Българинът спести 1 млн. лв. от „Гражданска отговорност“

30 Март 2016 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

32 милиона обезщетения след катастрофи платени само за месец


Българинът си е „спестил“ 1 млн. лв. от „Гражданската отговорност“. С почти толкова са намалели приходите на застрахователните дружества от такива полици през януари тази година в сравнение с миналия януари. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Така приходите на компаниите от подписване на подобни полици е паднала на малко над 60 млн. лв., като отчетеното намаление е с 1.4%.


В тази сума се включват и приходите от „Гражданската отговорност“ на автомобилистите – 59.4 млн. лв., като на нея се дължи почти цялото намаление по задължителната полица. Премийните приходи по линия на т.нар Зелена карта са 5.2 млн. лв., както и пари, получени от гражданска отговорност на превозвача и гранична застраховка „Гражданска отговорност“.


На второ място по обем на премиите се нарежда застраховката „Автокаско“. За една година приходите са се понижили с 2.2% до 37.6 млн. лв. Година по-рано сумата е била 38.4 млн. лв.


Голям дял имат и имуществените застраховки. Обемът им в края на януари тази година се равнява на 15.2 млн. лв., макар че се понижава с 33 на сто от 22.8 млн. лв., колкото е бил в края на януари тази година.


Според данните увеличение на приходите се наблюдава при здравните застрахователни продукти, измежду които е застраховката „Заболяване“. Дружествата са получили общо над 7 млн. лв. премии, което е с 25% повече спрямо получените през януари на миналата година 5.6 млн. лв.

В сегмента на животозастраховането най-голям е приходът от застраховките „Живот“ и рента. Този вид застраховки нарастват на годишна база с 1.6% до 29.3 млн. лв.

Нарастват и приходите от застраховка „Злополука“. Към 31 януари на миналата година сумата, която са получили компаниите, предлагащи подобна услуга, е над 2 млн. лв. През тази година обаче премийните приходи се покачват с близо 1 млн. лв. или с 48 на сто.

През януари дружествата са изплатили обезщетения на своите клиенти в размер на 80.9 млн. лв. Това е с 3.3% по-малко от парите, дадени като компенсации през първия месец на миналата година, когато сумата е била 83.6 млн. лв.

Въпреки общия спад на обезщетенията компаниите, занимаващи се с

„Животозастраховане“, са изплатили повече пари на своите клиенти спрямо миналата година. През януари 2016 г. сумата надхвърля 13 млн. лв., а за същия месец на предходната година обезщетенията са били в размер на 10.9 млн. лв.

Застрахователните дружества, които се занимават с т.нар. общо застраховане, са изплатили на хората, които имат Гражданска, над 32 млн. лв. Обезщетението обаче се дава само при катастрофи или при имуществени вреди на автомобила. Сумата на компенсациите се е увеличила с 2.6 млн. лв. в сравнение с януари на предходната година.


Източник: в.Монитор
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки