Райфайзенбанк: Развитието на икономиката предполага консерватизъм при планирането за следващата година

13 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com

 

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си макроикономически обзор на актуалните към края на август 2011 г. данни. Анализът отчита забавянето на икономическия растеж през второто тримесечие на годината, отчетено в експресните оценки на НСИ, както и сравнително слабото възстановяване на пазара на труда – заетостта нараства бавно, а безработицата остава сравнително висока на фона на наблюдаваните в ЕС равнища.

Вътрешното търсене през същия период показва известни признаци на съживяване, но развитието му е ограничено от състоянието на вътрешния пазар, което се определя от динамиката на заетостта и доходите. Положително се развиват бюджетът, който към юли е с дефицит от 1% от БВП, както и текущата сметка, по която е отчетен излишък от 1.4% от БВП за първата половина на годината.

„Очакванията ни са, че до края на тази година икономиката ще следва развитието, което наблюдавахме и през изминалите месеци. Неприятни изненади от международните пазари не са изключени, но трябва да се отчете фактът, че се полагат и огромни усилия от страна на държавите със сериозни проблеми за трайното им решаване, като например Испания. Поради това е прибързано да се чертаят апокалиптични сценарии”, коментира Калоян Ганев, главен икономист на Райфайзенбанк. „Сигналите за забавяне на растежа, които се отчитат през последните месеци в развитите икономики, а вече и в някои икономики на Източна Европа, и очакванията за забавяне на растежа на външното търсене през 2012 г., предполагат консерватизъм при планирането за следващата година”, допълни Ганев.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки