Основната ни гордост е стартът на електронната полица

24 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
Данчо Данчев, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи

                                    - Господин Данчев, с какво свързвате професионалния празник на застрахователя и какво означава този празник за вас?

            -  Професионалния празник на застрахователя свързвам само с положителни моменти. Този празник, както казах и на тържеството, за мен е като семеен празник, аз съм работил само и единствено в застрахователния бранш и затова се чувствам застраховател. За мен това е един празник, подобен на Коледа и Великден, и аз винаги обичам да празнувам с колеги на 1 октомври. На тази дата преди девет години голяма част от екипа на ДЗИ взехме решение да напуснем най-голямата компания, като я заменим с най-малката. Времето показа, че сме взели правилното решение. Така че и персонално имам повод да празнувам точно на тази дата.  

 

            - На този ден няма как да не ви попитам има ли криза на кадри в застраховането? 

            - Криза на кадри има в целия финансов сектор и в частност в застраховането. В същото време има и много висококвалифицирани специалисти, които си тежат на мястото. Нещото, в което винаги съм вярвал, а и историята доказа , че компанията трябва сама да изгражда кадрите си, а не да краде кадрите на конкуренцията. Мениджмънтът на всяка компания в зависимост от структурата си най-точно може да прецени от какви кадри има нужда, как да ги обучава, къде да ги обучава и какво да очаква от тях впоследствие. Най-добрите кадри са собствено създадените кадри.

            Безспорен факт е, че има текучество на кадри от едни към други компании, което показва, че тези кадри не са лоялни не само към компанията, за която работят, но няма да бъдат лоялни и към никоя друга компания. Определени компании на пазара вземат кадри от компании, които в момента са в криза, в същото време има дружества, при които съставът е запазен през годините. Определено считам, че основата, ядрото от кадри на застрахователната компания следва да бъде изградено от самата компания. Не трябва да пропускаме и случаите, при които качествени специалисти се оглеждат за по-добри предложения, тъй като компанията, в която работят в момента, е в криза. При нас имаме няколко такива случая, които показаха много добри резултати, но те са изключения от правилото.

 

            - Как се изграждат лоялни служители и клиенти?

            -  Лоялността към служителите и клиентите се изгражда с лоялност. Няма друг ход, лоялният човек не би се чувствал комфортно в среда на мошеници и, обратното, мошеникът ще бъде отхвърлен от лоялната среда.

 

            - Обикновено празниците са и повод за равносметка, каква е вашата равносметка - какво успяхте и какво предстои да свършите на застрахователния пазар?     

            - Равносметката е ясна, основната ни гордост е стартът на електронната полица, въвеждането на която може да се определи като революция в застраховането. Вече е невъзможно неграмотни хора да продават задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите, както и да се извършват измами с полицата. Във всеки един момент има информация за това какъв е броят на застрахованите автомобили, за които  има валидна полица, и т.н. Електронната полица доведе и до чувствително увеличаване на обхвата по задължителната застраховка, който е вече над 80%, а знаете, че бяхме стигнали до ниво под 70%.

            Другото, което направихме, е, че създадохме равни права при „Каско“ полицата чрез премахване на стикерите. През тази година извършихме доста промени в сферата на автомобилното застраховане, през следващата е ред на животозастраховането. В Асоциацията на българските застрахователи за това отговаря г-жа Светла Несторова, от която очакваме идеи за промени.

 

            - Какви са вашите очаквания за тазгодишната кампания по „Гражданска отговорност“?     

            - През тази година не очаквам да има голяма кампания, имам усещането, че сме придобили повече мъдрост и няма да има ексцесии. Решенията на акционерите в някои от компаниите показаха, че всички сме се опарили от ниските цени. Вярвам, че ще има едно вероятно все по-голямо преструктуриране в компаниите и разделяне на клиентите на добри и лоши. „Бонус-малус“ все още няма, но всеки има статистика и може да види, че по-младите водачи причиняват повече щети от тези с по-дълъг стаж. В някои населени места се регистрират повече пътни произшествия, а в други по-малко. Факт е, че тежкотоварните автомобили причиняват повече щети. В тази връзка очаквам голяма разлика в премията за различните групи автомобили. В общи линии този процес започна и няколко компании увеличиха чувствително тарифите си за определени категории. Винаги съм твърдял, че акционерът не може да бъде мазохист за дълго и да се налага непрекъснато да финансира загубата от задължителната полица. Вярно е, че това е задължителна застраховка, която има социална роля, но нека видим и другата страна на монетата - имаме компания с 50 млн. лв. загуба по „Гражданска отговорност“. Това са колосални по размер средства, които някой трябва да даде.

 

            - Какво ще пожелаете на вас и вашите колеги?

            - Пожелавам си здраве и много успехи и нека бъдем мъдри и единни в налагнето на правилната политика на пазара.

 

„ЗП”

 

                   Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки