Банки изнудват наследници

04 Април 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "Стандарт" Нов начин за увеличаване на печалбите си измислиха родни банки. Въпреки че починали кредитополучатели са имали застраховка "Живот", това не пречи на някои финансови институции да изнудват техните наследници да изплатят кредита заедно с лихвите, научи "Стандарт". Една от използваните схеми е наличието на застраховка, която покрива задълженията на кредитополучателя при евентуалната му смърт, да се крие от неговите роднини и те да бъдат принуждавани да изплатят заема. Това обясни за "Стандарт" председателят на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров, при когото са постъпвали подобни сигнали. В такива случаи обикновено банката сама сключва рискова застраховка "Живот" на кредитополучателя. Това се прави в свързана с нея застрахователна компания или пък чрез застрахователен брокер, собственост на кредитната институция. В месечните вноски по заема банката калкулира и сумата, която отива за застраховката. В случай на злополука, довела до смърт на кредитополучателя обаче, банката постъпва некоректно и не съобщава на роднините му, че той е имал застраховка "Живот". Вместо това финансовата институция се свързва с роднините на починалия и започва да иска те да изплатят кредита. Ако все пак някой от тях се сети и попита дали кредитополучателят не е имал застраховка, банката отново не предоставя тази информация, позовавайки се на банковата тайна, разказва Тодоров.
При друг случай застраховката "Живот" не покривала дълга на кредитополучателя заради безумно условие в полицата, разказва Тодоров. В конкретния случай става въпрос за мъж, който е получил кредитна карта, към която има и застраховка "Живот". При нещастен инцидент обаче той умира. След това банката започва да тормози неговата вдовица да плати изтеглената сума от картата. Тя обаче знае, че съпругът й е имал застраховка "Живот" и отправя към банката въпроса защо тя трябва да плати, при положение че дългът може да се покрие от полицата. От банката обаче показват условията на сключения застрахователен договор, където е записано, че той не покрива риска от смърт при нещастни случаи, които са настъпили на по-малко от 100 километра от населеното място, където живее притежателят на кредитната карта. "Значи, ако човек живее в София и му се случи най-лошото в Пазарджик например, застраховката му няма да важи. Ако обаче инцидентът стане в Пловдив, застраховката е валидна. Това е пълен абсурд", коментира Тодоров. Интересно защо банката въобще е предложила такава полица на клиента си, при която в повечето случаи ще се откаже плащане.


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки