Системите за социална защита у нас издържаха на кризата

27 Април 2011 г.,zastrahovatel.com
България е „отличник“ в Източна Европа

Световната икономическа криза наистина се отрази много силно на домакинствата в Европа и Централна Азия. Увеличи се безработицата, а разходите за образование и здравеопазване трябваше да бъдат намалени. Това заяви Йеско Хенкел, секторен мениджър по човешко развитие в регион Европа и Централна Азия на Световната банка и един от авторите на доклада „Кризата със заетостта: Отговорът на домакинствата и правителствата на Голямата рецесия в Източна Европа и Централна Азия”. Много българи също изпитаха на гърба си ефектите от кризата, но българската система за социално подпомагане се справи по-добре от системите в много други страни, а системите за обезщетения при безработица сработиха отлично и в съчетание с активните мерки на пазара на труда. Въпреки че безработицата се увеличи, това увеличение през 2009 г. беше по-малко в сравнение със средното за страните от ЕС 10 и ЕС 27. Въпреки че кризата създаде много трудности на българите, страната като цяло успя да се предпази от най-тежките ефекти, засегнали други страни.

Изследването беше представено през март 2011 г. във Вашингтон и се базира на социологически изследвания и официални данни в периода 2009 г. – февруари 2010 г. Авторите се фокусират върху данни, взети в момент на най-тежкото проявление на кризата. Отражението й върху пазара на труда в целия регион беше много голямо. Регистрираната безработица в 27 източноевропейски и централноазиатски страни нарасна от 9,4 на 12,2 милиона души между декември 2008 г. и декември 2009 г. В Русия, Турция и Украйна безработицата нарасна с около 39 на сто между 2008 и 2009 г. Безработицата сред младите също се увеличи чувствително, като в някои страни до една трета от младите хора не успяваха да си намерят работа. В същото време работещите, които запазиха работните си места, получаваха по-ниски възнаграждения вследствие на намалени надници или намалено работно време.

Тези въздействия бяха почувствани най-силно сред най-бедните домакинства, които не притежават спестявания, за да смекчат ефекта от кризата. В България изследването обръща особено внимание на събиране на данни за най-уязвимите социални групи.

В отговор на кризата правителствата използваха различни инструменти. България беше сред страните, чиито системи за социално подпомагане стигнаха до максимален брой хора. Системата за обезщетения при безработица в страната също помогна за смекчаване на най-тежките ефекти от кризата.

За всички страни от Европа и Централна Азия справянето с кризата се оказа нелека задача, заяви Маркус Репник, постоянен представител на Световната банка в България. Кризата се усети най-силно в България през 2009 г., когато 28 на сто от анкетираните домакинства заявяват, че са засегнати от нея. Две изследвания след този период обаче показват, че според анкетираните домакинства има подобрение на ситуацията. В крайна сметка разумната фискална политика на България създава добри условия за възстановяване на растежа и подобряване на жизнения стандарт на българите.

По материали от Световната банка

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,
orange_li
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002