Топ 10 – най-странните застрахователни щети

10 Септември 2013 г.,zastrahovatel.com

 

 

 

Непосветените смятат, че застраховането е скучна професия. Но това не е така – едни от най-интересните истории се разказват именно от застрахователни аген ти и инспектори - за смразяващи дъха къщи, обладани от духове, за банкови обири и за изхвърлени на боклука бижута за стотици хиляди долари.

Разглеждайки подадените искове или договаряйки условията по полици, професионалистите от сектора се срещат с величия и с някои доста странни птици.

Ето някои от най-интересните истории, споделяни от американски експерти.

 

Призрачна сянка

 

Инспекторите на Enservio, провеждащи проверки относно заведени искове за щети, са виждали доста странни домове. Но не са очаквали нищо свръхестествено да ги изплаши до такава степен, че един от тях да подаде оставка. „Естествено, първоначално инспекторите не повярвали на слуховете, че къщата, която инспектирали, е обитавана  от духове”, коментира Джей Страуган, вицепрезидент в Enservio.  „След малко обаче забелязали, че в една от стаите има стол, който се мести. Всеки път, когато погледнели в стаята, той бил на различна позиция. Това се повтаряло непрекъснато, въпреки че инспекторите обиколили три-четири пъти.“

Но с това странностите по случая не се изчерпват. Когато един от инспекторите се прибрал вечерта у дома, той решил да прегледа отново снимките на имота. И на една от тях забелязал призрачни контури.

„Била бяла сянка с човешка форма” – разказва Страуган. А къде е историческата фотография? „Изчезнала... – повдига рамене той. – Повече никой не я видял.”

На нас историята може и да не ни вдъхва доверие, но експертите, проверяващи инвентара, се уплашили до такава степен, че един от тях напуснал още на следващия ден. Оплакал се, че не иска да рискува отново да попадне в подобна ситуация.

 

Колекционер „на едро”

 

„Ексцентричен строителен предприемач си вдигна гигантска къща близо до Хъдсън Вали, но по някаква своя приумица реши да сложи сламен покрив - спомня си експертът по антиките и изящното изкуство Том Киркпатрик, основател на Enservio и президент на Contents Consulting LLC. - Естествено, никое дружество не искаше да застрахова имота, и с право, заради риска от пожар. Предприемачът обаче вече имаше договор за градското си жилище и някои от клаузите се разпростираха и върху новата постройка. Така че, когато в крайна сметка пожарът стана факт, ни повикаха на място.”

Това, което намерили, излизало извън границите на въображението им. Собственикът, който бил запален ловджия, имал сбирка от препарирани африкански животни, достойна за Музея по естествена история. Дневната му била препълнена с необичайните експонати, включително цял слон и един жираф.

„Има толкова различни видове колекционери, че никога не спирам да се изненадвам, какво ги вдъховява и защо“ – коментира Киркпатрик.

 

Книга за милиони

 

Като застрахователен агент често ти се налага да помниш максимата, че всичко, което може да се обърка, непременно ще направи именно това. Не всеки обаче е наясно с този житейски факт – открила Дона Пайл, собственик на A. G. Perry Insurance Agency в Лексингтън, Кентъки.

Тя получила на пръв поглед не чак толкова странно обаждане – една от нейните клиентки твърдяла, че от банката й са откраднати $700.

„Тя обаче пропусна да спомене, че въпросната „банка” е библиотеката в дома й – разказва Пайл. – Скрила парите между страниците на една книга, докато някой не я отворил и не се облагодетелствал от неочакваното откритие.”

Пайл поразпитала по-подробно и тогава вече наистина се изненадала – в „трезора” библиотека били скрити хиляди долари.

„А какво щеше да прави, ако беше станал пожар?” – чуди се Пайл.

Полицата покривала щети за едва $250, но клиентката била щастлива да получи поне това. Посъветвали я да премести спестяванията си на по-сигурно място, но дали е направила това, никой не знае.

 

Сълзи под прожекторите

 

Сред елитните клиенти на Киркпатрик има немалко холивудски величия и професионални спортисти, а обичайните им искове са доста... необичайни.

„Един от случаите включваше открадната купа от тенис турнира „Уимбълдън” – спомня си застрахователя. В списъка с откраднати от светила вещи влиза и рокля, красила известна звезда при получаването на наградата „Оскар” за най-добра актриса. На Киркпатрик се паднала тежката задача да оцени стойността на дрехата.

“Имахме и случай, когато всички награди „Оскар” и БАФТА паднали от стъклена полица – бяха се повредили и трябваше да ги заменим” – спомня си експертът.

 

Кралска екцентричност

 

Сред звездните клиенти на Киркпатрик има някои странни личности. Веднъж, докато завеждал иска на една клиентка, той бил шокиран от отношението на нюйоркския елит към световните монарси.

„Вдигнах едно повредено от пожара огледало и попитах за специфичните детайли – спомня си той – И никога няма да забравя отговора й. Тя наведе глава, вгледа се и каза: О, това е сватбен подарък от кралицата. Замисли се малко и добави – нямам предвид тази глупачка, която е на трона сега, а Кралицата Майка.”

„Тъй като съм редови представител на средната класа, подобно пренебрежително отношение към кралицата наистина ме шокира” – смее се Киркпатрик.

В същия дом един от агентите намерил прекрасна позлатена пушка, скрита зад ред книги в библиотеката. Като я показал на клиентката, тя възкликнала: „О, къде я намери? Подарък е от испанския крал. Красива е на външен вид, но не може да стреля въобще.”

 

Изгаряща любов

 

Наследник сте на богата и известна фамилия. Живеете в дом, изглеждащ като средновековен замък, в планините на Малибу. Наближава горски пожар и трябва незабавно да се евакуирате. Какво ще вземете със себе си?

В поредния изненадващ случай домакинята грабнала персийските си котки и униформата на Елвис от войската.

„Тя беше запален фен на Елвис – разказва Киркпатрик. – Ходила бе в Грейсланд и бе натрупала колекция от вещи от аукциони. Затова, като наближил пожарът, взела само двете си котки и униформата на Елвис, а цялото огромно имение изгоря до основи.”

Сред унищожените вещи бил невероятен 25-футов розов кристал и една от най-богатите колекции бижута в света.

 

Международен банков обир

 

Страуган от Enservio си спомня за един иск на обща стойност от над 5 млн. долара, който включвал повече от 200 различни държатели на полици. Загубите били в следствие на обир от международна банка.

„Крадците изчислили, че ако се промъкнат през тавана, могат да влязат в трезорите, и успели“, обяснява Страуган. „Нямало охранители на смяна и те си тръгнали с 200 депозитни кутии, пълни предимно с пари и бижута”.

Сред изчезналите скъпоценности била брошка със 190-каратов турмалин за 35 000 долара и розов диамант, оценен на 780 000 долара. Една от кутиите съдържала ценности за над 3 млн. долара.

„Загубата бе трагична” – спомня си Страуган.

 

Съкровища... за смет

 

Една от най-важните задачи при изготвянето на доклад за застрахователно събитие е да се направи внимателна инвентаризация на вещите. Без тази подробна инспекция клиенти на Киркпатрик за малко са щели да хвърлят на боклука 400 000 долара.

„Семейство, което се считаше за крайъгълен камък на нюйоркското висше общество, бе сполетяно от пожар. Къщата им в Кънектикът изгоря и те наеха работници да се заемат с щетите още преди аз, като застрахователен агент, да пристигна на мястото. Работниците хвърляха безразборно в огъня всичко, което им изглеждаше повредено. Спрях това безумие и започнах да преглеждам всяка вещ една по една. Вдигнах една дизайнерска ръчна чанта и я отворих. В нея намерих огърлица с диаманти и сапфири на стойност 400 000 долара“, разказва Киркпатрик. „Просто я бяха хвърлили на боклука! Никога няма да забравя лицето на клиентката, след като я видя. Бижуто беше непокътнато.”

 

Камериерка с амбиции

 

Клиент на Страуган бил убеден, че камериерката му има неосъществени артистични амбиции на художник. Той притежавал колекция картини на известен художник и според него камериерката повредила колекцията, като взела четка и бои и „поправила“ оригиналното изображение.

„Изящното изкуство се документира внимателно. Успяхме да сравним творбите с каталога на художника, и, слава Богу, не открихме никакви промени” разказва Страуган. Камериерката се оказала невинна.

 

Бюст по неволя

 

Един от най-необичайните искове, разгледани от Грегори Вали, директор в Burns & Wilcox, не включвал загуба. Всъщност включвал неочаквана придобивка.

Млад мъж бил шокиран, след като му пораснали гърди. Завел дело срещу диетичния център,  който се оказало, че продава забранена съставка, внос от Китай.

„Щатската агенция по храни и лекарства бе наредила този продукт да бъде изтеглен от пазара, но диетичният център не  изпълнил заповедта” – разказва Вали. – Продуктът съдържал анаболни стероиди и на младежа му израснаха гърди.”

 

Анна Уолф

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки