Световните застрахователи в България

10 Февруари 2011 г.,zastrahovatel.com
· Половината от тях залагат изцяло на български мениджъри · Три чуждестранни корпорации вече продадоха застрахователния си бизнес у нас

Развитието на българския застрахователен пазар през последните години нямаше да е толкова бързо и успешно, ако на него не бяха стъпили чуждестранните застрахователи със своя дългогодишен опит. В началото на прехода на България към пазарна икономика големите световни имена в бранша мълчаливо заобикаляха нашата страна. Но веднага след нормативното регламентиране на  застрахователната дейност у нас и лицензирането на допуснатите до пазара застрахователни компании ситуацията се промени. Интересно е да се види сега - 21 години след започването на прехода към пазарна икономика у нас и 10 години след началото на ХХI век, кои са чуждите капитали в българското застраховане и кои са лицата, които ги представляват.

 

Първият чуждестранен инвеститор в застраховането у нас се появи още през 1998 г. - годината на лицензирането на българските застрахователни компании. Тогава немският концерн "Алианц" купи ЗПАД "България" - първото частно застрахователно дружество, създадено след демократичните промени в нашата страна. Името на компанията сега е ЗАД "Алианц България". Интересното при нея е, че в органите й на управление няма нито един чужденец. Вторият по големина играч в световното застраховане — "Алианц", се е доверил напълно на българските мениджъри. И очевидно решението му е правилно — българските дружества на групата вече 12 години са сред първите в класациите по премиен приход на съответните пазари, като в същото време работят ефективно и носят добра печалба.

Най-големият играч на нашия общозастрахователен пазар — ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп", също е с чуждестранни акционери. 31% от акциите на основаното на 31 юли 1961 г. държавно застрахователно дружество ЗПАД "Булстрад" през 1999 г. бяха продадени на "Ти Би Ай Ейч Груп", която през следващите седем години (чрез "БЗП Груп" ЕАД) придоби 97% от капитала на "Булстрад". В средата на април 2007 г., след сделка между "Ти Би Ай Ейч Груп" и   "Виена Иншурънс Груп" мажоритарният дял от акционерния капитал на "Булстрад" премина в ръцете на австрийската група, която вече беше собственик и на "Български имоти".

Лицето на "Виена Иншурънс Груп" в България е Клаус Мюледер, който е член на управителните съвети и изпълнителен директор на трите български затрахователни дружества на групата.  Мюледер е завършил „Университета по икономика и бизнес администрация” във Виена, където през 1995 г. защитава докторска степен по “Застраховане и бизнес администрация”. Работил е предимно във финансовата сфера за организации като австрийската банкова група ”Райфайзен” и международната консултантска компания „МакКинзи и Ко”. От 2005 г. Мюледер е част от екипа на "Виена Иншурънс Груп", в която заема различни ръководни позиции /последната от тях – като ръководител на Дирекция „Контрол и планиране”/. През 2006 г. Клаус Мюледер се присъединява към ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” като член на Надзорния съвет, а през май 2008 г. става член на Управителния съвет и изпълнителен директор.

Най-големият български държавен застраховател от времето на социализма — ДЗИ, днес също е с чуждестранни акционери. Работещият по Закона за ДЗИ държавен застраховател през октомври 1998 г. беше преобразуван в еднолично акционерно дружество със 100% държавен капитал. През декември 1999 г. бе открита процедура по приватизацията му. Дружеството беше продадено на 27 август 2002 г. на притежаваната от Емил Кюлев "Контракт София" ООД . След убийството на Кюлев вдовицата му Весела Кюлева продаде ДЗИ на  белгийската КВС Груп

Сделката беше финализирана на 3 август 2007 г., когато КВС получи необходимото одобрение от регулаторните органи и придоби 80,457% от акциите на ДЗИ. Белгийската група има пазарна капитализация на стойност около 36 милиарда евро и е една от водещите финансови групи в Европа. В България нейните лица са две — Мишел Каленс и Рик Янсен, които са членове на Управителния съвет на ДЗИ.

Мишел Каленс е роден на 27 февруари 1954 г. в Антверпен, Белгия. Завършил е право в католическия университет Льовен. В продължение на 10 години е заемал позицията зам.-ръководител на базираната в Мюнхен "Алианц"-Европа, и е отговарял за застраховането във Франция, Португалия, Гърция, Турция и др. От 1 май 2008 г. Каленс е изпълнителен директор "Общо застраховане" в ДЗИ, а след реорганизация в структурата на дружеството е одобрен и за изпълнителен директор в ЗАД "ДЗИ". Ресорните направления, за които отговаря, са общо застраховане, животозастраховане и здравно осигуряване.

Рик Янсен е роден през 1967 г. в град Хасълт, Белгия. Завършил е строително инженерство и икономика. Работил е само в КВС Group на различни позиции. Започва кариерата си в областта на банковото дело, а след това преминава на работа в застрахователна компания. Преди около две години идва в България, за да работи в ДЗИ. Първото му дете – дъщеря му Тина, е родена в София.

Една от силните частни български застрахователни групи - „Витоша“, също беше продадена на чужди инвеститори. Сделката бе сключена в средата на 2005 г. Тогава британският инвестиционен фонд „Икуест“ и австрийската група „УНИКА“  станаха съсобственици на „Витоша“, като акционерното участие на „УНИКА“ беше 30%. Едно от условията по тази сделка бе всяка година капиталът на „Витоша“ да бъде вдиган по определена схема, така че през 2009 г. групата да стане 100% собственост на „УНИКА“. Когато това условие беше изпълнено на практика, компаниите „Витоша“ бяха преименувани на „УНИКА“ и  въпреки че  изпълнителните директори на животозастрахователната бяха оставени на работните си места, от Виена бяха изпратени австрийски мениджъри, които да застанат начело на групата у нас. Около година по-късно обаче централата в Австрия промени политиката си и назначи български мениджъри начело на „Уника България“. Единствената австрийка – изпълнителен директор в „УНИКА България“, в момента е  Клаудия Рознак, но тя не е изпратена от Виена. Рознак работи у нас от 2002 г. първоначално за друга международна застрахователна компания. Към екипа на „Уника България“ се присъединява през 2006 г., като отговаря за ключовите клиенти, брокерите и банковото застраховане. Австрийската група „УНИКА“ има повече от 150 години опит в застраховането, ползва се с най-голямо доверие в Австрия и е една от водещите застрахователни групи в Централна и Източна Европа.

Другата силна българска частна застрахователна група - „Орел“, също вече е собственост на чужд застраховател –  италианската „Дженерали груп“.

Сделката е финализирана на 1 август 2006 г. В момента регистрираният в Амстердам Generali PPF Holding B.V. е собственик на 100% от „Дженерали България Холдинг“ ЕАД, чрез който притежава 99,869% от „Дженерали Застраховане“ АД, 99,56% от „Дженерали Животозастраховане“ АД и 94,47% от „Дженерали Закрила Здравно осигуряване“ АД. Въпреки че основният организационен център на Generali PPF Holding B.V. е ситуиран в Прага, Чехия, лицата на чуждестранния акционер у нас са словаци – Борис Чухран и Мариан Хротка.

Борис Чухран е работил като финансов консултант в Deloitte Consulting Paris и в Groupama Assurance International и е заемал висши мениджърски позиции в банкирането и застраховането на KBC group в Източна Европа. През 2004 г. създава застрахователната AEGON Life Insurance Company в Чехия, а през 2006 г. е един от създателите на компанията за интернет застраховане и кредитиране Netfinance в Чехия и Словакия. През 2008 г. се присъединява към застрахователя Sputnik Group/ Rennaissance Insurance Group в Москва. В началото на май 2009 г. застана начело на „Дженерали България Холдинг“ ЕАД, а в момента е председател на УС на холдинга. Борис Чухран има магистърска степен по международни отношения, икономика и международно право в Московския държавен институт по международни отношения и е защитил следдипломна квалификация по европейско право в Националното училище по администрация в Париж, Франция. На 43 години е и владее английски, френски, руски, чешки и словашки. Женен е и има едно дете.

Мариан Хротка е работил като: ръководител отдел „Планиране и контролинг”, старши контролинг специалист, мениджър на проекти в областта на директното застраховане и заместник регионален мениджър за Германия и Швейцария в Assicurazioni Generali SpA в Триест, Италия. Последната заемана от него позиция от юли 2008 г. е като заместник регионален мениджър, отговорен за дейността на групата в България, към Generali PPF Holding B.V., Прага. На 18 август 2009 г. Комисията за финансов надзор  официално обяви назначението на Мариан Хротка за член на Управителния съвет на „Дженерали България Холдинг“ ЕАД  и „Дженерали Застраховане“ АД и за изпълнителен директор на общозастрахователното дружество. В момента Хротка е член на УС на „Дженерали България Холдинг“ ЕАД и главен финансов директор на групата. Мариан Хротка е защитил докторска степен във Факултета по застраховане, математика и статистика към Университета по икономика в Братислава, Словакия. На 34 години е и владее чешки, италиански, английски, немски и руски. Женен е и има две деца.

Част от италианската „Дженерали груп“ е и още една българска застрахователна компания – ЗАД „Виктория“. Неин основен акционер обаче е друго дъщерно дружество на италианската група – регистрираното в Рим FATA Assicurazioni Danni S.P.A.” което е 100% собственост на Generali Group – Триест.  Зам.-председател на УС на ЗАД „Виктория“ е Рикардо Монтанари и може да се предположи, че той е лицето на чуждестранния акционер на компанията. Дружеството обаче се представлява и управлява от двамата си български изпълнителни директори - заедно и поотделно. Което отново показва доверие в българските мениджъри.

Първото българско застрахователно дружество, основано с чуждестранен капитал, е "Интерамерикан България" ЗЕАД. То присъства на нашия застрахователен пазар от 1998 г. От 2001 г. е 100% собственост на холандската група EUREKO ,а от 1 август 2008 г. предлага и животозастрахователни продукти чрез новата си компания „Интерамерикан България Животозастраховане” ЕАД.

Европейският финансово-застрахователен холдинг EUREKO GROUP е регистриран в Утрехт, Холандия, и работи на пазарите на: Холандия, Гърция, България, Румъния, Ирландия, Словакия, Франция, Турция и Русия. Основен акционер в EUREKO B.V. е една от най-големите и стабилни холандски банки RABO BANK. Съгласно оценката на Standard & Poor’s EUREKO Group притежава рейтинг А stable и има записан брутен премиен приход от застраховане за 2009 г. в размер на 19,6 млрд. евро. Холандската група EUREKO също е предпочела български мениджъри да управляват компаниите й у нас.

Третата по големина застрахователна група в Германия – HDI (новото име на групата е Talanx), също предпочете да стъпи на нашия пазар, като създаде дружество „на зелена поляна“, вместо да купи вече съществуваща компания. Така на 20 ноември 2000 г. днешното "ХДИ Застраховане" АД получи лиценз за работа на българския застрахователен пазар. Миноритарен акционер в дружеството е нашият Централен кооперативен съюз. През последните няколко години Talanx отбелязва най-бързия растеж сред големите европейски застрахователни групи, като премийният й приход за 2009 г. е близо 21 млрд. евро. Рейтингът на Talanx, според Standard&Poor's, е А+/stable. Презастрахователният сегмент е сериозна част от дейността на групата, като негов основен компонент е Hannover Re  - третата по големина презастрахователна компания в света.

Лицето на чуждестранния акционер на "ХДИ Застраховане" АД е Матиас Маак, който е председател на Надзорния съвет на дружеството от създаването му. Маак е роден на 3 април 1952 г. в гр. Цевен, Германия. Дипломира се в областта на търговията и застраховането. От 1978 г. работи в Gothaer Versicherungsbank VVaG, Кьолн. През 1982 г. става вицепрезидент на Gothaer Insurance Company, Ню Йорк. От 1985 г. е директор отдел в Aachener Rueckversicherungs AG, Аахен, отговарящ за факултативното международно презастраховане. През 1990 г. започва работа в HDI VaG, Хановер, като директор отдел “Чужбина”. През 1995 г. става управляващ директор на HDI International Holding N.V., Хага (днес HDI International Holding AG, Хановер), а през 2002 г. е избран за член на УС на HDI International Holding AG.

С двама последователни чуждестранни акционери може да се похвали една от най-малките регистрирани у нас застрахователни групи, която включва дружествата „Групама Застраховане“ ЕАД и „Групама Животозастраховане“ ЕАД. Те са правоприемници съответно на ЗД „ДСК Гаранция“ АД и ЖЗД „ДСК Гаранция“ АД. Двете български компании, които в момента са собственост на  френската „Групама“ са със статут на изключителни партньори на «Банка ДСК» ЕАД по силата на подписано на 11 февруари 2008 г. дългосрочно регионално споразумение в областта на „общото застраховане и други застрахователни и банкови продукти“. Животозастрахователното и общозастрахователното дружество „ДСК Гаранция“ бяха създадени „на зелена поляна“ от Банка ДСК (която е собственост на унгарската група ОТР) съответно на 20 април 2004 г. и на 13 май 2005 г, и също имаха статут на изключителни партньори на банката. През 2008 г. обаче унгарската ОТР ги продаде заедно със други свои застрахователни дружества в Централна и Източна Европа на френската „Групама“. Цитираното дългосрочно регионално споразумение беше част от сделката. В момента лицето на френския акционер на двете български дружества е Селин Болард, която заема поста заместник изпълнителен директор.

Чуждестранни акционери има и едно от най-младите общозастрахователни дружества, регистрирани у нас -  „ОББ – Чартис” АД

То е лицензирано на 23 август 2006 г., като негови учредители са „Обединена българска банка” АД (с основен акционер Националната банка на Гърция — 99,9% от капитала), Гръцкото общозастрахователно акционерно дружество „Етники” и „Ей Ай Джи Сентрал Юръп&Си Ай Ес Иншурас Холдингс Корпорейшън”. Акционерите на „ОББ – Чартис” АД също са предпочели дружеството да има българин за мениджър.

Най-младото българско общозастрахователно дружество - "Граве България Общо застраховане" ЕАД, което е лицензирано на 12 декември 2007 г., също е изцяло собственост на чуждестранни акционери. Едноличен собственик на дружеството, както и на „Граве България Животозастраховане” ЕАД, е  австрийската „Граве“  Грацер Векселзайтиге Ферзихерунг АГ. А едноличен акционер на Грацер Векселзайтиге Ферзихерунг АГ е Граве Фермьогенсфервалтунг. Граве Фермьогенсфервалтунг е застрахователно взаимоспомагателно сдружение, което няма акционери. Членове на сдружението са всички застраховани в Грацер Векселзайтиге Ферзихерунг АГ. Лицето на чуждестранния акционер на „Граве България“ е д-р Гернот Райтер.  Той е роден на 3 септември 1968 г. в Грац, Австрия. Доктор е по икономико-инженерни науки, като е защитил дисертация в областта „Обща микроикономика“. От 1994 г. е асистент към Института по обща макроикономика и социология на предприятието на техническия университет в Грац. През 1998 г. започва работа в „Сименс Матсушита Компонентс“ в Мюнхен, в отдел „Маркетинг и пласмент”. През 1999 г. започва да работи в австрийската „Граве“ като асистент на генералния директор д-р Отмар Едерер. От юли 2000 г. е член на Управителния съвет на „Граве България“, а от 2001 г. е ръководител на отдел „Животозастраховане” на австрийската „Граве“.

На българския животозастрахователен пазар има и дружества, които не са част от регистрирана у нас застрахователна група, но имат чуждестранни акционери. Такъв пример е „АЛИКО България ЖЗД” ЕАД. Компанията е лицензирана на 17 юни 1999 г. под името AIG Life (Bulgaria). Едноличен собственик на „АЛИКО България ЖЗД” ЕАД е  ALICO (American Life Insurance Company) член на American International Group, Inc. (AIG).  AIG е най-голямата международна финансова корпорация, която работи в повече от 130 държави и юрисдикции в света. След като световната финансова криза я докара до ръба на фалита и се наложи да бъде спасявана с огромен заем от правителството на САЩ, групата преименува повечето си общозастрахователни компании по света на „Чартис”, а животозастрахователните — на „АЛИКО”. Регистрираното у нас общозастрахователно дружество на „Чартис” бе превърнато в клон на „Чартис Юръп” - със седалище във Франция, и затова не беше споменато сред българските общозастрахователни компании с чуждестранни акционери. И при него, както и при „АЛИКО България ЖЗД” ЕАД, обаче чуждестранният акционер е предпочел да се довери на български мениджъри. На 1 ноември 2010 г. „АЛИКО” стана част от МетЛайф, която има повече от 140 години опит и работи в над 60 страни по света.

Само на животозастраховането у нас са заложили чуждестранните акционери на ЗАД „Сожелайф България”. Дружеството е основано през май 2007 г. от Сожекап С.А. - животозастрахователната компания на „Сосиете Женерал”, и „Сосиете Женерал Експресбанк”. В момента мажоритарен собственик на ЗАД „Сожелайф България” е Сожекап С.А. - с 58,45% от акциите.  Френската Сожекап Груп работи в повече от 15 страни по света под международната марка „Сосиете Женерал Застраховане” (Société Générale Insurance). Лицето на чуждестранните капитали на ЗАД „Сожелайф България” е Седрик Шо – главен изпълнителен директор на компанията. Той  е в България от 2009 г. Предишната му позиция е главен оперативен директор на дъщерната компания на „Сосиете Женерал Застраховане” в Индия, а по-рано е бил и управител на представителството на „Сожекап” в Германия.

През последните 20 години – след разбиването на държавния монопол в българското застраховане, от нашия застрахователен пазар си тръгнаха трима чуждестранни инвеститори. Първият от тях е руската „Ингосстрах“ която беше мажоритарен собственик на ЗК „Юпитер“. Въпреки че дружеството успя да премине през „ситната цедка“ на лицензирането и имаше сравнително висок пазарен дял, руските му акционери предпочетоха да го продадат. Сделката с първия кандидат – австрийската „Винер щетише“ /впоследствие преименувана на „Виена Иншурънс груп“/, беше провалена в последния момент от един от миноритарните акционери на ЗК „Юпитер“. В резултат на това австрийците, които вече бяха обявили във Виена, че купуват застрахователна компания в България, се принудиха да намерят „план Б“. Така „Виена Иншурънс груп“ стана собственик на двете компании „Български имоти“, които тогава имаха значително по-малък пазарен дял от ЗК „Юпитер“. А руснаците се принудиха да продадат мажоритарния си дял в ЗК „Юпитер“ на българско дружество. Впоследствие то преименува компанията на ЗК „Хилдън“, която скоро след това беше обявена от надзора в несъстоятелност.

Вторият чуждестранен инвеститор, който продаде българския си застрахователен бизнес, е  унгарската ОТР

Тази продажба бе част от голяма международна сделка, за която вече споменахме.

Третият чуждестранен инвеститор, който напусна българския застрахователен пазар, е  словенската финансова група KD  която работи в Централна и Източна Европа и управлява активи на стойност над 1 млрд. евро. На 20 декември 2006 г. беше лицензирано „Застрахователно дружество КД Живот” АД, с мажоритарен собственик словенската KD. Дружеството тръгна много амбициозно. То бе второто, което пусна на нашия пазар животозастраховки, свързани с инвестиционен фонд. А за продукта си „Фондполица с инвестиционен пакет“ дори получи награда през 2008 г. На 20 декември 2010 г. обаче — точно четири години след лицензирането си, „Застрахователно дружество КД Живот” АД беше продадено на българска консултантска фирма с предмет на дейност: кoнcултaция и упpaвлeниe нa дългoви пopтфeйли, фaктopинг, фючъpcи, упpaвлeниe нa пpeдпpиятия в ликвидaция, кaктo и нa пpeдпpиятия в ликвидни кpизи, кoнсултантски и информационни уcлуги, маркетинг и инженеринг. Очевидно е, че целта на купувача е да  преструктурира дружеството, за да повиши цената му и след това да го препродаде с добра печалба за себе си. А дали следващият собственик на „Застрахователно дружество КД Живот” АД ще бъде „нов” за нашата страна световен застраховател или не, предстои да разберем.

Йоанна СтефановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,