Да завършиш във Висшето училище по застраховане и финанси

18 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
Трудни изпити, реални оценки и сигурна реализация

На 2 ноември 2020 г. в модерната аула на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) се състоя церемонията по официалното връчване на дипломите на петия випуск на  Висшето училище. При отразяването на други събития и церемонии, провеждани във ВУЗФ, винаги досега към съществителното име „аула“ освен прилагателното „модерна“ съм прибавял с чиста съвест и „просторна“, което в собствения смисъл на думата е вярно. Този път обаче не беше така: иначе голямата аула се оказа направо тясна да побере абсолвентите – магистри и бакалаври от двете форми на обучение (редовна и задочна), и техните родители, приятели и близки, членовете на Настоятелството и преподавателите от ВУЗФ, гостите на това вълнуващо събитие, което – по думите на доц. д-р Григорий Вазов – председател на Настоятелството, президент и ректор на ВУЗФ - е най-важното събитие в живота на човека.

Това разбиране на доц. Вазов и на ръководството на Висшето училище намира най-добре израз в самия характер на церемонията, която е наистина официална, без да е помпозна, и емоционална, без да е приповдигната.

Влизането на ръководителите на Висшето училище, облечени в тоги, изслушването на крака  на „Върви, народе възродени“, на българския държавен химн и на „Гаудеамус игитур“, тържественото внасяне на знамената на България, ЕС и ВУЗФ, развълнуваното присъствие на стотиците абсолвенти в тоги са достатъчни като елементи, за да предадат на събитието подобаващата атмосфера на тържественост.

Водещата на церемонията доц. д-р Ирина Мишева -  декан на академичната програма по застраховане, финанси и счетоводство на ВУЗФ, представи членовете на ръководството. Сред тях бяха, освен доц. Вазов, заместник-ректорът по учебната дейност и качеството доц. д-р Йордан Христосков и заместник-ректорът по научноизследователската дейност и институционалните връзки доц. д-р Костадин Костадинов.

Официалните гости на тържеството бяха Христина Митрева – управител на НОИ, Румен Янчев – председател на УС и изпълнителен директор на „Булстрад Виена Иншурънс Груп“, Петрозар Петков – изпълнителен директор на ЗД „Бул Инс“, Димитър Шиваров – заместник-председател на БСК, Слави Савов – директор „Човешки ресурси“ в „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. Присъстваха също така проф. д.ик.н. Михаил Динев - почетен професор на Висшето училище и негов ректор през периода 4 октомври 2003 - 31 май 2005 г., проф. д.ик.н. Методи Христов - почетен професор на Висшето училище и негов заместник-ректор по учебната дейност през периода 7 октомври 2002 – 31 май 2005 г., доц. д-р Георги Николов - ръководител на съвета на специалността «Счетоводство и контрол” и ректор на висшето училище през периода 1 юни 2005 – 1 ноември 2009 г., членове на Настоятелството на ВУЗФ, бивши и настоящи преподаватели от ВУЗФ, изявени учени, журналисти и гости.

Доц. Мишева благодари на всички, които с присъствието си уважиха и споделиха празника на Висшето училище, и даде думата за приветствие на доц. Вазов. В краткото си емоционално слово ректорът изтъкна, че „ако ги нямаше хората от бизнеса, които ни подкрепяха, ако ги нямаше чудесните преподаватели и предишните ректори – този университет нямаше да съществува“. Обръщайки се към абсолвентите, доц. Вазов заяви, че няма по-важна церемония в живота от връчването на дипломата за завършено висше образование. ВУЗФ се наложи като най-престижен университет в България, за което е доказателство и това, че с него вече работят авторитетни висши учебни заведения от Европа и САЩ, изтъкна още  ректорът. Дипломата от ВУЗФ е гаранция за вашия успех. Зад вашите дипломи стоят сериозни знания, придобити след трудно вземане на изпити. Оценките в нея са истински, подчерта доц. Вазов. Затова и професионалната реализация на нашите випускници е стопроцентова, като това се вижда от статистиката за трудовите договори в НОИ. За вашето развитие и бъдещата ви кариера е особено важно да бъдете лоялни. Бъдете ли лоялни, непременно ще успеете, завърши словото си доц. Вазов.

Поздравления към абсолвентите отправиха и присъстващите гости. Г-жа Митрева нарече събитието изключителен празник за абсолвентите, за техните родители и преподаватели, защото „успехът е наполовина – колкото ваш, толкова и на вашите преподаватели, които, сигурна съм, са ви подготвили добре за бъдещата ви кариера. Знам, че това е така, защото поех поста на управител на НОИ от високо уважавания от мен г-н Христосков. Той е изключителен човек и преподавател и вие сте се убедили в това сами. Сега в НОИ работят служители, завършили ВУЗФ. Така че и вие можете да заповядате при нас“, завърши приветствието си г-жа Митрева.

Г-н Шиваров подчерта, че неговото приветствие е на човек от реалния сектор. Индустрията не може да се развива без специалисти като вас, каза той и посъветва абсолвентите в бъдещата си работа никога да не изоставят икономическата логика, защото тя е като лемите – не се нуждае от доказателства.

Диана Митева - член на УС и изпълнителен директор на „Банка ДСК“ и член на Настоятелството на ВУЗФ, пожела на абсолвентите успешна професионална реализация навсякъде, където изберат да продължат развитието си.

Г-н Янчев като представител на бизнеса също бе кратък и прагматичен в пожеланията си. Припомняйки, че още от възникването на ВУЗФ е съпричастен на неговата дейност, г-н Янчев подчерта, че вече не се безпокои, както преди, от липсата на добре подготвени кадри в застраховането. В „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ работят випускници на Висшето училище. Така че и вие имате своя шанс, бъдете спокойни за бъдещето си, окуражи младите хора г-н Янчев.

В своето приветствие г-н Петков също изтъкна, че създаването на ВУЗФ позволи на застраховането да върви напред и да се развива. Вратите на нашата компания са отворени за тези от вас, които желаят, защото и при нас работят възпитаници на училището, завърши той.

След това дойде наистина най-важният момент от церемонията. Първите дипломи на пълни отличници връчи лично доц. Вазов. След това доц. Христосков пое вълнуващата „щафета“, като преди това също поздрави абсолвентите и всички присъстващи на тържеството. Г-н Христосков много удачно сравни развитието на студентите от началото на обучението им до завършването им с богомилските степени „слушатели“, „вярващи“ и „посветени“ - посветени в тайните на финансите, на застраховането, на социалното осигуряване, счетоводството и контрола. Той подчерта, че третата степен – на „посветените“ – е безкрайна и продължава през целия професионален живот.

Сред отличниците, завършили магистърска степен в задочна форма на обучение, бе и дългогодишният приятел, автор и партньор на в. „Застраховател прес“ Владимир Тодоров – председател на БАЗК. Не можеше да пропуснем случая да вземем кратко интервю от г-н Тодоров в тога.

-Преди две години реших, че освен магистърска степен по право ще бъде полезно за моята работа да науча повече за застраховането. Да се завърши ВУЗФ е най-добрият начин да се постигне това. Занимавам се със застраховане от 1994 г., когато започнах като студент да работя за ЗД „България Живот“, продавайки техни полици. Това доста ми помогна при следването в Софийския университет. Оттогава е моето добро отношение към застраховането и към този бизнес.

Имах доста добри резултати и като застрахователен брокер в „Евролайф“, където научих много.

Накрая ми стана ясно, че е време натрупаният от мен практически опити да бъде обогатен и с теоретични познания.

За мен застраховането не е само бизнес, свързан с печалба. В него има човещина, съпричастност, подкрепа за хората. Това е специфичен бизнес със социални елементи.

Специализирал съм и в САЩ, и в Белгия и имам представа от нивата на преподаване. Затова съм горд, че съм възпитаник на ВУЗФ, където има изключително високо ниво на преподаване, пълна липса на корупция и много добре подбран преподавателски екип.

Пожелавам на ВУЗФ всеки, който е завършил, да доведе да следват в него поне по двама свои приятели. Това пожелавам и на вас, партньорите от в. „Застраховател прес“!

Репортаж на Славимир Генчев и Мишел Герон

   

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки