Откупът за кола стана легален

18 Март 2014 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

 Плащането на откуп за краден автомобил вече става легално през детективска агенция. Поне 4-5 фирми, които предлагат разкриване на изневери, издирване на длъжници, скрито наблюдение и охрана, вече връщат и задигнати коли. Услугата се оформя с договор и струва 10-15% от пазарната стойност на изчезналото возило.

Ако автомобилът бъде намерен, по-голямата част от тази сума отива за крадеца, а останалата прибират детективите за посредничеството. Така върху всеки откуп се плаща данък печалба и се внася ДДС, а сделките са законно изрядни. Тази нова тенденция е една от причините за ръста от 13% в кражбите на коли в София за 2013 г.,защото така се

стимулира бизнесът с връщане на крадени коли срещу заплащане, обясниха пред „Монитор” разследващи от сектор „Престъпления, свързани с МПС”

Част от посредническите фирми работят с бивши служители от звената по сигурност на застрахователните компании, които вече предоставят услугите си на детективските агенции. Парадоксалното в случая е, че почти всички клиенти на издирвачите са бившите им работодатели - застрахователите.  Компаниите предпочитали за скъпите модели с „Каско”, които се крадат, да платят откуп и да върнат колата, отколкото да изплатят цялата премия на потърпевшите си клиенти, която може да надхвърли 100 000 лв.

Издирвачите, които преди са работели за застрахователите, са хора с авторитет и контакти в престъпните среди и могат да разберат коя кола при кой крадец е обясниха запознати с този вид бизнес. Репортер на „Монитор”, представящ се за жертва на автокрадци, потърси услугите на една от детективските агенции, която предлага издирване на откраднати вещи и предмети.

„От кой квартал на София е изчезнала колата и каква марка е”, бяха първите въпроси на служителя от фирмата. За издирвачите кварталът е важен, защото знаят кои крадци в кои райони действат и по този начин се ориентират дали имат контакти с въпросната група. След това детективът се поинтересува дали автомобилът е среден клас или цената му е над 50 000 лв. Ако колата е скъпа, има шанс да бъде върната, но по-евтините, които вече са направили 10 години, вече се крадат за части.

„Издирването ще отнеме 2-3 дни, като ще ви струва 2000 лева

Доста коли сме намерили, но нека да не разговаряме по телефона, а като се срещнем лично, ще ви обясним подробности”, обясниха още от фирмата.

„Ако всяка година в столицата се крадат 1700 автомобила, 600 от тях са висок клас. От тези 600 автомобила - 325 са върнати”, обяви преди време директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов.

Практиката е, когато за автомобила бъде платен откуп, той да бъде изоставен на аварийни светлини.

„Може да го спрат в някоя тясна еднопосочна уличка, така че да запушат движението, или да го оставят на Околовръстното шосе да мига на аварийни светлини. Такава кола буди подозрение и патрулите спират до нея, за да я проверят и става ясно, че е била открадната”, коментираха разследващи.

БОРИС ВОЙНАРОВИЧ, МОНИТОР

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки