Очакваме промени

30 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
Инж. маг. Живко Желев

 

-Г-н Желев, писали сме много за маркирането на автомобилите. Има ли някаква промяна към настоящия момент, информация, която ние не знаем и бихте споделили с читателите на вестник „Застраховател прес“?

 

-Първото е, че министър-председателят и министър Цветанов правилно започнаха да търсят някакъв ред в маркирането, тъй като големите застрахователи започнаха да нарушават търговското право на съществуващата търговска марка, патент и договор с МВР.

Ние сме кръстопът на Балканите, през който минава ежегодно част от 16 милиарден поток (в евро) на крадени коли. Това е сумата, която плащат застрахователите. Данните, цитирани на много места, в това число и тук, в София, сочат увеличаване на трафика на крадени автомобили. На тези коли трябва да се гледа като на инструмент на организираната престъпност, защото с крадена кола се убива, рекетира, краде и най-често се пренасят наркотици. Върху този въпрос, както знаете, ние работим вече толкова години и точно на тази тема бе и лекцията ми преди 17 години в Холандия пред ИАТТИ.

Бавно и постепенно светът разбра колко е сериозен този проблем. Това се вижда от проект  на ЕС 7709/08, който предвижда задължително въвеждане на пасивното маркиране.

В момент когато трябваше в тригодишния срок да се изготви норматив за това задължително маркиране, точно тогава у нас беше подготвен закон, забраняващ маркиране, който не отчиташе реалната ситуация. Не знам дали г-н Богоев беше само подведен. За мен и вицепремиера, и парламентарната група на ГЕРБ бяха подведени и бяха гласувани промени, без преди това да бъде изработен норматив, по който да се работи. Нямам нищо против – законът е вярна мярка, но преди това трябваше да има норматив, и то за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МАРКИРАНЕ.

Ние първи в света имаме такъв норматив още отпреди 17 години и чрез вестник „Застраховател “ сме  огласявали явната телеграма за внедряването на технологията за шифровано маркиране още от 1993 година. Сега новото е, че очакваме този норматив да премине през МВР.

 

-Какъв беше ефектът от промяната на КЗ?

 

-Промяната застрахователите да не изискват да се маркира задължително чрез нашата технология води до това, че започна анархия, като преди 17 години – различни фирми, в това число и застрахователи, маркират и не спазват технологията на шифрирано маркиране, а и закона – поставят други стикери и знаци.

 

-Каква беше целта на забраната на маркирането?

 

-Не е забранено изобщо маркирането, а е забранено със закон да се задължават гражданите да маркират колите и маркировката да е условие за застраховане. Всъщност точно обратен беше смисълът на проекта за европейския закон. За да влезе „автокаско“ в сила, седем от застрахователите изискваха задължително маркиране така, както до ден днешен си стои проектът на Европейския съюз. Защо? Защо се изисква? Вестник „Застраховател прес “ е писал и много други вестници писаха по този въпрос. Тази година имаше една конференция в Мароко, която обсъди резултатите не само в ЕС, а и в Европа и в Северна Африка. Около 35 процента от загиналите по шосетата на цивилизована Европа, а това са 32 000, са жертва на фалшиви резервни части – на ментета по ходовата част на автомобилите. Това са  около 10 000 души – един малък град. В критични ситуации по ходовата част настъпва огромно напрежение и много често, когато има части менте, те дефектират. Никой от невинните граждани не подозира,  че срещу него върви кола убиец. Този проблем засяга не само колите, сглобени от части втора ръка. Дори и луксозни мрежи автомобили не могат да се справят с навлизането  на фалшиви части в  сервизната им мрежа. За това нашият проект беше подкрепен на много високи нива, включително и от много големи производители. Маркиране се извършва все по-често в момента на място, но само на най-новите линии в заводите на „Мерцедес”, „Шкода”, „Пежо”, „Тойота”.

 

-С вашата българска технология ли?

 

-Не. Нашето маркиране е още по-висшо. То е шифрирано маркиране, което не дава възможност да  се дублира маркировката и да се създаде кола менте. С подобна кола може да се мине през границата и например да се извърши убийството, въпреки че в компютрите в базата на МВР тази маркирана кола е на човек, който няма нищо общо с престъплението -  информационните системи са байпасирани по този начин, защото колата е с фалшиви документи, в т.ч. фалшива маркировка. Това вече за съжаление се практикува с напредването на електронноизчислителната техника. За съжаление технологиите по сигурността, колкото и да е учудващо, закъсняват с внедряването в сравнение с усвояването, което реализира престъпната мрежа. Там решения се взимат много по-бързо и не се дискутират толкова. Ние имаме няколко случая на разкрита корупция и саботаж срещу българската индустрия и интелектуална собственост. Пострадали са не само 30 души от фирма „КЕИТ“ и 100 лицензирани фирми – стотици хиляди пострадаха и ще страдат!

 

-Имате предвид казуса, че холандска компания и технология е предпочетена при издаването на българските документи?

 

-Да. Ние заедно с френските и немските ни партньори гиганти – Sagem и BDR, сме обжалвали изхвърлянето на нашата фирма и нашите технологии още преди две години и половина във Висшия административен съд! Посланиците на Франция и Германия направиха пътека към експремиера Сергей Станишев, но той изхвърли българската технология.

 

-Нека да уточним точно с какво  се отличава вашият стикер?

 

-Той представлява документ-сертификат, който не може да бъде фалшифициран.

Нашата технология вече е внедрена в пет държави, в това число и три европейски – България, Кипър и Германия, а етикет„Секюримарк“, който засега единствен, е с непреодолима защита, носят 800 000 коли. Той има шифрирана перфорация маркировка върху двете стъкла и кинеграма, която също е шифрирана. Това е етикетът, стикерът, за който толкова се злоупотреби в медиите. Показваше се като стикер, който няма да бъде позволен и че ще се сваля, че ще има глоби. А сега има писмо от 5 октомври, че единствено нашата шифрирана маркировка е разрешена. Старото остава, че нашият стикер няма да бъде свалян.  В нашия стикер никъде няма посочен застраховател. Това писмо (виж сн. 1 бел. ред.) обаче идва, когато влезе в сила законът и всичките седем застрахователи си промениха полиците и си скъсаха договорите с цялата мрежа от 110 пункта за маркиране в цялата страна.

 

-Каква е целта според вас?

 

-Целта е доста по-сериозна. Промяната в Кодекса на застрахователите бе инсценирана с много по-стратегически цели. Борба за пазари в период на криза – за тези 380 милиона коли със съпътстващи документи и резервни части. Който и да наложи технологията си, дори и по едно евро ройалти да получава, това са 380 млн. евро! Българската технология сега е застрашена, защото ние няма да можем да си плащаме поддръжката на патентите и търговските марки. Ако не успеем да намерим средства, това означава, че технологията ще стане свободна, а мафията и нелоялната конкуренция, която е не само нелоялна, но и незаконна, само това чака. Има достатъчно заинтересовани лица, които не само чакат, а и плащат в това число „експерти“ в МВР и във Висшия административен съд. Точно така бе взето абсолютно грешно решение, което не отчита реалното българско и международно патентно право, и не само нашата фирма, но и гигантите на Германия и Франция бяха изхвърлени от поръчката за паспортите. Крадецът холандец вика дръжте крадеца, а ние сме извън Шенген заради корупция... Но ние продължихме! Технологията, както виждате, е вече внедрена в три държави – в нашия ДАНС легитимациите са защитени така, в Германия, в Кипър. Затова направихме и специална изложба в българския парламент, където това беше разяснено, и очакваме резултати. Очакваме някакви промени! И най-вече норматива за задължително шифрирано маркиране на МПС, части и съпътстващи документи!Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li