудят застрахователите да преосмислят своите бизнес модели, тъй като широкото разпространяване на тази технология е десетилетия отдалечено от момента, застрахователите имат достатъчно време да се адаптират. В краткосрочен план технологиите за предотвратяване на злополуки ще имат  положително въздействие върху застрахователите.
„Технологиите за предотвратяване на злополуки стават все по-чести при автомобилите, което  трябва да намали броят на произшествията и увеличат печалбите на застрахователите“, според  Джаспър Купър, вицепрезидент на Moody’s. "Въпреки това застрахователите ще се изправят пред по-високи разходи за отстраняване на щети по автомобилите поради наличието на вградени камери и сензори, които често са разположени във или близо до брони."
Автомобилните производители, като Ford, Nissan и Tesla, обявиха планове за въвеждане на самоуправляващи се автомобили в следващите няколко години, като първоначално това ще бъде опция само в луксозните серии автомобили.
"Широкото разпространение на технологията самоуправляващи се автомобили е все още на десетилетия отдалечено, но и повдига въпроса за това каква ще бъде ролята на застрахователите в един свят с много по-малко инциденти", казва Купър. "Регулаторите, законодателите и съдилищата ще трябва да определят как отговорността ще бъде разпределена между застрахователите, производителите на автомобили и производителите на технологичното оборудване."
Докладът на Moody’s отбелязва, че след като самоуправляващите се автомобили станат масови, честотата на инцидентите  ще спадне рязко, а това ще доведе до значително по-ниски премии, а оттам и до по-ниски печалби за застрахователите. Въздействието върху застрахователната индустрия би могло да бъде драматично в много дългосрочен план, имайки предвид, че автомобилното застраховане е с най-голям дял в общото застраховане в много страни, включително и Съединените щати.

Въпреки несигурността, която предизвикват самоуправляващите се автомобили за  автомобилно застраховане, застрахователите имат време да направят нововъведения и да разнообразят предлаганите от тях услуги, така че да останат конкурентоспособни в потенциално по-тесен пазар. Тъй като самоуправляващите се автомобили ще имат огромно въздействие върху глобалната автомобилна застрахователна индустрия, това ще предизвика и  значителни промени, включително консолидация, фалит, както и появата на нови участници на пазара според Moody’s.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки