Повече защита за осигурените в пенсионните фондове

15 Април 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”


Комисията за финансов надзор (КФН) ще предложи законови промени в Кодекса за социално осигуряване, които да създадат по-голяма защита на осигурените в частните пенсионни фондове. Това ще стане с пакет от мерки, които трябва да намалят рисковете за инвестициите на фондовете, които управляват активи за над 4 млрд. лв. и в които всеки месец постъпват осигуровките на милиони работещи българи, съобщиха за "Дневник" от КФН.

Едно от най-сериозните предложения е да се ограничат още възможностите на фондовете да инвестират в свързани компании. Това е забранено от кодекса и в момента, но с различни схеми се заобикаля от някои играчи на пазара. Така с парите на осигурените се финансират близки до фондовете бизнеси, което носи много допълнителни рискове.

"Инвестирането в свързани компании е може би най-голямата заплаха пред стабилността на пенсионната система заради конфликта на интереси между мениджърите на фонда, от една страна, и осигурените лица, от друга", коментира пред "Дневник" Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал".

И допълни: "Концентрирането на портфейла на пенсионните фондове в компании от една икономическа група може да създаде опасност от рязка обезценка на стойността на пенсионния фонд при финансови сътресения в тази група."

От финансовия надзор отново лансират и идеята фондовете да събират инвестиционна такса от клиентите си само при реализирана доходност. Досега те я начисляваха дори когато бяха на минус по време на кризата, което изяжда още повече от активите на осигурените. Обмислят се и други варианти за намаляване на таксата.

Сред предложенията за промени в кодекса е да се създадат критерии за качеството на книжата, в които се инвестира, като минимална ликвидност и рейтинг, както и да се разшири кръгът от активи за инвестиране. Представители на сектора приветстваха някои от предложенията, други им се сториха противоречиви. Комисията ще ги обсъди с тях, след което трябва да минат през правителството и парламента.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки