AIG планира да отдели дейността за застраховане на ипотеки

29 Януари 2016 г.,zastrahovatel.com

American International Group Inc (AIG) е решил да отдели дейността за застраховане на ипотеки, съобщава Ройтерс, като се позовава на информирани анонимни източници.

Решението обаче едва ли ще е достатъчно, за да успокои инвеститора активист Карл Айкан, който настоява компанията да се раздели на три отделни предприятия.

През първите девет месеца на 2015 г. бизнесът със застраховане на ипотеки на AIG е донесъл приходи в размер на над 791 млн. долара. Постъпленията от дейността възлизат на 7,4% от приходите на групата преди данъчно облагане, посочва информационната агенция.

Очаква се застрахователят да обсъди бъдещето на дейността си във вторник, когато ще обяви и стратегическия си план за развитие.

Компанията се очаква да информира инвеститорите и за продажбата на подразделението си Advisor Group, както и за други инициативи, насочени към спечелването на подкрепата на акционерите.

Агенцията подчертава, че Айкан настоява AIG да стане по-малка компания и да се раздели с етикета “небанкова финансова институция от системно значение”. Засега обаче ръководството на групата устоява на натиска на инвеститора.

Айкан разкри през ноември, че притежава 3,4% от акциите на AIG, което го прави петият най-голям акционер, показват данните на Thomson Reuters.

Информационната агенция припомня, че застрахователната компания беше спасена през 2008 г. от американското правителство и поради тази причина беше включена в групата на финансовите институции от системно значение.

Структурата на разходите на AIG остава причина за безпокойство сред инвеститорите на компанията.

По статията работи: Миглена Иванова


Източник: Investor.bg
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li