Международен скандал и фалит в края на успешния туристически сезон

24 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
· Ще увеличават максималната застрахователна сума по задължителната застраховка на професионалната отговорност на туроператорите · България доказа, че няма адекватен кризисен PR, а предвидените над 34 милиона лева за реклама на туризма ни тази година са „усвоени” недостатъчно ефективно

Летният туристически сезон тази година е един от най-успешните за България. По предварителни оценки на специалисти браншът е имал между 10 и 12 милиона евро приходи на ден през август и се очаква да отчете двуцифрен ръст в сравнение с 2010 г. До голяма степен заслуга за това имат размириците в Северна Африка, които пренасочиха сериозен поток туристи към Балканския полуостров и съответно към нашата страна. Как посрещнахме ние летовниците обаче? След като започна с позабравените вече случаи с натровените русначета и удавеното в хотелски басейн германче, Лято 2011 е на път да приключи със запомящ се финал – международен скандал и фалит. И ако за антирекламата на България като туристическа дестинация в началото на сезона бяха виновни някои пишман хотелиери, сега международното внимание е насочено към туроператорите.

 

Всичко започна на знаковата дата 9 септември. Тогава 500 руски туристи останаха блокирани на бургаското летище, тъй като националният ни превозвач „България Ер” отказа да изпълни планираните много преди това чартърни полети. Причината – натрупани близо 7 млн. лв. дългове от страна на туроператора „Алма Тур”. Само за няколко часа въпросът стигна до руското правителство и се завихри грандиозен международен скандал. И това беше само началото.

Дни наред руските медии „плюеха” на воля

 

по България и туризма ни, а нашите ги цитираха. В типичния си „императорски” стил премиерът Бойко Борисов нареди на двамата ресорни министри – Трайчо Трайков (на икономиката, енергетиката и туризма) и Ивайло Московски (на транспорта), да разрешат проблема и изпрати правителствения самолет да превози децата, бременните и болните чуждестранни летовници до родината им. След което започна едно безкрайно суетене на представителите на държавата, които въпреки заплахите за отнемане на лицензи така и не успяха да „заставят” „България Ер” да се споразумее с „Алма Тур” и да поднови полетите с нейните туристи. Повечето членове на ръководните органи на туристическите сдружения се изпокриха от медиите, а от откъслечните изявления на държавните лица

лъхаше на некомпетентност.

 

Така изглеждаше ситуацията отстрани през първите няколко дни след началото на скандала.

По официални данни въпреки кризата тази година България е отделила 8 млн. лв. от държавния си бюджет за реклама на туризма. Освен тях по линия на Оперативната програма за регионално развитие на ЕС за същата цел са заделени още 26,261 млн. лв. „Борбата” в чии джобове да влязат голяма част от тези милиони, както винаги, беше жестока. Които и да са я спечелили обаче доказаха, че изборът не е бил правилен. Защото дни наред не се намери кой да защити България и нейния туризъм, когато страната ни наистина имаше нужда от това. За адекватен кризисен PR изобщо не може да се говори, след като на практика нямаше никакъв PR.

Близо седмица не се намери кой да излезе и да обясни, че отговорна за връщането на руските туристи в страната им е регистрираната в Русия, по изискванията на тяхното законодателство „Алма Тур Санкт Петербург”, която е организатор на пътуването. След като тази фирма очевидно не е в състояние да върне летовниците обратно в родината им, се задейства нейната застраховка, направена в руска застрахователна компания. Тази застрахователна компания обаче не предлага асистанс в България и затова блокираните на нашите летища руски туристи трябваше сами да платят отново билетите си за връщане. А като се приберат в родината си да си получат дължимите им обезщетения от руския застраховател. Такъв е приетият в Русия режим в подобни ситуации. Разбираемо е желанието на руските медии да прехвърлят вината

за неудобството на сънародниците си върху България. Но неразбираемо и дори непростимо е поведението на българските туристически PR-и, които не направиха нищо, за да защитят добрия туристически имидж на нашата страна. Защото туристическият ни бранш този път реагира адекватно. Нашите туристически фирми бяха повече от услужливи към блокираните туристи. Тези летовници бяха настанени безплатно в Слънчев бряг докато бъде осигурено връщането им в родината. Това е нормален жест на внимание към хората, които нямат никаква вина за това, че туроператорът им е изпаднал в неплатежоспособност, а те са похарчили парите си по време на почивката и не могат да си платят отново самолетния билет за връщане. За сравнение – дни по-късно турските хотелиери не направиха подобен жест към българските туристи в Анталия, изпратени там от изпадналата в неплатежоспособност „Алма Тур – БГ”.

Всъщност, едва на 20 септември стана ясно, че още на 10-ти сутринта, в разгара на кризта с руските летовници у нас, е имало проблем и с полета на български туристи от Варна до Анталия. Той също не е бил платен от „Алма Тур”. Тогава обаче третата страна по договора – българският туроператор „Астрал Холидейз”, реагира светкавично, предоговаря за минути чартъра с „България Ер” и самолетът излита навреме. „Като български туроператори и със съдействието на браншовата организация ние решихме, че не можем да си позволим подобен скандал и затова обществеността не разбра за проблема”, обясни управителят на „Астрал Холидейз” Христо Гълбачев.  И допълни, че подобна ситуация е имало и на 17 септември, когато за други три чартъра не са били постъпила плащания от „Алма Тур – БГ”. И тези полети обаче са били платени и изпълнени със съдействието на „България Ер”.

 

Всяко чудо... за 10 дни

 

Колкото и в Русия да се опитваха да си повярват, че виновна за всичко е България и да заплашваха с бойкот на нашите курорти догодина, руските туроператори успяха да се организират в рамките на 10 дни, да намерят необходимите пари и да платят билетите за връщане на блокираните у нас туристи. Така летовниците се прибраха живи и здрави по домовете си.  А тепърва и туроператори, и туристи ще търсят обезщетенията си от „Группа Ренессанс Страхование” - руския застраховател на „Алма Тур Санкт Петербург”.

Много по-бързо, спокойно и цивилизовано действаха финландците. В суматохата повечето хора у нас може изобщо да не са разбрали, че сред блокираните летовници имаше и финландски туристи. Тяхното превозване беше своевременно платено от създадения в страната им гаранционен фонд за подобни случаи и бързо организирано.

В крайна сметка се стигна и до неизбежното – признаването на неплатежоспособността на „Алма Тур – БГ” и активирането на застраховката на професионалната й отговорност. Този път реакцията и на представителите на държавата, и на застрахователя, и на туристическите браншови сдружения беше перфектна. Оказа се, че своевременно е създаден кризисен щаб

към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, който включва представители на всички засегнати страни. Те почти светкавично се споразумяха как да организират съвместните си действия, така че максимално бързо и леко да се излезе от ситуацията. След което свикаха спешна пресконференция и обясниха ясно и подробно как ще бъдат превозени обратно в България туристите на „Алма Тур – БГ”, които неплатежоспособността на туроператора свари в чужбина. Както и какво трябва да направят останалите клиенти на дружеството, за да получат обратно платените суми за нереализираните екскурзии и почивки. (виж каретата)

Оказа се, че „Алма Тур – БГ” е застраховала професионалната си отговорност за максималната позволена от българското законодателство застрахователна сума – 200 000 лева. Тези пари обаче едва ли ще стигнат за изплащането на всички обезщетения за клиентите на туроператора. Затова предстои преразглеждане на наредбата и увеличаване на максималната допустима застрахователна сума, за която ще се сключват тези застраховки в бъдеще, съобщи зам.-министърът на икономика Иво Маринов. И подчерта, че тази промяна на законодателството е обмисляна от няколко месеца в министерството.

Забавянето й обаче ще се окаже неблагоприятно за някои клиенти на „Алма Тур – БГ”, тъй като ще се наложи те да търсят обезщетенията си по съдебен ред, след като се изчерпат заделените от застрахователя 200 000 лв. за тази цел. Най-неблагоприятна обаче се очертава ситуацията за партньорите и контрагентите на изпадналия в неплатежоспособност туроператор, на които застрахователят няма да плаща обезщетения. Те ще трябва да се обърнат към съда, който да ги включи в списъка на кредиторите на „Алма Тур – БГ”. И евентуално да получат дължимите им суми след продажбата на активите на туроператора, ако изобщо дойде техния ред в списъка. Защото, както стана ясно, повечето активи на компанията са заложени като обезпечение срещу получените от нея кредити за десетки милиони евро.

 

Как се стига до фалит в края на силен сезон?

 

В публичното пространство се появиха догадки дали неплатежоспособността на туроператора не е предизвикана изкуствено. Числата от финансовите отчети на „Алма Тур – БГ” и от други нейни документи, достъпът до които в интернет е свободен показват, че вероятно не става дума за това. По-скоро сезонът не се е оказал достатъчно силен, за да успее да спаси туроператора от неплатежоспособност. Причината – прекалено големи инвестиции, направени със заемни средства точно преди началото на световната финансова и икономическа криза. (виж карето) Както става ясно, първите признаци за реална опасност от фалит на туроператора се появяват преди повече от година. Групата обаче успява да „жонглира” с все нови и нови кредити и залози, и да се задържа „на повърхността” още дълго. Но с течение на времето предстоящата неплатежоспособност започва да изглежда все по-неизбежна. До 20 септември, когато от сайта на „Алма Тур” изведнъж изчезна цялата информация и се появи съобщението: „Уважаеми Дами и Господа,Уважаеми клиенти, партньори и колеги на „Алма Тур”, от името на целия екип благодарим за 20-годишното доверие, което ни гласувахте и което именно в тази юбилейна година не успяхме да защитим. Считано от 21.09.2011 г. „Алма Тур-БГ” АД, поради временни финансови затруднения, временно преустановява да приема нови резервации. За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срока в който ще се случи това, фирмата ще обяви по-късно. В тази връзка, моля да се обръщате към Комисията за защита на потребителите относно възстановяването на суми от Застраховка на ТО. Екипа на „Алма Тур-БГ”АД”

На следващия ден обаче това съобщение беше изчезнало и отново имаше достъп до информацията на сайта. Очевидно не е лесно да се сложи кръст на изграждана 20 години бизнес империя. От друга страна обаче колкото по-голям е градежът когато се загуби баланса, толкова повече хора и компании има опасност да пострадат от срутването му.

Пострадалите от загубилата баланса си „Алма Тур” тепърва ще бъдат преброявани. По неофициални предварителни данни около 2500 човека са платили екскурзии или почивки на туроператора, но не са ги получили. А броят на „ожилените” партньори и контрагентите на групата и изгубените от тях суми едва ли някога ще стане известен на обществеността.

„Алма Тур” е първият изпаднал в неплатежоспособност български туроператор след въвеждането у нас на задължителната застраховка на професионалната отговорност на туроператорите преди 8 години. Добрата новина сега е, че тази система у нас сработи, подчертаха участниците в крезисния щаб към икономическото министерство.

Най-лошо впечатление в случая прави поведението на някои политици, които се опитват да си правят предизборно реклама, като се възползват от ситуацията. Вместо да помогнат по някакъв начин за по-бързото и леко решаване на проблема - каквото всъщност е истинското държавническо поведение, те побързаха да поискат оставки. И дори получиха една – на изп. директор на държавното „Слънчев бряг” АД Мария Михалева, която е работила и за „Алма Тур”.

Как ще се отрази скандала на имиджа на България

като туристическа дестинация и на бъдещето на туризма ни? За всички е ясно, че фалитите на туроператори в крайна сметка са нещо, което се случва в условията на пазарна икономика. Ако у нас това е първия подобен случай, в другите страни има много такива примери. Вярно е, че някои от руските туристи ще запомнят неприятния край на летуването си тази година на нашето Черноморие, но това едва ли ще ги откаже от бъдещи почивки у нас. По-скоро занапред ще бъдат по-внимателни при избора си на туроператор, както каза пред българска телевизия една от блокираните на летището в Бургас туристки. Усилията на руските медии да очернят имиджа на България по-скоро целят евентуално намаляване на цената на почивките у нас догодина. И не е изключено да постигнат целта си, след като се оказа, че не можем да им отговорим адекватно.

Автор:  Йоанна Стефанова

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки