Райфайзен Инвестмънт АГ консултира най-голямата сделка по сливания и придобивания в България за 2011 г.

06 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
Контур Глобал придоби 73% от ТЕЦ Марица Изток 3 от Енел за обща сума от 545 млн. евро

Сделката е най-голямата по сливания и придобивания (М&А) в сектора на енергетиката в историята на България и най-голямата в сектора в Централна и Източна Европа за 2011 г.

Очакват се още транзакции в Югоизточна Европа и България

Българският пазар на сливания и придобивания за 2011 г. се оценява на 1 млрд. евро

Виена, 29 Юни 2011 г. Райфайзен Инвестмънт АГ (РИАГ), в партньорство с  Лазард бяха консултант на Контур Глобал (Contour Global) – глобална енергийна компания, която развива, придобива и оперира електрически и топлоцентрали, по сделката за придобиването на ТЕЦ Марица Изток 3, която бе финализирана на 28 юни 2011 г.

 

Най-голямата сделка за сливания и придобивания в Централна и Източна Европа в сектора на енергетиката и комуналните услуги за 2011 г.
На 15 март 2011 г. между Контур Глобал LP, със седалище в Ню Йорк и Енел S.p.A – третата най-голяма компания в Европа, предлагаща комунални услуги, със седалище в Рим, бе подписано споразумение за покупка. След изпълнение на условията по споразумението, на 28 Юни 2011г. Контур Глобал приключи сделката по придобиването на 73% от Енел Марица Изток 3 и 73% от Енел Оперейшънс България АД, като капиталовият дял се оценява на 230 млн. евро. По този начин общата стойност на сделката по придобиването на двете компании, заедно с дълга, възлиза на около 545 млн. евро към датата на приключването й. ТЕЦ Марица Изток 3 е разположена в Югоизточна България и представлява около 10% от общата инсталирана мощност в страната. 
“Тази сделка представлява, от една страна, най-голямата сделка в историята на България в сектора на енергетиката и комуналните услуги в областта на сливанията и придобиванията (M&A), а от друга – най-голямата M&A сделка в Централна и Източна Европа в сектора за 2011г. ”, подчерта Волфганг Пучек, член на УС на Райфайзен Инвестмънт.

България е растящ пазар в сектора на сливания и придобиванията
Според оценки на експерти, българският пазар на сливания и придобивания (M&A) се очаква да достигне 1 млрд. евро през 2011 г., най-вече в секторите на възобновяемата енергия, производството на храни, търговията на дребно и земеделието. “Българският пазар отново набира скорост и броят на сделките, най-вече в средния сегмент, чиято стойност е от около 20 млн. евро също отбелязва ръст”, каза още Волфганг Пучек. Все пак, не се очаква през 2011 г. да бъдат достигнати стойностите отпреди кризата, като това се очаква да стане в рамките на две години, в зависимост възстановяването на региона. Към настоящия момент, Райфайзен Инвестмънт е консултант по 20 активни проекта в Югоизточна Европа, включително България, Румъния и страните от Западните Балкани заедно с Хърватска, като в същото време са планирани още около 10 проекта.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,