Колекционерска страст или бизнес

04 Август 2011 г.,zastrahovatel.com

 

        

Уникален ретро автомобил - „Москвич 403“, притежава свиленградчанинът Димитър Димитров. Колата е произведена в Москва в далечната 1963 – годината, в която моделът е пуснат за пръв път на пазара. С близо 50-годишното возило нашенецът печели награди на национални ретро паради. Купил москвича през 1980 г. Бил втора ръка, имал навъртяни около 100 000 км. Собственикът й не я караше, беше я покрил с хасъри, найлони и черги, направо консервирана, разказва Димитров. Веднага се заел да стегне колата. Разглобил я изцяло. Всичко свалих, до тенекия, обясни собственикът на ретро екземпляра. След това събрал двигателя, боядисал колата, сложил й оригиналните части. Някои трябвало да се подменят и ги купил от магазина, тогава още ги имало. До днес возилото е навъртяло около 200 000 км. Москвичът е 4-местен и е без колани. Днес за купето вече никъде няма части, за двигателя се намират на модел 408, които стават и на моя, каза нашенецът. Той обаче си има два резервни двигателя и две скоростни кутии. Преди време Димитър Димитров притежавал и уникален „Форд Айфел“ от 1935 г. С него ходил на парад в Пловдив и щял да получи първа награда, но го декласирали, тъй като не носел застраховката на колата. С форда го канели да вози абитуриенти по баловете. Преди две години обаче го продал на италианец от Сицилия. Сицилианецът бил фотограф и искал да използва форда за декор на свои снимки.

 

 

Преди да се насочите към ретро и класическите автомобили, е необходимо да сте наясно, че това е едно доста скъпо, времеемко и изключително увличащо хоби, предупреждават експертите. Много голяма част от обществото мисли, че този тип колекционерство е предимно за хора от автомобилния бранш, като търговци на части, собственици на сервизи и т.н, но не е точно така. Повече от 70% от колекционерите нямат нищо общо с автомобилите. Има  собственици на колекции, които имат назначени хора, занимаващи се само с колекцията на работодателя в специално обособени места. Има и такива, които сами реставрират своя автомобил. За да се превърнете в колекционер, реставратор на ретро и класически автомобили е задължително да си отговорите на следните въпроси: Колко често ще използвате автомобила, който смятате да закупите и реставрирате. Тук е важно да сте наясно с каква цел закупувате автомобила - за колекция и редки излизания на паради и спорадични уикенди или си купувате класическо возило за ежедневна употреба. Разликата е, че ако е за ежедневно ползване, автомобилът трябва да бъде сравнително млад, масов и лесен за поддръжка.След отговора на този въпрос идва следващият  - какъв автомобил желаете. Ще е необходимо да си направите списък от марките и моделите, обект на вашия интерес, след което да решите екзотична или масова ще бъде покупката ви. За да отговорите прямо на този въпрос обаче, ще трябва съвсем обективно да дадете отговор на поредния въпрос - ще бъде ли по джоба ви избраният екземпляр, отбелязват познавачите.

На практика има толкова много причини за притежаването на класически или ретро автомобили, почти колкото са и собствениците на такива возила. В България в момента има около 30 регионални клуба на собствениците на ретро автомобили. Хората, притежаващи такива коли, са поне 7000 души. В реставрацията на ретро колите се влагат по около 10 000 евро, а самият процес трае 7-8 месеца.

 

Някои го възприемат като инвестиция, други с чувство на носталгия

а мнозина вярват, че в частност автомобилът им прави лично изявление за това кои са те. Някои ентусиасти плащат малки състояния, за да върнат предишния блясък на своите коли, други отделят много време и енергия, за да ги възстановят сами. Някои показват своите коли на други ентусиасти и на обществеността, като участват в ралита, други нямат време за това, а предпочитат да ги използват за това, за което първоначално са предназначени - да шофират.

Притежаването на ретро автомобил изисква малко повече време, знания и повече поддръжка от по-новите автомобили, но определено е по-забавно и си струва. С правилна поддръжка, застраховка и защита от кражба ще се ползвате дълго от инвестицията си. Множество са щастливците, които са успели да възстановят античните си автомобили и да ги върнат отново на пътя.

Закупуването на класически или колекционерски автомобил изисква повече време от това да се купи нов или употребяван автомобил. Намирането на колата е най-трудната част от покупката на класическия автомобил. Няма никакви гаранции, производителят може вече да не е в бизнеса, а намирането на резервни части ще е много трудно. Колата трябва да бъде напълно инспектирана, за да може да се определи нейната стойност. Необходимо е да намерите колкото се може повече полезна информация преди закупуването на автомобила, за да не се превърне покупката на автомобила на мечтите ви в кошмар, съветват експертите. 

Може би тяхната уникалност се свежда до това, че много време се отделя за търсенето им. Защото трябва да се намери оригиналната част. Във възстановяването на автомобилите е допустимо да се ползват само 5% неоригинални части. В противен случай автомобилът губи от своята ценност и стойност и е безсмислено да се реставрира, обясняват специалистите.

Във всички страни, където това хоби някак по-отдавна е грабнало хората, античните автомобили подлежат на специална регистрация, от която следват много „бонуси“ - като започнем от облекченията от всички такси, минем през освобождаване от годишен технически преглед и стигнем до такива глезотии, като например регистрационни табели, оформени по подобаващ начин, споделят в интернет форумите. За съжаление у нас притежателите на ретро автомобили не могат да се възползват от такива привилегии. 

Нормално е собствениците на ретро возила да поискат да осигурят за колите си и адекватно застрахователно покритие. Не само застрахователните компании имат строго рестриктивна политика по отношение на застраховката на ретро автомобили, но и самите потребители детайлно преглеждат полицата, преди да я подпишат. У нас за съжаление

 

много малка част от компаниите биха застраховали ретро возило

 

и причината е съвсем обективна - липсват подготвени специалисти, които да направят адекватна оценка за стойността на ретро возилото. В редките случаи, в които подобен автомобил все пак бива застрахован, застрахователят ползва цените най-вече на германския пазар.  

Първата и най-важна стъпка при избора на застраховател е неговата репутация, твърдят западните експерти. Притежателите или търговците на ретро автомобили биха желали да работят с надежден и уважаван застраховател. За разлика от конвенционалните автомобили при ретро автомобилите изборът на застраховател е от изключително съществено значение. Ето защо се препоръчва собствениците на ретро автомобили внимателно да проучват пазара. Освен финансовата стабилност и история на застрахователя от значение е как застрахователят процедира в случай на претенция за застрахователно обезщетение, както и какъв е размерът на заделените резерви за подобен род обезщетения.

Компаниите имат стриктни правила по отношение на вида и възрастта на ретро автомобилите, които биха приели да застраховат. Голяма част от застрахователните компании ще приемат един автомобил за ретро автомобил само и единствено в случай, че возилото притежава определен процент оригинални фабрични части и детайли. Множеството от автомобилите, които виждаме по пътищата, са с отдавна подменени части, а понякога имат и съвсем различна от оригиналната физиономия. Така че не всички застрахователни компании ще приемат тези автомобили за ретро автомобили.

Едно от най-разпространените изисквания е ретро автомобилите, в случай че не се управляват, да бъдат заключени в гараж. Някои компании имат и изискване относно годишния пробег на тези автомобили, което ограничава употребата им само за удоволствие. Притежателите на такива автомобили например не биха могли да пътуват с тях до мястото, на което работят.                 ; 

            Някои от застрахователите изискват представянето на оценка на автомобила от професионален оценител, както и снимка на превозното средство към предложението за застраховка. Други имат изискване за възраст на кандидата за застраховане, за да бъде застраховано возилото, собственикът му трябва да е на повече от 25 г. и да има чист запис на шофиране, т.е. да няма нарушения.  

            От всичко казано дотук става ясно, че застраховането на ретро автомобили може да се окаже трудно предвид на множеството изисквания и ограничения. Освен това в повечето случаи ще бъде доста трудно да се намерят евтини застраховки за ретро автомобили.

 

 

Гергана Иванова

 1.

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки