Най-известният застрахователен измамник на свобода?

19 Януари 2016 г.,zastrahovatel.com
Ню Хевън, Кънектикът

Бившият международен беглец и застрахователен измамник Мартин Франкел, който през 2004 година беше осъден на 17 години затвор за редица застрахователни измами на обща стойност 200 млн. долара, е получил ново наказание – да участва в жилищна програма за бивши затворници. Франкел е освободен преди месец от федерален затвор след прекарани 13 години зад решетките, след като успява да ужили местни застрахователни компании с умопомрачителната сума, която му осигурява бляскав живот, свързан със скъпи имения, автомобили и диаманти.


Той е освободен от затворническото общежитие в Масачузетс , но е бил изпратен обратно в затвора, след като властите твърдят, че той е нарушил правилата в този дом.


По време на изслушване  в окръжния щатски съд Франкел се е съгласил да прекара следващите шест месеца в програма „военен стил“ в Хартфорд, управлявана от „Армията на спасението”. "Те са прекрасни хора", казва съдия Janet C. Hall.


Общественият защитник на Франкел Трейси Хейз казва, че в очите на нейния подзащитен това е друг затвор, в който ще бъде отведен, независимо от това че се различава от типичния затвор.


Причината Франкел да бъде осъден и изпратен в затвора е , че е закупувал дялове на застрахователни компании посредством тръст, който е бил създаден, за да бъде прикрито участието му в схемата, защото по подобен начин е извършил преди години в Охайо други финансови престъпления.


Всеки месец той и неговите съдружници са изготвяли фалшиви отчети, показващи фирмени инвестиции в изплащане на обезщетения на уж пострадали клиенти, докато всъщност по този начин е било източвано застрахователното дружество. Собствеността върху застрахователната компания пък прикривал, като я закупувал чрез специално създадената римокатолическа фондация „Свети Франциск от Асизи”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Понякога неговата алчност стигала до там, че той закупувал отново „фалиралата” компания, сменяйки имената си, и така отново започвал дейност.


През 1999 г. Франкел бяга  с частен самолет в Рим, а след това в Хамбург.Няколко месеца по-късно е арестуван. Арестувани са и най-близките от обкръжението му измамници, които са му помагали в източването на застрахователните компании. През месец май 2002 г. Франкел се признава за виновен по 24 обвинения за измама с ценни книжа, телефонни измами, свързани с рекет, и заговор. Въпреки съдействието на властите по разкриване на цялата престъпна схема и участниците в нея, както и мнението на адвокатите му, че е психично болен и има нужда от лечение, чукчето е ударено от съдия Елън Бри Бърнс, която го осъжда на 16 години и 8 месеца затвор.


Престъпната схема на Франкел остава особен белег в застрахователния бизнес не само в Америка, но и по целия свят години наред.
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки