КАТ няма да глобява за винетки без подпис

10 Февруари 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "24 часа

КАТ не глобява, ако върху винетката не е вписан или е попълнен грешно регистрационният номер на колата. В момента няма закон, който да го изисква, обясни изрично вчера зам.-шефът на дирекция "Охранителна полиция" Алекси Стратиев. Заради неяснотите около новия вид на стикерите на катаджиите изрично е разпоредено да не следят дали фигурира номерът на колата.

Контролът ще започне, след като влязат в сила промените в Закона за движението по пътищата. И тогава обаче изискването няма да важи за годишните винетки. Ако стикерът е за месец или седмица и е купен, преди изискването да е в сила, също няма да има санкция.С поправките, които не са приети дори на първо четене от парламента, глобата за шофьор без винетка скача от 100 на 300 лв. Толкова ще е санкцията и ако номерът не е вписан.

Ако не сте махнали миналогодишната винетка и имате нова, няма опасност да ви глобят.

В града обаче за много подредени по стъклото стари стикери - за "Гражданска отговорност", технически преглед или винетка, КАТ глобява с 20 лв. Причината е, че те пречат на видимостта, обясни Антон Антонов, шеф на сектор "Пътен контрол" в "Пътна полиция". Облепените със стари стикери стъкла били като "колоните с афиши". През 2010 г. заради тази прилика са санкционирани едва четирима шофьори. Тъй като нарушението било маловажно, контролът не бил насочен натам, а към животозастрашаващите действия.

Общо през миналата година шофьорите са отнесли санкции за над 70 млн. лв. Събираемостта е 52-53%, отчете Стратиев. 15 хил. са наложените глоби за липса на винетка. От продадените стикери в бюджета са влезли 194 млн. лв.

142 фиша са написали катаджиите заради мръсни номера на колите от началото на годината, съобщи пък Стойчо Константинов, началник сектор "Административнонаказателна дейност" в Охранителна полиция. Глобата за нечетливите номера стига до 50 лв. "Няма да глобяваме за леко зацапани, а такива, които не могат да се прочетат", поясни Константинов.

629 глоби по фиш са издадени за м.г. Актовете за нарушение, преминали в наказателни постановления, са 150.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки