Външно иска да застрахова имоти без опис за 576 млн. евро

26 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

Сградите на посолствата, консулствата и други държавни имоти зад граница, които се стопанистват от Министерството на външните работи, ще бъдат застраховани за 576 319 162 евро. Това става ясно от процедура за избор на застраховател, обявена от министерството.

Странното е, че към документацията на конкурса няма подробен опис на сградите като разгъната площ, тип строителство и местонахождение, коментираха застрахователи. В документите е посочено, че данните ще бъдат представени на спечелилия. Към документите е приложен лист, изброяващ единствено страните, в които България има дипломатическа собственост. От него става ясно, че Външно стопанисва имоти в 27 държави в Европа, 17 в Азия, 11 в Африка, 10 в Южна Америка, в Канада, САЩ и Австралия. От бъдещия застраховател се изисква да има представителства в минимум 30 държави от списъка, добър кредитен рейтинг и премиен приход от застраховки за бедствия и щети над 12 млн. лв. за последните 2 г. Към застраховката “Пожар и други опасности” ще бъдат включени и стачки, размирици, преврати и военни действия с лимит за едно събитие за година за 10 млн. евро, както и риск от тероризъм с покритие 15 млн. евро.

Обикновено застрахователите взимат премия в размер на 1,5-2 промила от застрахователната стойност. В търга на МВнР тя сигурно ще падне до 1 промил, смятат експерти.

Георги Ангелов

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки