Ретроспективна изложба „130 години застраховане в България“

22 Август 2012 г.,zastrahovatel.com
Тогава, когато... историята оживява

 32 табла показват архивни фотографии, публикации и документи

 

 

Всеки екскурзовод знае, че историческата фактология може до такава степен да бъде отегчителна за човешкото съзнание, че да приспи ума и на най-любознателния слушател.

За да запалиш интереса на зрителя е нужно нещо повече: сърце, подготовка, въображение и усет за точния момент и място. Ретроспективната изложба „130 години застраховане в България“ бе обречена на овации, защото както при подготовката, така и при откриването й присъстваха в обилни количества и четирите вълшебни компонента.

 

 

ГАЛИНА МАРИНОВА

 

 

Всичко ново е добре забравено старо. Да се учиш и уважаваш предците си във всяка култура, на всяко жизнено поприще е признак на благородство. Да си спомниш за това, което е било, да се обърнеш към историческата памет, е сигурен белег за порастване, за облагородяване, за извисяване над незрялата детска възраст на безразборното търсене на ценности.

Българското застраховане отбелязва един достопочтен юбилей и въпреки че новата глава от неговата история е в бурна, все още младежка възраст една изложба показа на всички, изкушени от темата застраховане, че корените на това стопанско начинание се крият дълбоко в миналото ни.

 

Експозицията

 

 на открито, посветена на 130-ия юбилей на застраховането в България, бе открита в градинката пред Народния театър в първия августовски ден. Юбилейната ретроспективна изложба представя над 180 фотографии и публикации от началото на миналия век, както и архивни документи проследяват развитието на застрахователния бизнес у нас от началото до наши дни. Всеки, който чувства застрахователното дело близко до сърцето си, може да види експозицията до 15 август, след което тя ще гостува на още два български града, чиято история естествено се преплита с тази на застрахователната индустрия.

32-те изложбени табла разкриват връзката на българското застраховане с икономическите събития в световен план и на национално ниво, предизвикателствата пред застрахователите през най-трудните години в българската история – военните, както и днешното лице на съвременния български застрахователен бизнес.

 

Организаторите

 

на изложбата са Асоциацията на българските застрахователи, застрахователно-информационният портал „Инсмаркет“ със съдействието на Столична община. Спомоществователи са три застрахователни компании - „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” и ДЗИ.

На 30 табла, със 130 факсимилета и снимки сме разказали историята на българското застраховане, сподели Калин Димитров, директор на „Инсмаркет“ и основен инициатор и организатор на събитието. Той заяви, че са показани доста любопитни факти и има какво да се научи и да се приложи в днешната практика.

„Има продукти например, които в момента се представят като иновации, а ние ги открихме

 

в архивите

 

Те са се предлагали още през 20-те, 30-те години. За застрахователните посредници също има невероятни практики, които в момента не се прилагат. А ние се чудим защо в обществото витае малък негативизъм към този бизнес“, изтъкна Димитров. Според него в изложбата може да се види не само историята, но и настоящето. Може да се види, че  застрахователите са едни социални, отговорни партньори с всеки един бизнес. Калин Димитров отбеляза още , че не е случаен фактът, че след 1989 година, когато се възражда частното застраховане у нас, повечето застрахователни компании заимстват имената на застрахователните компании, които са съществували до 1946 година. Причината е, че старите хора все още  помнели практиките на застрахователните компании, които са се ползвали с изключително  добро реноме и са били считани за добри партньори, обясни Димитров. Надявам се такова реноме да извоюват и настоящите застрахователи, които работят на българския пазар, пожела накрая организаторът на изложбата.

 

Мястото на срещата

 

Изложбата се открива през август, защото именно в този месец през 1891 г. (23 август) княз Фердинанд подписва Указ 134 за основаване на първото българско застрахователно дружество. На това място, в това каре, в радиус от около 500 - 600 метра са се намирали до 1946 година  централните офиси на най-големите застрахователни компании.

На точното място, в точния момент, по знаков повод една изложба разказва истории за историята на застраховането – една приказка по стъпките на времето, разказана с въображение, усет и стил от организаторите на събитието. Пътеката от фотоси и факсимилета ще остане в градинката пред Народния театър до средата на месеца. След това тя ще потегли към Русе, където ще гостува на регионалния музей в града. Следващата й спирка ще бъде Свищовската стопанска академия „ Д. А. Ценов”.

Такива събития обаче никога не отшумяват напълно, защото всеки, който има очи да види и сърце да разбере, ще разпознае живата свежа идея, чието ехо ще звучи в десетки следващи инициативи от различен характер, чиято цел е не само да популяризират българското застраховане като достойна традиция и ясно бъдеще, но и да утвърждават авторитета на бранша сред обществото като една надеждна стопанска дейност, за да може българинът да приеме най-после застраховането като рамо, на което може да се облегне в трудни моменти.

 

 

 

Калин Димитров, управител на „ИНСМАРКЕТ”, организатор на изложбата

 

За една приятна разходка във времето

 

Няколко са причините да организираме това събитие. На първо място тази година се навършват 130 години от основаването на първата застрахователна компания в България - „Дачия-Романия“ през 1882 година. Малко по-късно, през 1891 година, се появява и първият български застраховател от град Русчук, днешен Русе - Застрахователна компания „България“. Много бързо българските компании набират скорост.

В днешно време това не е възможно, но с протекциите на държавата те са имали 14-годишен ексклузевитет за застраховане на държавно имущество. Така те са успели да станат финансово стабилни и да изкупят чуждите застрахователи.

До 1946 година застрахователният пазар е преобладаван от български капитал. Най-големите застрахователи са били български застрахователни компании.

Българското застраховане през годините извървя дълъг, труден, но интересен път. То устоя на икономическите трудности през годините на финансови кризи и на войни, през периода 1912-1913 година, Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война. Българските застрахователни компании по това време са покривали включително и военен риск, нещо, което в момента нито една застрахователна компания в България не покрива.

Българското застраховане успя да преживее и проблемите на новото време, свързани с така наречената „мутризация“, и да се утвърди като един сериозен финансов бизнес и партньор на икономиката, на държавните институции, на частния сектор, на всички нас гражданите.

Ето защо и ние, организаторите, ви благодарим, че днес сте тук, за да ви разходим във времето и да ви запознаем с историята на българското застраховане.

Надявам се, с изложбата да запознаем не само застрахователите, но и обществото с историята на застраховането. Избрали сме ВИП място, свързано с историята на българското застраховане.

На това място, в това каре в радиус от около 500 - 600 метра, са се намирали до 1946 година  централните офиси на най-големите застрахователни компании.

Времето на откриването на изложбата също не е случайно. Август месец може да се счита за рождена дата на застраховането, защото на 23 август 1891 година е издаден царският Указ 134, с който се създава и първото застрахователно дружество.

В тези трудни времена трябва да благодаря и на нашите спомоществователи, които ни подкрепиха в начинанието – освен на съорганизаторите от Асоциацията на българските застрахователи, благодаря и на ЗК „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, ЗК „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” и ДЗИ.

Защо решихме да открием изложбата си сутрин на чаша кафе? В исторически аспект застраховането възниква през 1688 година в кафенето на Едуард Лойд. По едно щастливо стечение на обстоятелствата или благодарение на търсен ефект в България застраховането също възниква в кафене - на Оханес Енкарлиян. Там през 1891 година в град Русе е възникнала идеята за създаването на първата българска застрахователна компания - „България“. Днес, 130 години по-късно, отново с чаша кафе искаме да ви пожелаем приятна разходка във времето. Обявявам изложбата за открита.

 

 

 

Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ Управление „Застрахователен надзор“

 

Нашето застраховане не се страхува от голямата застрахователна гилдия по света

 

„30 години развитие на един бранш не са малко, не са много направленията в българския стопански живот, които могат да се похвалят с такава дълга история. Благодаря за поканата да участвам на това събитие, което е организирано така добре. Не случайно то се провежда пред храма на българската култура.

Тези 130 години са едно дълго пътуване, което е дало възможност на българските застрахователни компании да намерят своя път, да намерят своя истински бизнес, за да може днес мои колеги от бранша да казват, че българското застраховане се чувства изключително добре в обстановката на конкуренция от страна на големите застрахователи.

Нашето застраховане не се страхува от голямата застрахователна гилдия по света. Това иде да покаже, че тези 130 години не са били път, който е извървян напразно. Искам да благодаря на организаторите за поканата да присъствам на тази добре организирана фотоизложба. На много от нас най-вероятно ще ни даде да разберем много неща, които не са били известни в областта на българското застраховане. Благодаря и за специалната страница за българския надзор, тъй като един бизнес като застраховането не би могъл да съществува без една добра регулация. Аз се надявам, че тези 130 години са само началото в бизнеса застраховане, и съм сигурен, че след 130 години ние пак ще се видим тук, за да отпразнуваме следващите години. Пожелавам успех на изложбата. Благодаря за поканата и на добър път.“

 

Връщаме се към изконните корени в правата на застрахованите

 

„Ще трябва да се обърнем към корените на застраховането и да видим, че застрахователната деятелност не е само автомобилното застраховане. Там има и имуществено, и животозастраховане... неща, които ние позабравихме. Сещаме се за имущественото застраховане тогава, когато ни сполети някакво природно бедствие.

Можем да вземем много и от стария кодекс, който е регламентирал бранша, и изобщо от миналото не само в България. В един от указите на вавилонския цар например има едно изречение, за което аз съм се борил като лъв. Исках да влезе в Проекта за изменение и допълнение на Кодекса на застраховането. То е, че никой кредитор не може да претендира към имуществото на лице, което е пострадало от застрахователно събитие – пожар, наводнение, стихийно бедствие и т.н. При нас, ако се получи едно застрахователно събитие и лицето е застраховано, ако има кредитор, той търси да обезпечава своя интерес от  застрахованото лице, а трябва да го направи чрез застрахователя. 5000 години са минали от този текст и той все още е актуален.

Идеята за тази промяна беше приета много добре, но това бе само един от 75-те текста, които бяха предложени на народните представители, а те не бяха приети по други причини. Но ние се връщаме към изконните корени в правата на застрахованите лица.“

 

Данчо Данчев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи

 

Ние се нуждаем от такива инициативи

 

Ние, в асоциацията, приехме идеята за организирането на тази изложба веднага и решихме да подкрепим това събитие. Днес обаче виждам, че изложбата надмина нашите очаквания и  представлява една страхотна идея. На таблата аз видях още началото, че сме завладели Америка в началото на по-миналия век. Спокойно можем да направим същото и сега.

Това е много добре подредена изложба. Ние, всички застрахователи, сме насреща да подкрепяме подобни инициативи, тъй като се нуждаем от по-добра репутация сред хората. Създали сме впечатление на пазар, в който доминира „Гражданска отговорност”, а и все още не можем да изчистим бремето на силовото застраховане. Точно затова ние всички се нуждаем от такива инициативи.

Мястото, което е избрано, е страхотно и много хора биха могли да видят изложбата и да разберат повече за застраховането като история. Нещо повече - ние самите бихме могли да научим нещо от тази изложба.

Тази година асоциацията ще празнува 20-годишен юбилей в България. Това е наситена година в един труден период. През тази година има много подобни събития и ще продължим да се виждаме.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,