Спад в застрахователните искове от природни бедствия

08 Март 2016 г.,zastrahovatel.comЗастрахователните искове от природни бедствия като бури и земетресения спаднаха до $ 27 млрд. през 2015 г., като общата стойност на природни катастрофи спадна до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, обявиха от немското презастрахователно дружество Munich Re.

Феноменът на климата, известен миналата година като "Ел Ниньо", спомогна за намаляване на развитието на ураганите в Северния Атлантически океан, които традиционно причиняват някои от най-тежките проблеми за застрахователната индустрия, се казва в годишния доклад за природни бедствия и катастрофи.

Застрахователните обезщетения са в размер на $ 31.00 млрд. през 2014 г. и също бяха под средната норма за 10-годишен период. 23 000 души са загинали през 2015 г., много при земетресението в Непал през април. Тук се наблюдава увеличение в общия брой в сравнение с 7700 през предходната година, но е доста под средното за последните 10 години, намалявайки с 68 000 се казва още в доклада.

Презастрахователите действат като финансова опора на застрахователните компании, заплащайки част от по-големите обезщетения след бури или земетресения в замяна на част от премията.

По-ниските искови обезщетения подпомагат печалбите на застрахователната индустрия, но също така имат един недостатък, че много често техните клиенти изискват от тях по-ниски премии, което ощетява презастрахователите. Свидетелство за това е изявление на презастрахователя Willis Re, който преди дни заяви, че презастрахователните цени продължават да падат за договори, които се сключват от началото на 2016 година, и че прогнозите за край на спада са се оказали илюзорни. Лош сам по себе си е и фактът, че пазарът не е достигнал до стабилна ценообразуваща основа и към момента никой не може да прогнозира до кога ще продължи този лош сценарий.

Все пак лъч надежда за раздвижване и нормализиране на премиите се очаква, ако смелите прогнози на някои анализатори, че ефектът от „Ел Ниньо” се обърне и предизвика урагани през настоящата година, се окажат верни.

От Munich Re казват, че наводненията във Великобритания и скандинавските страни от бурята “Дезмънд” в началото на декември могат да причинят около 700 млн. евро, а наводненията от  бурята „Ева” във Великобритания се очаква да достигнат щетимост на стойност повече от 1 млрд. евро.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки