Кражба на пенсиите

19 Януари 2011 г.,zastrahovatel.com
в. Труд, по материал на в. Инвесторс бизнес дейли

 Европа се опитва да изпълзи от бюджетната дупка с изземването на частните пенсии.

В Унгария, Полша, България, Ирландия и Франция разрастването на администрацията, застаряването на населението и лошите данъчни приходи докараха затруднения на ковчежниците. Нежелаещите да се изправят срещу гласоподавателите или срещу размирици, повечето правителства не искат да вземат правилното решение – да намалят бюджетите си.

Вместо да приватизират пенсиите,  както Чили направи през 1980г., което щеше да превърне задълженията в активи, три бивши звезди от развиващите се пазари на Европа, предприемат крутите мерки да одържавят частните фондове.

През ноември унгарският парламент нареди на своите граждани да прехвърлят над 14 млрд. от своите пенсии на държавата.

Българският парламент назова цената на $ 300 млн., които трябва да се вземат от частните спестявания на работниците (б.р. става въпрос за 100 млн. лв.)

Полският парламент оряза с една трета вноските в частните сметки, насочвайки 2,3 млрд. годишно към публичната система.

Франция и Ирландия пренасочиха бъдещи пенсии към държавното кранче. При Ирландия те използваха пенсионни отчисления, за да спасят банките си, докато във Франция със средствата покриват недоимъка в сегашните пенсии.

Като вземеш утрешните пари и ги похарчиш днес, не само мамиш възрастните, но ограбваш и младите. Частните пенсии не са просто пари за прослужено време, а важен канал за инвестиции и икономически растеж.

Според професора от университета “Джонс Хопкинс” Стив Ханке има две основни обяснения държавите да правят това. Едното е да разпределят богатство, като отнемат от заслужилите и дават на тези, които не са го заслужили. Другото е убеждението, че общественият сектор може да управлява активите по-добре от частния.

Ханке гледа и на двете с насмешка, като посочва успеха на частните пенсии в Чили, които за последните 30 години имат средногодишна доходност от 9,23%. Междувременно управляваният от него “Торонто тръст Аржентина” беше определен от “Стандарт енд Пуърс” за най-добре представилия се взаимен фонд за 1995г.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012