Стотици търсят парите си за ранни пенсии

14 Февруари 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к 24 часа

Стотици осигурени за ранна пенсия в частни професионални фондове настояват да получат сумите, натрупани в личните си партиди, но удрят на камък.

Всяка седмица се явяват поне по един-двама, искат кой 500, кой 4000-5000 лв., съобщиха от НОИ. От частните фондове им обяснявали, че тъй като още не плащат пенсии, прехвърлят партидите в осигурителния институт. В него пък казвали, че парите им вече са влезли в общия фонд и са калкулирани в пенсията им.

"Миньор съм, осигурявал съм се в частен фонд от 2000 г. Работил съм в "Елаците", всички вноски са ми окей, пенсионирах се на 57 г. и вече втора година се опитвам да си взема събраните 4900 лв., но не мога да ги открия", оплака се Иван Чипев от Етрополе.

В договора му с дружеството пишело, че при пенсиониране може да си изтегли сумата накуп или да ги получава разсрочено по 15% всеки месец. Като ги потърсил обаче, от фонда го препратили в НОИ. Чиновник там обаче казал, че дружеството му е пирамида. Друг пък го посъветвал, че единственият начин да си вземе парите е да се освидетелства като инвалид. И това обаче не помогнало.

По закон сумите, натрупани в личните партиди в частните професионални фондове, се изплащат само ако човек не се е възползвал от възможността за ранно пенсиониране, а е продължил да работи до 63 г. за мъжете и 60 г. за жените, обясни Елина Костова от НОИ. Когато обаче се пенсионират рано (на 52 г. за мъжете и 47 г. за жените от I категория или съответно на 57/52 г. за втора), сумите им отиват в НОИ и се използват за изплащане на пенсиите. Тези хора обаче са миньори, металурзи, химици с високи заплати. Те получават 600-700 лв. пенсии, за което осигуровките им въобще не стигат, доплащаме им солидарно от парите от държавното обществено осигуряване, обясни специалистката.

"Тези 4900 лв., внесени от Иван Чипев, биха осигурили едва 68 лв. месечна пенсия, а той взема над 500 лв. благодарение на доплащането от НОИ", изчисли Костова. Хората били в заблуждение, като си ги търсели. Фондовете също не им обяснявали.

От 2015 г. НОИ спира да плаща ранни пенсии и категорийните работници ще работят само с частните фондове. Тогава те сами ще си договарят схемите на изплащане.

124 млн. лв. на 45 000 са прехвърлени в НОИ

Прехвърлянето на личните партиди е практика от 2000 г. насам. За това време от фондовете към НОИ са преведени 124 млн. лв. за 45 000 категорийни работници, съобщи Пролетка Панова, финансов директор в института.

До края на месеца трябва да се прехвърлят накуп още близо 100 млн. лв. за 44 800 души, което бе записано с последните поправки в осигурителния кодекс в края на 2010 г. Това са миньори, летци, химици и други от първа и втора категория, родени между 1952 и 1959 г. за мъжете и между 1955 и 1959 г. за жените. Само 7% от тези хора имат пълно осигуряване през последните 10 г., затова парите стигали за пенсии между 30 и 200 лв. НОИ щял да доплати и за тях. Както и досега, ако тези хора не се пенсионират рано, а продължат да работят по общия ред за трета категория, парите в частния фонд ще им се пазят и накрая ще се изплатят. При смърт отиват в наследниците.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,