Дупка в закона позволява дъмпинг по "Гражданска"

22 Март 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник
Кипърската "Олимпик" предлага най-евтината полица

Несъвършенства в нормативната база в България позволяват клоновете на чуждите застрахователни компании да продават задължителната полица "Гражданска отговорност" на по-ниски цени от тези на българските им конкуренти.

Това предупредиха представители на сектора. Причината е, че Комисията за финансов надзор не може да влияе на политиката на клоновете на чуждите компании, които работят тук само на регистрационен режим и се контролират от техните регулатори.

Ако КФН обаче прецени, че българска компания предлага "Гражданска" на ниски цени, тя може да я задължи или да си повиши резервите, или да оскъпи полицата. По тази причина в края на миналата година надзорът прие нови изисквания към резервите по "Гражданска отговорност", заради което се наложи всички компании да повишат цените си.

Една от целите беше именно борбата с дъмпинга, тъй като "Гражданска отговорност" е задължителна, а в борба за пазарен дял много компании привличаха клиенти с нереално ниски цени.

Проверка на "Дневник" показа, че в момента единствената чужда застрахователна компания на регистрационен режим, която продава "Гражданска" в България, е кипърската "Олимпик". Всъщност тя предлага и най-ниските цени. Така например за най-ниския клас автомобили до 1400 куб.см обем на двигателя, регистрирани в София, цената е 174.22 лв., в които влизат 2% данък и 10 лв. вноска за Гаранционния фонд.

Сред българските застрахователи за този клас автомобил най-ниската цена е в "Булстрад" - 178.30 лв., но при повечето тарифите са около и над 200 лв. От КФН обясниха, че ако някой застраховател нарушава пазарното поведение, например с дъмпинг, тогава те ще уведомят надзора на държавата, в която е лицензиран, след което могат да се договорят за съвместни действия.

Управителят на "Олимпик" за България Крум Крумов не пожела да даде обяснение как компанията поддържа толкова ниски тарифи. Той твърди, че те изобщо не са ниски и има и други компании, които продават по-евтино.

Представители на български застрахователни компании определиха като ниски цените на "Олимпик", но обясниха това с факта, че компанията е нова на пазара. "Ние (българските застрахователи - бел. ред.) имаме опашка от пет години назад, в които сме правили "Гражданска отговорност", имаме да плащаме щети и да поддържаме по-високи резерви, докато "Олимпик" едва сега е започнала да продава застраховката и ако има повече резерви, вероятно може да си позволи ниска цена", коментира Недялко Чандъров, главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Крумов обаче отрече това да е причината. "Това не е критерий, ако сме искали да продаваме на ниска цена, щяхме да я пуснем по 100-120 лв.", заяви той.


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000