CBC News : Опит за самоубийство и застраховане - защо няма покритие?

05 Февруари 2016 г.,zastrahovatel.com

Канадците, които се опитват да наранят себе си или да се самоубият, могат да бъдат принудени сами да покрият медицинските си разходи.

Разследване на CBC News е установило, че водещи застрахователни компании като Manulife, Desjardins, Sunlife и Great West-Life и други могат да откажат заплащане на разходи на техните клиенти, свързани с умишлено самонараняване или опит за самоубийство. В някои от полиците в общите условия изрично се упоменава това, че „няма значение от психическото състояние на човека” в момента на настъпване на събитието.

Бил Уилкерсън (бивш изпълнителен директор на застрахователната индустрия в Канада и понастоящем човекът, който обучава предприятията за въздействието на психичните болести на работното място)  изказва мнение, че тази практика е абсолютна грешка и трябва да се поправи.

Близо 4000 души умират в резултат на самоубийство в страната всяка година според Статистическия институт на Канада, до 80 000 се опитват да се самоубият. Здравната застраховка покрива повечето болнични разходи, но допълнително лечение като психотерапия, лечение и рехабилитация се изключва от много планове. Психичното заболяване се смята, че е фактор в около 90 на сто от самоубийствата в Канада според Центъра за наркомании и психично здраве. Въпреки че повечето хора са запознати, че застрахователните компании отказват да плащат застраховка „Живот, ако един човек почине в резултат на самоубийство в рамките на две години от датата на подписване на застрахователния договор и приемането на условията по полицата, експерти са изненадани да научат, че CBC News са открили допълнителни изключения в много случаи, независимо от това колко време е изминало от началото на  застрахователната полица.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки