Застрахователи в следпразнична „паника” в Дубай след поредния пожар

22 Януари 2016 г.,zastrahovatel.com

Промяна в застрахователното настроение след нощта на 31 срещу 1, когато голям пожар вдигна на крак пожарникари, полиция и уплаши голяма част от гостите на хотел The Adress Downtown в Дубай. Оказа се, че това съвсем не е първият случай на пламтящи сгради в страната за изминалата година. За подобен род инциденти се споменава през февруари в The Torch Tower и през ноември в Regal Office Tower в Bussiness Bay. Изглежда, зачестилите инциденти сериозно са жегнали застрахователите, които плануват промяна в застрахователните премии.

Мохамед Хишам, оперативен мениджър на
Capital Shield insurance Brokers, базирана в Абу Даби, заявява, че подобно решение не би било благоприятно и би оказало негативно влияние върху застрахователния бранш, но неговото предложение е да се обръща по-сериозно внимание върху качеството на използваните материали при изграждането на сградите. Той вярва, че вследствие на възникналите ситуации през последната година застрахователите ще бъдат доста по-наблюдателни при процеса на строителство и вярното решение според него би било да има известни завишения при премиите, когато за облицовка се използват доста разпространените композитни панели, облечени в алуминий.
Хишам дава доста интересен пример за застраховането, казвайки, че то е като един басейн, в който всички плащат, за да плуват. Но когато има рискови персони, не е логично всички да плащат по-високи такси заради единици хора. Според него логично би било, ако всички застрахователи виждат една и съща опасност и са склонни на промени, и то само и единственно тогава при пълно единодушие да бъдат направени тези промени.
Направени проверки след всеки един от пожарите дава ясен отговор на въпроса  доколко са опасни и доколко биха застрашили реално живота на обитателите на тези мултимилионни здания. Оказва се, че дори когато процентът на използваемите лесно запалими строителни материали е малък, има сериозна предпоставка за достигане на максимални щети и пълна разруха на сградите. Именно в сянката на тези отговори се крият и застрахователите, които настояват за увеличение в премиите.


Има, разбира се, и мнения, изказани от други застрахователи, като Гари Тейлър, управляващ директор на Bowring Marsh, и Алисън Фенеч, ръководител на общото застраховане на Nexus Insurance Brokers. Според тях пазарът не е особено повлиян вследствие на тези неприятни събития и на този етап се спекулира и се използва уплахата за преследване на лични интереси и изкуствени завишения. В допълнение се дава един доста интересен пример за това, че при наличието на 20 пожара за една и съща сграда в рамките на една календара година е логично и наложително да се предприемат такива действия, но когато става въпрос за единични случаи, това съвсем не е необходимо, тъй като заложените стойности в застрахователния продукт носят достатъчно големи печалби за застрахователите дори след възстановяване на щетите.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002