Спираме наказателна процедура за 700 000 евро

16 Ноември 2011 г.,zastrahovatel.com
С Десислава АТАНАСОВА, председател на здравната комисия в парламента, разговаря Диана Тенчева

- Г-жо Атанасова, върнахте се от Брюксел преди броени дни от среща с представители на Европейската комисия. Какво ни препоръчаха те, за да избегне България наказателна процедура по казуса с доброволните здравни фондове, които според директиви трябва да се превърнат в застрахователи?

- Кореспонденцията между България и ЕК е с много дълъг давностен срок - тя започва още през 2009 г. Чрез нея ЕК установява, че в България предприятия, които не са учредени по съответния ред и нямат право да упражняват застрахователна дейност, предлагат допълнителни здравни осигуровки. А те се сключват на доброволен принцип и подсигуряват здравно събитие, което вече е включено в българските закони, гарантиращи социална сигурност. На фона на тази картина експертите от ЕК отчитат, че чрез подобна практика се нарушават няколко директиви... И наскоро пак получихме писмо с предупреждение за започването на наказателна процедура срещу България за 700 000 евро. Това наложи заминаването на делегация за Брюксел. Тя се състоеше от представители на парламента, от здравното министерство, от Комисията за финансов надзор и от Министерския съвет. Там проведохме разговор с висш експерт на ниво директор на дирекция “Вътрешен пазар”.

- И какво се договорихте?

- При тези консултации установихме, че българските здравноосигурителни дружества биха могли да попаднат в изключенията от приложното поле на директива “Платежоспособност II”. Но е необходимо в Закона за здравното осигуряване да бъдат посочени изчерпателно условията, при които застрахователните директиви не се прилагат спрямо здравните фондове.

- Какво точно трябва да запишете в закона?

- Че за дружествата за доброволно здравно осигуряване не важат условията за общозастрахователните предприятия. Т.е. годишният брутен приход на здравните фондове да не надвишава 5 млн. евро. Ще заложим и граница от 25 млн. евро за общата сума на техническите им резерви. А когато осигурителното дружество принадлежи към група - общата сума на техническите й резерви пак не трябва да е над 25 млн. евро. Освен това дейността на фонда не може да е свързана с покритие на застрахователни рискове, свързани с отговорност и кредити. След консултацията с ЕК достигнахме до становището, че ако тези промени бъдат направени до момента, когато ни се изпрати последното писмо преди внасяне на становище в Европейския съд, наказателната процедура срещу България би могла да бъде прекратена. И то още на ниво административно разглеждане на процедурата.

- С колко време разполагаме, за да станат факт спасяващите ни от съд промени?

- Възможно е след проведените консултации ЕК да изпрати допълнително писмо, с което да ни даде време за извършване на необходимите законодателни промени. Аз смятам, че те ще бъдат внесени в рамките на 2 месеца. Имаме съгласието на всички институции - на Министерството на здравеопазването, на финансовото чрез Комисията по финансов надзор и всички експерти, участвали в консултациите. Така че няма да ни е нужно много време. А и става дума за гласуването на един параграф. Той ще е достатъчен, за да се избегне наказателната санкция от 700 000 евро.

- Кой е отговорен за несвършената навреме работа? И за заплахата от изправяне пред Европейския съд?

- Можело е да се избегне още при приемането на България за член на ЕС и при договарянето на главите по присъединяването. Защото от подобни изключения се ползват много страни от еврозоната. За съжаление тогава България не е защитила интереса си.

- Точно за коя година говорите?

- За 2006-а и за управлението на тройната коалиция.

- Скоро ще гласувате бюджета за здраве за догодина. Как го намирате?

- Както каза и вицепремиерът Симеон Дянков - това ще е бюджет на стабилността. Може да оценим, че няма намаляване на средствата за здравеопазване, а напротив. За болнична помощ ще има увеличение на разходите, защото се прехвърлят дейности от министерството към касата.

- Вие одобрявате ли настоящия модел на финансиране на болниците?

- Това е въпрос, който сме дискутирали много пъти. Включително и чрез вашата медия. Многократно съм заявявала, че моделът на финансиране на лечебните заведения чрез клинични пътеки е достатъчно компрометиран. По тази причина на България й трябва нова методика. Само че тук ще кажа едно “но”, защото става дума за много труден и дълъг процес, който не е панацея за българското здравеопазване. Финансирането чрез диагностично свързани групи (ДСГ) е добър модел, но той не дава алгоритъма за лечение...

- Да, ние говорим за финансиране. А това не пречи на клиничните пътеки да продължат да диктуват схемите на терапия.

- Точно така. Аз винаги съм заставала зад становището, че клиничните пътеки и медицинските стандарти в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани при въвеждането на ДСГ.

Оказа се, че и догодина продължаваме с финансирането на болниците по пътеки. Но съвсем наскоро очаквам в Народното събрание да бъде внесена ратификацията за споразумение между България и Австралия за купуването на софтуер, нужен за ДСГ.

- Какви законодателни промени трябва да инициирате във връзка с идването на ДСГ?

- Да, ще има нужда от промени, но те следва да бъдат подготвени от изпълнителната власт. Надявам се, че Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, разбира се, с помощта на народните представители, ще изработят нужните текстове.

- Какви поправки на закони стоят на бюрото ви в момента?

- Няколко. Например промените в дълго обсъждания Закон за здравето. Става дума за частта с предложенията за въвеждане на сурогатното майчинство и условията, на които трябва да отговарят българките, за да се възползват от него. Всичко това е по инициатива на колегата Калина Крумова от “Атака”.

- Кога целият пакет от закони по проблема “Майка под наем” ще бъде гласуван?

- В момента тече много интензивна работа в групи с експерти от различни комисии и народни представители. А сега върви поисканият 28-дневен срок за обсъждане на новите текстове между първо и второ четене на всички законопроекти. Така че до 20 ноември те трябва да са факт и да се разгледат в комисията по здравеопазване. На дневен ред е и законопроектът за правата и задълженията на пациентите. За съжаление работата върви доста трудно. Трябва да отчетем, че имаше лятна ваканция на парламента и институциите, след това и време, през което не се провеждаха заседания на Народното събрание. Но трябва да се вземе предвид и фактът, че голяма част от пациентските организации не са подготвили становища по законопроекта. Независимо че той им е изпратен още през август... Надявам се да приключим с работата по тези текстове през декември. И до края на есенната сесия на парламента да ги представим за разглеждане от Народното събрание.

- В закона за пациента ли е мястото да се впишат и защитаващи го текстове от лекарска некомпетентност. Питам ви във връзка със зачестилите нещастия в болниците и протеста срещу докторската немарливост?

- Обсъждали сме темата нееднократно. Идеята на пациентските организации е да се създаде фонд за изплащане на обезщетения при лекарска грешка или некомпетентност. Само че до момента никой не е представил предложение как точно да се осъществява дейността му, кой да го контролира и координира. Надявам се, че пациентските организации ще го направят в най-скоро време.

- Пак да ви попитам - трябва ли в закон да се впишат по-строги санкции и за по-дълъг период на отнемане на докторски права при грешки?

- Не мисля, че мястото на норма за отнемане на лекарски права е в закона за пациента, то е в Закона за здравето. А относно продължителността за лишаване от правото на лекарски права - това е много относително. По проблема трябва да дебатират съсловните организации и изпълнителната власт.

- Преди няколко месеца под патронажа на шефката на парламента Цецка Цачева се проведе дискусия за борбата с рака на маточната шийка. Има ли някакви резултати от този дебат?

- Да. Експертен съвет по ваксинопрофилактика към Министерството на здравеопазването е обсъдил възможността за частично плащане от здравната каса на нови препоръчителни ваксини. И по-точно на противогрипната при рисковата група над 65 г. и срещу рака на маточната шийка при момичета на 12 г.

- Т.е. касата вече ще плаща част от тях?

- Да. Това ще се гарантира с финансиране, ако се приеме в закона за бюджета на касата за догодина.

ВИЗИТКА

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово.

Завършила е Природоматематическата гимназия “Св. Климент Охридски” в Силистра, а право в УНСС.

Тя е сред учредителите на ГЕРБ.

На местните избори през 2007 г. е избрана за общински съветник в Русе. А през 2009 г. - за депутат от ГЕРБ. От 14 юли 2010-а е шеф на здравната комисия в парламента.

Източник : В-к "Труд"Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки