Първата лястовица

11 Август 2011 г.,zastrahovatel.com
• “Алианц България” е единствената компания, която подпомага финансово Българската параолимпийска асоциация • Застрахователят ще отпусне 20 000 евро на нашите параолимпийци в рамките на две години

За развитието на едно общество може да се съди по отношението му към най-неоправданата част от него - хората с увреждания. Ако градската среда е достъпна за тях и те могат да бъдат видени навсякъде заедно със здравите хора – усмихнати и щастливи, значи цялото общество е здраво. Такъв пример са повечето западноевропейски общества. Те възпитават бъдещите си поколения в търпимост към различните и подкрепа на инвалидите, като живеят с тези ценности и в момента. Там наистина могат да бъдат видени щастливи хора с увреждания, които имат не само достъп до обществения транспорт и сгради, но и възможност да дадат своя принос за благото на обществото и така да се чувстват полезни и ценени. Имат възможност да практикуват различни спортове и да станат шампиони. А параолимпийските комитети и сдруженията на хора с увреждания са спонсорирани от различни по големина фирми и корпорации, които са благодарни, че им е дадена възможност да помогнат. Така бизнесът показва своята социална отговорност и допринася за развитието на обществото.

 

За съжаление българското общество все още е далеч от този етап на развитие. “Първите лястовици” обаче вече са тук. Както в. “Застраховател прес” писа в предишния си брой, „Алианц България“ и Българската параолимпийска асоциация (БПА) сключиха официален договор за партньорско сътрудничество. Негов инициатор е компанията майка  Allianz SE, която започна сътрудничеството си с  Международния параолимпийски комитет през 2008 г., след летните параолимпийски игри в Пекин. Сключеният сега у нас договор за сътрудничество е в резултат от подновяване и разширяване на глобалното партньорство между най-големия европейски застраховател и Международния параолимпийски комитет. С това споразумение нашата страна се присъедини към Германия, Португалия, Австралия, Швейцария,  Хърватска, Ирландия и Турция - държавите, в които „Алианц“ оказва локална подкрепа на параолимпийското движение.

Сключеното между „Алианц България“ и Българската параолимпийска асоциация споразумение предвижда в рамките на две години застрахователят да спонсорира спортното сдружение с 10 000 евро. Тази сума ще бъде удвоена с решение на българския холдинг, обеща пред журналисти изпълнителният му директор и зам.-председател на Съвета на директорите   Димитър Желев. Той обясни, че целта е да бъдат подпомогнати българските параолимпийци в подготовката и участието им в следващата параолимпиада, която ще се проведе в Лондон през 2012 г. Точно за какво ще бъдат похарчени парите ще реши асоциацията.

Пред в. “Застраховател прес” председателят на БПА Илия Лалов заяви, че в момента “Алианц България” е единствената компания, която осигурява финансова подкрепа на българските параолимпийци. Другата помощ, която получава асоциацията от бизнеса, е под формата на отстъпки от цената на необходимите на параолимпийците стоки и съоръжения.

Спортният министър също е откликнал на молбата на БПА и е разпоредил да бъдат отпуснати допълнително средства за българските параолимпийци  за участието им в турнири и завоюване на квоти за Лондон 2012 г. Освен това министърът е обещал от следващата година спортистите с увреждания да получават същите стипенции и парични премии за международните си успехи както здравите атлети.

Илия Лалов обясни, че квотите за Лондон 2012 ще станат ясни след 31 декември, като във всяка дисциплина визи за участие ще получат само състезателите, които са сред 14-те най-добри в света в съответния спорт.

“Алианц” е не само един от световните лидери в сферата на застраховането и финансовите услуги, но и активно съдейства за утвърждаване на различни видове спорт в световен мащаб, подчертаха от “Алианц България”. Уточниха, че подкрепата на автомобилния спорт, футбола, голфа, ветроходството и параолимпийското движение са залегнали в основата на социалната корпоративна отговорност на международната финансова група и обясниха: “Целеустремеността, отговорността и партньорството са основните ценности на “Алианц” и те са пренесени във всички социални ангажименти на компанията. Целеустремеността и желанието на параолимпийците да успяват са очевидни и служат като вдъхновение за всички хора. Следователно това партньорство се вписва перфектно в стратегията на “Алианц”.”

На Параолимпийските игри в Пекин през 2008 г. Стела Енева завоюва сребърен медал, а Даниела Тодорова - бронзов. На състоялото се преди няколко месеца световно първенство в Нова Зеландия Дечко Овчаров стана световен шампион, Стела Енева спечели два сребърни медала, Мустафа Юсеинов – бронзов, а Радослав Златанов - два бронзови. Сериозно постижение има и Ивомира Михайлова, която е носител на бронзов медал по джудо от световното първенство в Бърно.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки