Standard and Poor‘s потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк

10 Август 2011 г.,zastrahovatel.com
• Перспективата е стабилна; • Рейтингът на УниКредит Булбанк е равен на рейтинга на България.

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's потвърди рейтинга и стабилната перспектива на УниКредит Булбанк след преглед на текущото й представяне. Рейтингът е BBB/Стабилна/A-3. Tова е най-високият рейтинг в момента у нас от Standard and Poor’s и е равен и на рейтинга на България.

Според Standard and Poor‘s рейтингът на УниКредит Булбанк отразява „консервативния рисков профил на банката, доброто управление на риска, както и достатъчна капитализация и ликвидност в сравнение с конкурентите”. Този рейтинг отразява и „акционерната структура на банката, както и това, че е водещият банков франчайз в България”.

„Очакваме УниКредит да осигури добра финансова подкрепа на подразделението си в България, разбира се, ако това изобщо е необходимо“, се казва в официалното изявление на Standard and Poor‘s.

Според Standard and Poor's в сравнение с останалите банки в страната УниКредит притежава по-качествени активи и успява да устои на икономическия спад в България чрез поддържане на по-малък дял на проблемни кредити и повече провизии.

„Очакваме пикът на лошите кредити за банката да достигне своя връх в средата на 2011, но да остане по-нисък от средното ниво за сектора. Това отчасти се дължи на консервативния рисков профил на УниКредит Булбанк и добре развития риск мениджмънт“, коментираха още от Standard and Poor’s.

В допълнение кредитната агенция отбеляза, че УниКредит Булбанк се представя по-добре от останалите банки в страната и по-други показатели. Например възвръщаемостта на активите на УниКредит е 1.2% при 0.85% средно за България, а възвръщаемостта на собствения капитал е 7.4% при 6.2% през първото тримесечие на 2011 г.

„Очакваме натискът върху печалбата да се задържи поне до края на годината, въпреки това прогнозата до края на 2011 г. е за намаляване на провизиите за покриване на проблемни кредити“, коментираха от агенцията.

Standard and Poor’s отбелязва още, че нивата на възможностите за финансиране и ликвидност на УниКредит Булбанк в момента са напълно адекватни и очакванията са тази тенденция да продължи.

Според агенцията повишаването на рейтинга в бъдеще ще зависи от подобряването на средата в България, повишаване качеството на активите, както и рентабилността на банката.

Повече информация можете да откриете на следния линк: www.standardandpoors.com/ratingsdirect1.

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки