Българските фермери не са свикнали да сключват застраховки

27 Април 2015 г.,zastrahovatel.com

 

 

В България няма култура на застраховането в сектор „Земеделие“. Това заяви председателят на НПО „Български земеделски производител" д-р Пейчо Касъров в ефира на Канал 3.

Той определи темата застраховане в сектора като много болезнена и заяви, че тя липсва в резултат на недоброто отношение на застрахователите към бранша.

Според д-р Пейчо Касъров трябва да има добра симбиоза между двете страни, за да се изгради доверие в земеделския производител. Постигането на тази цел обаче зависи изцяло от отношението на застрахователите, категоричен бе той.

Д-р Пейчо Касъров призова ръководството на Министерството на земеделието и храните да бъде по-креативно в мерките за подпомагане на земеделските производители и да имат по-голяма настоятелност пред Европейската комисия за защитаване на финансовите интереси на държавата.

„Ние от БЗП призоваваме Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните да бъдат по-толерантни и да защитават интересите ни пред Европа, за да бъдат избегнати възможни санкции. Разберете, това е природно бедствие, това не е нежелание за неспазване на договора между земеделските производители и Фонд „Земеделие“, коментира председателят на БЗП. 

„Ако земеделските производители не получат обезщетение заради наводненията, то поне държавата да защити техните интереси и да не бъдат налагани санкции за мерките за площ“, призова той, като добави, че в момента в цялата страна текат множество проверки, които имат за цел да установят щетите, нанесени от последните наводнения, както и на тези от края на миналата година.

По думите му стана ясно, че заради наводненията от миналата година много земеделски площи са останали незасети.

„В България 83% от земеделските стопанства са малки и средни и именно те са уязвими относно природните бедствия, тъй като не могат да акумулират финансов ресурс, който да ги защити от тях. Именно тези малки земеделски производители в момента се надяват на помощта на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“ и до 15 април да бъдат изплатени компенсациите, за да не се отразят наводненията на тяхната дейност“, заяви д-р Касъров.

По думите на д-р Касъров държавата трябва по-активно да поставя тези проблеми в Европа и да изисква финансиране и обезщетение от европейските фондове и Европейската комисия.

„Тези средства отиват директно за покриване на щетите на земеделските производители. Затова апелът на нашата организация към министерството е, ако няма пари в бюджета, да бъде направена среща на експертно ниво в Европейската комисия и да бъдат привлечени средства за компенсация на земеделските производители“, коментира още д-р Пейчо Касъров.

Той поясни, че в стратегията на Министерство на земеделието и храните не е уточнено как точно ще бъде раздадена и справедливо разпределена, обещаната финансова помощ от страна на министерството за компенсация на земеделските стопанства вследствие на наводненията. „ЗП“Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,