КФН обсъди проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

29 Юни 2012 г.,zastrahovatel.com

 

На свое заседание на 27.06.2012 г. КФН обсъди проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Основен акцент в предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване е въвеждането на многофондова система в допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Предложенията в тази област са съобразени с архитектурата на българския пенсионен модел, като се подчиняват на идеята да не се променя съществуващата пенсионна система, а да се пристъпи към нейното усъвършенстване, разообразяване и обогатяване, за да може третият стълб да изпълни основното си предназначение – осигуряване на достатъчно средства, допълващи пенсията от първи и от втори стълб. В проекта се предвижда възможност всяко пенсионноосигурително дружество да може да учредява и управлява до три фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (съответно за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми) с различен рисков профил в зависимост от относителния дял на инвестициите във финансови инструменти с променлив доход спрямо размера на активите на фонда.

Проектът предвижда някои промени, целящи  укрепване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества, във връзка с което се усъвършенстват правилата, засягащи изискванията към членовете на управителните и контролни органи и към акционерите, които притежават пряко или непряко 10 и над 10 на сто от капитала на дружеството или могат да упражняват контрол над него.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки